Londen – VE Day (1945)

Victory in Europe Day is natuurlijk niet een typisch Londens feest of een exclusief Engelse aangelegenheid. Het markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 7 mei 1945 werd de capitulatie van het gehele Duitse leger in Reims getekend door generaal Alfred Jodl.

_107298888_crowdscelebratingveday.jpg
VE Day in Londen

De volgende dag, 8 mei, was het nieuws algemeen bekend in Europa. In Londen liep de bevolking massaal uit en dromde samen voor Buckingham Palace waar premier Winston Churchill op het balkon toegejuicht werd, tesamen met de de Britse koninklijke familie.

londen 02
8 mei 1945, het balkon van Buckingham Palace – Links: kroonprinses Elizabeth, Winston Churchill en koning George VI / Rechts: kroonprinses Elizabeth, koningin Elizabeth, Winston Churchill, koning George VI en prinses Margaret (screenshots)

In sommige landen werd de bevrijding eerder gevierd, zoals Nederland en Denemarken (5 mei) of later, zoals in Rusland (9 mei), maar feest was het!

Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is, was er voor Londen een uitgebreid feestprogramma bedacht, echter vanwege de corona-crisis kan het meeste daarvan niet doorgaan.
Wat wél doorgaat: twee minuten stilte in het het hele koninkrijk om 11.00 uur. Op tv (BBC One) worden vanaf 14.45 uur gedeeltes van de overwinningsspeech van Winston Churchill uitgezonden. Aansluitend om 14.55 uur wordt The Last Post gespeeld. Trompet-spelers thuis wordt gevraagd vanuit huis mee te spelen.
Om 15.00 uur wordt eenieder uitgenodigd thuis het glas te heffen bij de national toast en daarbij uit te spreken “To those who gave so much, we thank you”.

Vanaf 20.00 uur gaat de speciale programmering verder, waarbij bekende liederen uit de jaren ’30 en ’40 zullen worden gezongen door o.a. sopraan Katherine Jenkins, acteur Adrian Lester en zangeres Beverley Knight, culminerend in een finale waarbij “We’ll meet again” zal worden uitgevoerd.

Vanaf 21.00 uur zal koningin Elizabeth een (van tevoren opgenomen) toespraak houden, exact 75 jaar na haar vader, koning George VI.

Om 21.30 uur verschuift de focus van Londen naar Portsmouth, waar zoeklichten aan de donkere hemel te zien zullen zijn, als herinnering aan de black-outs gedurende de Tweede Wereldoorlog. Symbolisch wordt het door het stadsbestuur ook uitgelegd “that lighter times will come again”.

NB: Alle genoemde tijden zijn Britse tijden, in Nederland lopen we één uur voor.

De vlag

City of London vlag
Vlag van The City of London

Omdat Londen groots uitpakt en de stad een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog vandaag de vlag van Engelands hoofdstad. Strikt genomen heeft Londen twee vlaggen: één (onofficieel!) voor Greater London, afgeleid van het inmiddels afgeschafte wapen van de Greater Coucil of London en één voor The City of London. Die laatste wappert vandaag.

londen 01
V.l.n.r.: Het voormalige wapen van de Greater Coucil of London / Onofficiële vlag van Greater London / Vlag van Engeland

De vlag is vrijwel gelijk aan die van Engeland: een wit veld met een St. George’s cross (Sint Joriskruis) in rood. Het enige verschil is dat de vlag van Londen een rood zwaard heeft in het kanton. Het zwaard zou terug te voeren zijn op de beschermheilige van Londen, de heilige Paulus, die door het zwaard onthoofd werd.
De Engelse vlag is al heel oud en gaat in ieder geval terug tot de 13e eeuw. Het is een van de drie vlaggen die over elkaar heen gelegd de vlag van het Verenigd koninkrijk vormen, de Union Flag of Union Jack.

1920px-Flag_of_the_United_Kingdom_(3-5).svg.png
Union Flag of Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s