Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Ruim zes jaar geleden, op 7 september 2015, verbrak de Britse koningin Elizabeth II het record van haar betovergrootmoeder Koningin Victoria, die bij haar overlijden in 1901 maar liefst 63 jaar, 7 maanden, 2 dagen, 16 uur en 23 minuten regerend koningin was geweest. Het werd uitgebreid gevierd onder de noemer ‘The longest reign’.

Maar de tijd staat niet stil en sinds die datum is de Queen alleen maar verder uitgelopen op Victoria. Zó ver, dat ze vandaag haar platina jubileum kan vieren. Die viering is bij leven en welzijn van de vorstin, voorzien in juni dit jaar, maar vandaag is de datum dat Elizabeth 70 jaar op de troon zit.

De inmiddels 95-jarige vorstin doet het tegenwoordig wat rustiger aan, niet geheel en al uit eigen wil, want het laatste jaar kende ze wat lichamelijk ongemak en ook de corona-pandemie hielp niet mee. Afspraken werden deels overgenomen door haar potentiële opvolgers, Prins Charles (73) en zijn zoon Prins William (39).
Daarnaast verloor ze vorig jaar haar echtgenoot Prins Philip (99), waar ze 73 jaar lang mee getrouwd was.


Desalniettemin zijn er grootse plannen voor de viering van het jubileum, maar juni leent zich daar beter voor dan februari.
Het traditionele bank holiday van mei wordt verplaatst naar begin juni en ‘vastgeplakt’ aan de jubileumversie van Trooping the Colour (de officiële viering van de verjaardag van de Queen), normaliter op de tweede zaterdag in juni, maar nu naar voren gehaald en op 2 juni gepland, zodat de Britten vier vrije dagen achter elkaar hebben, van donderdag 2 juni tot en met zondag 5 juni.
De Britse regering heeft een “once-in-a-generation show” aangekondigd, waarbij “het beste van de Britse ceremoniële pracht en praal gecombineerd zal worden met geavanceerde artistieke en technologische vertoningen”.

Er is een speciale Platinum Jubilee medaille uitgebracht die uitgereikt zal worden aan mensen die in openbare dienst werken, waaronder vertegenwoordigers van de strijdkrachten, de hulpdiensten en de gevangenisdiensten.

Aangezien de Queen staatshoofd is van een fiks aantal Gemenebestlanden, zullen er dit jaar de nodige jubileumpostzegels verschijnen.
Het Kanaaleiland Alderney liep daar bij voorop met een serie van zes portretten van de Queen door de jaren heen, uitgegeven op 4 februari door Guernsey Post’s philatelic bureau.
Het bijzondere van de portretten is dat ze Elizabeth tonen met een van haar favoriete colliers, Queen Victoria’s Golden Jubilee necklace uit 1888.
Een jonge koningin
Dat Elizabeth inmiddels 70 jaar op de troon zit, heeft natuurlijk alles te maken met het relatief jong overlijden van haar vader Koning George VI.
George VI was niet voorbestemd geweest om Koning te worden. Zijn oudere broer en kroonprins Edward volgde zijn vader (George V) op toen die in 1936 op 70-jarige leeftijd overleed.

De nieuwe vorst, die als Koning Edward VIII regeerde, was echter maar heel kort Koning, van 20 januari tot 11 december 1936. Hij abdiceerde (in het Verenigd Koninkrijk iets ongehoords) om met zijn grote liefde te kunnen trouwen, de tweemaal gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Noch de Anglicaanse Kerk, noch de regering kon en wilde zijn huwelijkswens goedkeuren.

Het zorgde ervoor dat zijn stotterende en verlegen jongere broer Bertie, de Hertog van York, hem totaal onverwacht op moest volgen. Bertie werd Koning George VI en zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon, de Hertogin van York, werd Koningin.
Van hun twee dochters werd de oudste, Prinses Elizabeth, daarmee troonopvolger.

Het probleem van het stotteren zou de Koning uiteindelijk beheersbaar krijgen, maar het werk viel de onvoorbereide koning niet gemakkelijk, hoewel hij zich doorgaans prima van zijn taak kweet.
De Tweede Wereldoorlog zorgde voor enorm veel stress, die zich in de naoorlogse jaren wreekte.
Er kwam bij dat hij een zware roker was en longkanker kreeg. In september 1951 moest bij hem zijn linkerlong operatief worden verwijderd. Hij knapte weer op, maar zijn gezondheid bleef broos.

Een geplande Commonwealth Tour naar Australië en Nieuw-Zeeland werd hem door zijn dokters ontraden. In zijn plaats zouden Kroonprinses Elizabeth en haar echtgenoot Prins Philip de lange reis ondernemen.
Naast Australië en Nieuw-Zeeland werden ook Kenia en Ceylon (nu Sri Lanka) in de tour opgenomen.

Het koninklijk koppel vertrok op 31 januari 1952 vanaf London Airport (nu beter bekend als Heathrow) met de Atalanta, een B.O.A.C.-toestel.
Om hen uit te zwaaien waren zowel de Koning als de Koningin naar het vliegveld gekomen, in gezelschap van hun tweede dochter, Prinses Margaret, de Hertog en Hertogin van Gloucester, Lord en Lady Mountbatten en premier Winston Churchill.


Hoewel de Koning er moe en afgemat uit zag, kon niemand vermoeden dat het zijn laatste officiële optreden zou zijn en dat Prinses Elizabeth haar vader voor het laatst zag.


Koning en Koningin keerden terug naar hun landgoed Sandringham in Norfolk, terwijl Elizabeth en Philip de volgende dag in Kenia aankwamen, waar ze vervolgens op safari gingen.

In de nacht van 5 op 6 februari overleed George VI in zijn slaap op Sandringham. Het nieuws van de dood van de Koning ging de volgende dag razendsnel de wereld over, maar de nieuwe Koningin Elizabeth wist op dat moment nog van niets.


Zij en Philip bevonden zich op dat moment ruim 6.000 km van Sandringham, in ‘de bush’, in het Treetops Hotel, een soort luxe observatiehut in het Aberdare National Park, waar ze de nacht hadden doorgebracht.

Het was pas veel later op de dag, na terugkeer naar Sagana Lodge, hun koninklijk onderkomen vlakbij Mount Kenya, dat ze geïnformeerd werd over de dood van haar vader.
De reis, die nog maar nauwelijks was begonnen, werd abrupt afgebroken. Met hetzelfde toestel en bemanning werd de terugreis aanvaard. Op de middag van de 7e februari landde het toestel in Londen, waar de complete Regering Churchill al op haar stond te wachten.

Bij iedere reis van de Koningin gaat er rouwkledij mee en het was dan ook in een zwart ensemble dat de kersverse Koningin de vliegtuigtrap afdaalde, gevolg door haar echtgenoot.






Na de condoleances van Churchill en zijn ministers te hebben ontvangen. stapte het paar in de gereedstaande hofauto en reed naar Clarence House, hun woning vlakbij Buckingham Palace aan de Mall.
Een nieuw Elizabethaans Tijdperk was aangebroken, hoewel toch nog niemand kon vermoeden hoe lang dat tijdperk zou worden!
De koninklijke standaard

De Koninklijke Standaard is die van de regerend vorst of vorstin van het Verenigd Koninkrijk en is dus geen persoonlijke vlag.
De standaard is een heraldische banier, verdeeld in vier kwartieren. De kwartieren 1 en 4 laten het wapen van Engeland zien, het 2e kwartier is Schotland en het 3e Ierland.

In Schotland wordt een andere versie van de koninklijke standaard gebruikt. In plaats van tweemaal Engeland wordt Schotland dubbel afgebeeld in het 1e en 4e kwartier. Engeland bevindt zich hier in het 2e kwartier, terwijl Ierland in het 3e kwartier blijft.
Meerdere Gemenebest-landen hebben hun eigen koninklijke standaard. Deze vlaggen zijn alleen te zien als de monarch het desbetreffende gebied bezoekt. Het gaat om: Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Jamaica en Barbados. Een voorbeeld van een afgeschafte standaard is die van Sierra Leone, die tussen 1961 en 1971 in gebruik was.
Anders dan bij de binnenlandse koninklijke standaarden, zijn deze gepersonaliseerd door het gekroonde monogram van de koningin.


Voor alle andere (standaardloze) Gemenebestlanden gebruikt koningin Elizabeth een persoonlijke vlag als ze er een bezoek aflegt. Dit is een vlag, die normaliter alleen op auto’s gebruikt wordt, de vlag is vierkant, aan drie kanten omzoomd door een gouden rand. Op het blauwe veld is het gouden gekroonde monogram van koningin Elizabeth afgebeeld in een gouden cirkel van Engelse rozen en bladeren.
