Verenigd Koninkrijk – Death of Queen Elizabeth II / Koningin Elizabeth II overleden

Onmiddellijk na de bekendmaking van haar dood werd bij de BBC het volkslied ‘God save the Queen’ gespeeld, terwijl deze foto op het scherm verscheen (screenshot BBC)

Rond 18.30 Britse tijd maakte Buckingham Palace het overlijden van de 96-jarige Koningin Elizabeth II bekend, na ruim 70 jaar op de troon. Ze overleed op haar zomerbuitenverblijf Balmoral in Schotland.

De Union Flag (of Union Jack) halfstok net na het overlijden van Koningin Elizabeth (screenshot BBC)

Net voor de dood van de koningin officieel bekend werd gemaakt, werd de vlag op Buckingham Palace naar de halfstok-positie gebracht.

De vlag halfstok boven Windsor Castle terwijl er een regenboog aan de hemel verschijnt (screenshot BBC)

Vanaf hetzelfde moment werd de langstzittende kroonprins ooit, Charles, Koning Charles III.

Koningin Elizabeth II met haar zoon en opvolger Charles tijdens de troonrede van 2019 (screenshot)

Een enorme menigte verzamelde zich bij Buckingham Palace in de uren na het overlijden van de Queen.

Mensen verzamelen zich voor de hekken van Buckingham Palace op de avond van de 8e september (BBC screenshot)

Wereldleiders reageerden massaal op het overlijden van de geliefde vorstin, net als de verschillende vorstenhuizen, waaronder het Nederlandse, met een verklaring door Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix.

Boodschap van het Nederlandse Hof (© koninklijkhuis.nl)

Overige screenshots

Hieronder een keuze van screenshots van verschillende media na het overlijden van de Britse vorstin:

BBC News
CNN
New York Times
Asahi Shimbun
Voorpagina van de website van het Britse koningshuis
The Times
Daily Mail
The Daily Mirror
The Australian
Cook Islands News
El País
The Gibraltar Chronicle
The Irish Times
PZC (Provinciale Zeeuwse Courant)

De vlag

Union Flag UK
De Union Flag of Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk (1801-heden)

De vlag is een samenvoeging van drie verschillende vlaggen, die van Engeland (een rood St. George’s Cross op een wit veld), die van Schotland (een wit St. Andrew’s Cross op een blauw veld) en Ierland (een rood St. Patrick’s Cross op een wit veld).

De Engelse vlag gaat in ieder geval terug tot zeker 1277 en stamt uit de tijd van de Kruisvaarders. De Schotse vlag wordt voor het eerst genoemd in 1165. De Ierse vlag (die staat voor het gehele eiland) staat bekend als St. Patrick’s Saltire en stamt van rond 1780.

Combinatie

De drie vlaggen kwamen niet in één keer tezamen. Toen in 1603 Engeland en Schotland één monarch gingen delen (maar wel onafhankelijke koninkrijken bleven), werd er een vlag ontworpen die de twee gebieden samen vertegenwoordigde. In 1606 kwam er een vlag uit de bus rollen die de Schotse en Engelse vlaggen combineerde. Toen in 1801 Ierland een onderdeel van het Engels/Schotse koninkrijk werd St. Patrick’s Saltire toegevoegd, en daarmee was de huidige unievlag geboren.

Het enige deel van het koninkrijk wat niet in de vlag is vertegenwoordigd, is Wales. De reden daarvoor is dat Wales door Engeland in 1282 werd geannexeerd en door de Laws in Wales Acts van 1535-1542 officieel onderdeel werd van Engeland. Toen de eerste versie van de unievlag  werd ingevoerd in 1603, was er dus geen reden om Wales daarop te representeren.

vlag uk ontwikkeling

Voorrang

Wat wel eens over het hoofd wordt gezien is dat de vlag een een onder- en bovenkant heeft! Zeker bij onofficieel gebruik wordt hij nogal eens ondersteboven gehangen. De correcte positie van de vlag is die waarbij de bredere diagonale witte streep aan de broekingszijde (bij de mast) boven de rode diagonaal gepositioneerd is. De reden daarvoor is dat de witte diagonaal van het Schotse St. Andrew’s Cross officieel ‘voorrang’ krijgt boven het Ierse St. Patrick’s Cross!

Daartegenover staat een totaal andere uitleg: namelijk dat de onregelmatige vormen van het schuinkruis op het wit een banistieke verfijning is, om te voorkomen dat men zou zeggen dat het Ierse kruis op het Schotse kruis ligt, of omgekeerd. Dat is natuurlijk een veel sympathiekere uitleg, want zo wordt er niemand ‘voorgetrokken’, maar toch is de eerste versie de officiële!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s