Oekraïne – Росія атакує Україну / Rusland valt Oekraïne binnen

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Vlag van Oekraïne

Hoewel dit blog niet beoogt politieke statements te maken, is de grove schending van de soevereiniteit van Oekraïne, die door Rusland (lees: President Poetin) met voeten wordt getreden, een nieuw dieptepunt in Poetin’s nooit aflatende machts- en gebiedshonger, waarmee hij de hele regio, maar tevens de rest van de wereld -opnieuw- in een zinloze ellende stort, en reden genoeg om tegen de gewoonte in dit niet onbesproken voorbij te laten gaan.

De één uur durende toespraak van Poetin van een paar dagen geleden, die bol stond van hele en halve leugens, waarbij de geschiedenis van Oekraïne door de president schaamteloos werd herschreven, om én via de Russische staatsmedia zijn eigen bevolking voor te liegen, én om de op handen zijnde oorlog te rechtvaardigen.

Kaart van Oekraïne (© orangesmile.com)

Die oorlog is nu in alle hevigheid losgebarsten, met luchtaanvallen in het hele land, waaronder commandocentra in Kiev en Charkov.
Het Russische ministerie van Defensie claimt de Oekraïense luchtmacht te hebben “geneutraliseerd”.
Oekraïne’s buitengrens is zowel vanuit het noorden (Wit Rusland) het oosten (Rusland) en vanuit het door Rusland illegaal bezette schiereiland de Krim, vanuit het zuiden geschonden.

Op verschillende plekken langs de noordgrens zijn explosies en/of beschietingen gemeld, net in als de oostelijke steden Soemy, Chuguev, Svatove, Lozova en Dnipro.

Ook de belangrijke Zwarte Zee-havensteden Marioepol en Odessa liggen onder vuur. In het binnenland werden de steden Vasylkiv, Myrhorod, Vinnitsya en Uman, in het westen Lutsk en Ivano-Frankivsk.

President Zelensky van Oekraïne heeft de staat van beleg afgekondigd. Over doden en gewonden valt nog niet veel te zeggen. Tot nu toe zouden er inmiddels acht doden en negen gewonden gevallen zijn.

Update

Update na één dag van deze zinloze oorlog: volgens President Zelensky zijn er inmiddels 137 Oekraïners omgekomen, zowel burgers als militairen en telt het aantal gewonde Oekraïners inmiddels 316.
Op het eilandje Zmiinyi (Slangeneiland) voor de Zwarte Zeekust zijn alle 13 grenswachten die zich niet aan de Russen wilden overgeven, gedood.*

*) Op 28 februari kwam het bericht dat dit onjuist was: alle 13 grenswachten zijn door de Russen gevangen genomen

President Volodymyr Zelensky (1978) spreekt zijn volk toe (screenshot)

Volgens de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, zijn er inmiddels 450 Russen gesneuveld en is er ook een aanzienlijke hoeveelheid Russisch militair materieel verloren gegaan.

Veel Russen zijn verbijsterd over de inval in hun buurland, bij demonstraties werden inmiddels rond de 1.800 betogers opgepakt, het merendeel daarvan in Moskou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s