
Op 4 januari 2000 werd de al langer bestaande vlag van Sicilië officieel ingevoerd.

De vlag

Hoewel pas 23 jaar geleden officieel ingevoerd, gaat de Siciliaanse vlag in ieder geval terug tot 1282, het jaar van een volksopstand in Palermo, gevolgd door Corleone, de zogenaamde Siciliaanse Vespers. Het had alles te maken met het harde regime van de koning, Karel van Anjou, wat leidde tot het aanstellen van Peter van Aragón als koning van Sicilië in 1283.

De vlag is diagonaal in tweeën gedeeld, van de bovenkant van de broekingszijde naar de onderkant van de vlucht, boven rood, onder geel. De kleuren komen van de provincie Palermo (rood) en de twee steden Palermo (rood-geel) en Corleone (geel), waar de Siciliaanse Vespers begonnen.

In het midden van de vlag bevindt zich een triskelion (trinacria), een oud Siciliaans symbool, drie gebogen benen in cirkelvorm. Daaroverheen het gevleugelde gezicht van Medusa, afkomstig uit de Griekse mythologie. Het symbool met de drie benen zou wellicht verband kunnen houden met de de drie punten van de het driehoekige eiland, of met de drie valleien.

De vlag heeft iets weg van die van het eiland Man, dat een een rode vlag voert met een triskelion in het midden, maar zonder hoofd.