
De oorlog in Oekraïne heeft inmiddels de tien weken-grens overschreden en hoewel Rusland hier en daar wat terrein wint in de oostelijke Donbasregio, schiet het militair gezien totaal niet op.
Volgens het Britse ministerie van Defensie is de strategie van de Russen erop gericht om vanuit Izjoem, in de Donbas, door te breken naar Kramatorsk en Severodonetsk, waardoor de Oekraïense troepen ingesloten zouden zijn.

De kaart van het strijdtoneel verschilt nauwelijks van die van vorige week (© Institute for the Study of War)De verliezen aan oorlogsmaterieel zijn aan beide kanten inmiddels aanzienlijk. Oekraïense en Russische cijfers hierover lopen sterk uiteen en worden daarom gewantrouwd.
Het onderzoekscollectief Oryx probeert aan de hand van foto’s een betrouwbaarder beeld te schetsen van het vernielde materieel. Hieruit blijkt dat het Russische leger grotere verliezen heeft geleden dan het Oekraïense.
Materiële verliezen
De Russen zijn inmiddels 3321 stuks militair materieel kwijtgeraakt, waaronder 597 tanks, 322 gepantserde voertuigen, 162 stuks artillerie, 71 commandoposten en 878 vrachtwagens, jeeps en andere voertuigen.
Wat de Oekraïeners betreft: daar zou het om een kleine 1.000 stuks in totaal gaan, waaronder 269 logistieke militaire voertuigen, 145 tanks, 88 gepantserde voertuigen, 53 stuks artillerie, 20 straaljagers, 5 helikopters en 21 drones.
Op papier kan Rusland in potentie over veel meer materieel beschikken, namelijk 13.367 tanks, 1.328 vliegtuigen en 478 gevechtshelikopters. Het probleem hierbij is echter dat Rusland zó’n groot land is, dat veel van dit materieel in verre en afgelegen gebieden is gestationeerd.
Het kost veel tijd en moeite om dit extra materieel op treinen te laden en naar het front te vervoeren.
Wat er nog bijkomt is een probleem dat vóór de oorlog niet echt in wijde kring bekend was: het Russische oorlogsmaterieel is deels slecht tot soms zeer slecht onderhouden, waardoor aantallen op papier ineens heel wat minder betekenen.
Alsof dat nog niet genoeg is, is inmiddels duidelijk geworden dat de Russische soldaten in Oekraïne nou niet bepaald gemotiveerd zijn. Voor de Oekraïeners geldt het omgekeerde.

Een klap voor de Russen is dat ook een van de nieuwste en hypermoderne T-90M tanks, die nog maar zeer onlangs zijn debuut maakte in de Donbas werd opgeblazen. Eén zo’n tank kost zo’n 4,5 miljoen euro.

Was het in het begin van de oorlog nog maar mondjesmaat en weinig opvallend (helmen en kogelvrije vesten en dergelijke), nú stromen de zware en geavanceerde wapens Oekraïne binnen, vanuit Europese landen, maar eerst en vooral vanuit de Verenigde Staten.
De Russen zijn hier uiteraard niet blij mee, want hoewel de NAVO niet daadwerkelijk meevecht, is het met de al die leveringen toch actief bij de strijd betrokken. Het is met iemand zo onvoorspelbaar als Poetin niet te voorspellen of dit uiteindelijk tot een escalatie zou kunnen leiden.
Militaire parade in Marioepol?
Volgens Oekraïense inlichtingendiensten is het Kremlin van plan om op 9 mei in de op de staalfabriek Azovstal na, veroverde en grotendeels verwoeste havenstad Marioepol een militaire parade te houden.
De 9e mei is de datum waarop Rusland ieder jaar de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland viert.
Volgens Oekraïne is het Russische leger momenteel bezig om de belangrijkste straten van de stad te ontdoen van pui, munitie en lichamen, zodat er een parade gehouden kan worden.
Het Russische ministerie van Defensie weigert ieder commentaar.

Verschillende Europese en Amerikaanse ‘functionarissen’ verwachten dat de Russische dictator op 9 mei de oorlog aan Oekraïne wil verklaren. Mocht dat zo zijn, dan verdwijnt de eufemistische aanduiding ‘militaire operatie’ uit het vocabulaire.
Met een oorlogsverklaring zou de mobilisatie van Russische dienstplichtigen en reservisten mogelijk worden.
Het Kremlin spreekt de speculatie tegen en noemt het “onzin”.
Kirill
Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, moet volgens de Europese Unie op de sanctielijst gezet worden.
De steenrijke Kirill is een van de trouwste bondgenoten van president Poetin, hij verdedigt en legitimeert de acties van de Russische dictator in het buitenland.

Kirill ziet de ‘militaire operatie’ (zoals de oorlog nog steeds genoemd wordt in Rusland) als een kruistocht. Hij vindt dat het ‘afvallige’ Oekraïne te ver is afgedreven van de Russische cultuur, wat o.a. zou blijken door gay prides te organiseren, om bij het Westen in het gevlij te komen,
Lavrov
En dan hadden we nog de zich steeds wereldvreemder gedragende Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, die in een interview op een Italiaanse zender een aantal zeer merkwaardige uitspraken deed.
Toen hem gevraagd werd hoe Rusland kan beweren dat het Oekraïne wil ‘denazificeren’, terwijl de president van dat land zelf Joods is, beweerde hij dat een Joodse afkomst daarvoor niet uitmaakt, dat als hij het zich goed herinnerde, Adolf Hitler óók Joods bloed had en dat de Joden zelf de ergste antisemieten zijn.

Het Westen was verbijsterd over de opmerkingen van Lavrov, maar in Israël was men ronduit verbijsterd en het leidde tot een diplomatieke rel: de Russische ambassadeur werd op het matje geroepen om excuses te maken, maar dat werd geweigerd.
President Zelensky van Oekraïne heeft inmiddels contact gehad met de Israëlische premier Bennett om het er over te hebben. Hoewel Zelensky er achteraf weinig over kwijt wilde was er wel “vruchtbaar onderhandeld”.

Gisteravond liet de Israëlische premier weten dat president Poetin in een gesprek met Bennett inmiddels excuses had aangeboden voor de opmerkingen.
Graandiefstal
Onderminister voor landbouw, Taras Vysotsky,liet op de staatstelevisie weten dat de Russen zo’n 400.000 ton aan graan hebben gestolen en naar Rusland vervoerd.

Het gaat dan om een derde van de totale graanvoorraden in de regio’s Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk. Volgens Vysotsky dreigt er hongersnood in die gebieden als de graanvoorraden nog verder afnemen, omdat er geen reserves zijn.
Slachtoffers
Het trieste wekelijkse blokje van slachtoffers:
Voor wat Oekraïense burgerslachtoffers betreft: de Oekraïense regering houdt het op 24.539 of meer (waarvan zo’n 5.000 in Marioepol), plus 4.000 gewonden, de Verenigde Naties houden het op 3.280 doden en 3.451 gewonden.
Oekraïense militairen: volgens de Oekraïense regering rond de 2.500* tot 3.000* gesneuvelden en 1.000* gewonden, Amerikaanse inlichtingendiensten schatten het aantal dode militairen op 2.000** tot 4.000**.
*) deze cijfers zijn sinds vorige week niet meer veranderd
**) deze cijfers zijn sinds zes weken terug niet meer aangepast
De getallen voor gesneuvelde Russen lopen nog steeds enorm uiteen, Rusland houdt het cijfer waarschijnlijk bewust ‘laag’: 1.351 doden, 3.825 gewonden.
De Amerikaanse inlichtingendiensten schatten de Russische verliezen op 10.000 of meer, het Verenigd Koninkrijk houdt het op 15.000.
De NAVO gebruikt een veel ruimere marge, maar zit wel op dezelfde golflengte met aantallen gesneuvelde Russen: 7.000 tot 15.000.
*) de cijfers in dit blokje zijn sinds vier weken niet verder bijgesteld
De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.
Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
