Twee vlaggen vandaag. Vlag 2:

Ook deze week werd weer gekenmerkt met Russische aanvallen met Iraanse kamikazedrones op Oekraïense energiecentrales en woonhuizen.
Bijna 1200 plaatsen in negen regio’s zitten inmiddels zonder stroom als gevolg van de aanvallen, waaronder steden als Donetsk, Charkov, Loehansk, Zaporizja en Mykolajiv.

Iran raakt stilaan steeds verder betrokken bij de oorlog. Naast de leveringen van de kamikazedrones zijn er nu ook leden van de Iraanse Revolutionaire Garde )het elitekorps van het Iraanse regime) naar de door de Russen in 2014 geannexeerde Krim gestuurd om Rusland te helpen met het oplossen van problemen met de drones.
President Zelensky van Oekraïne noemde het Russische verzoek voor Iraanse hulp “een erkenning van hun militaire en politieke bankroet”.

De NAVO maakte bekend dat het de komende dagen apparatuur voor luchtverdediging aan Oekraïne zal leveren, evenals anti-dronesystemen.
Cherson
Ondertussen wordt de situatie in Cherson (de eerste grote stad die de Russen veroverden in februari) penibel voor de Russen, wat de nieuwe Russische opperbevelhebber Sergej Soerovok op de Russische staats-tv moest toegeven.
Volgens Soerovok bestookt Oekraïne de stad met Himar-raketten en wordt de bevolking inmiddels geëvacueerd, het zou gaan om 50.000 tot 60.000 mensen.

Oekraïne weerspreekt de uitlatingen van Soerovok echter en liet gisteren weten dat Rusland de bewoners van Cherson bang probeert te maken met nepnieuws over beschietingen.
Staat van beleg
De Russische president Poetin kondigde gisteren een staat van beleg af in de door hem onlangs (illegaal) geannexeerde Oekraïense gebieden in de Donbas, die vandaag in moet gaan.
Dat houdt in dat de gebieden onder strenge militaire controle komen te staan, waarbij de vrijheden van burgers beperkt worden.
Slachtoffers
Zoals in elke oorlog stijgt het aantal slachtoffers nog steeds gestaag. Harde cijfers zijn er echter niet en per bron kunnen de aantallen ver uiteenlopen.
Kijken we allereerst naar het aantal burgerslachtoffers: Oekraïne schat dit aantal op 7.000 tot ruim 29.000. Gezien het verschil van 22.000 bij deze cijfers zien we reeds dat er eigenlijk weinig zeker is.
De Verenigde Naties zitten dicht bij de laagste Oekraïnse schatting: ruim 6.000 tot 9.000 slachtoffers.

Het aantal gesneuvelde Oekraïense militairen: volgens Oekraïne gaat het dan om 10.000 doden en 30.000 gewonden, 7.200 vermisten (waarvan 56.000 in Russische krijgsgevangenschap).
Volgens Rusland ligt het aantal Oekraïense gesneuvelden echter veel hoger: ruim 61.000 doden en bijna 50.000 gewonden.
Rusland houdt aantal gesneuvelden van zijn eigen leger op 5.937, volgens Oekraïne ligt dat aantal echter veel hoger: ruim 65.000.
Een Amerikaanse schatting zit tussen die cijfers in: 20.000 gesneuvelde Russen en 50.000 tot 60.000 gewonden.
De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
