
Ruim drie maanden is de oorlog inmiddels gaande en van de oorspronkelijke strategie van het Russische leger is eigenlijk alleen het plan om de (deels opstandige en pro-Russische) Donbas-regio via de de kust met het schiereiland de Krim te verbinden overgebleven.
Met de definitieve overgave eerder deze week van de Azovstal-fabriek in Marioepol, is die Russische corridor nu een feit.
Voor nu dan toch, want het Oekraïense leger weet vooralsnog van geen opgeven.

Wat het front in de Donbas zelf betreft: volgens de Britse inlichtingendiensten heeft het Russische offensief daar “zijn momentum verloren”. Er lijkt dus steeds meer een soort van patstelling te ontstaan.
Dezelfde diensten denken dat Rusland een derde van zijn in februari ingezette grondtroepen heeft verloren.
De Russen hebben veel last van het grote aantal door Oekraïens luchtafweergeschut neergehaalde drones.
De Britten verwachten niet dat Rusland de komende vier weken er in zal slagen het militaire offensief te verzwaren.
Ook niet onbelangrijk: het moreel van de Russische soldaten zou inmiddels onder het vriespunt zijn gedaald.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO liet weten dat Oekraïne wapens en andere militaire steun tegemoet kan blijven zien. En net als de Oekraïense inlichtingendiensten en de Amerikaanse en Britse ministeries van Defensie liet Stoltenberg weten dat “Oekraïne deze oorlog kan winnen”.

Opmerkelijk eerder deze week was dat het Oekraïense leger er in geslaagd was een compleet Russisch bataljon uit te schakelen.
Het bataljon wilde de rivier de Siverskyi Donets bij het dorp Bilohorivka oversteken. Het Oekraïense leger liet het bataljon ongemoeid totdat de Russen klaar waren met het bouwen van een pontonbrug. Toen de oversteek daarna begon sloeg de Oekraïeners artillerie toe.

Oekraïense bronnen spreken van twee bataljons en 1.000 doden, maar de Britse inlichtingendiensten houden het op één bataljon en tussen de 140 en 180 gedode Russen.
Slachtoffers
Persbureau Interfax-Ukraine meldde dat politiechef Andriy Niebytov op tv bekendmaakte dat er sinds het begin van de Russische invasie in de regio rond hoofdstad Kiev 1.288 gedode burgers zijn gevonden, waarvan de meesten door kogels afgevuurd uit automatische wapens zijn omgekomen.
Het cijfer van 1.288 zal zeker verder stijgen, want er worden nog steeds nieuwe graven ontdekt.

Voor wat het totaal aan Oekraïense burgerslachtoffers betreft: de Oekraïense regering houdt het op 24.686 of meer (waarvan zo’n 5.000 in Marioepol), plus ruim 4.000 gewonden, de Verenigde Naties houden het op 3.778 doden en 4.186 gewonden.
Oekraïense militairen: volgens de Oekraïense regering rond de 2.500 tot 3.000 gesneuvelden en 10.000 gewonden, Amerikaanse inlichtingendiensten schatten het aantal dode militairen op 5.500 tot 11.000.
De getallen voor gesneuvelde Russen lopen nog steeds enorm uiteen, Rusland houdt het cijfer waarschijnlijk bewust ‘laag’: 1.351 doden, 3.825 gewonden, bovendien zijn ze sinds 25 maart niet meer aangepast, dus die cijfers moeten hoe dan ook hoger zijn.
De Amerikaanse inlichtingendiensten schatten de Russische verliezen op 10.000 of meer, het Verenigd Koninkrijk houdt het op 15.000.
De NAVO gebruikt een veel ruimere marge, maar zit wel op dezelfde golflengte met aantallen gesneuvelde Russen: 7.000 tot 15.000. Overigens zijn de NAVO-schattingen ook al weken niet meer aangepast.
Songfestival
Een positieve noot was het winnen van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn door Oekraïne, afgelopen zaterdag 14 mei.
De groep Kalush Orchestra was al wekenlang torenhoog favoriet bij de bookmakers met hun inzending “Stefania” en die verwachting werd waargemaakt.

Of het Songfestival volgend jaar in Oekraïne gehouden kan worden?Volgens Oekraïne wel, maar de tijd zal het leren, diverse andere landen hebben al aangeboden desnoods in te springen.
De European Broadcasting Union (EBU) had op 25 februari besloten Rusland uit te sluiten van deelname.

De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.
Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
