België – Nationale Feestdag / Fête Nationale / Nationalfeiertag (1890)

21 juli 1831 was de dag waarop Leopold van Saksen-Coburg-Gotha als koning van het sinds een jaar daarvoor onafhankelijke België werd geïnstalleerd. De huidige koning Filip is de 7e koning der Belgen uit dit geslacht.

Belgie 01
Links: Koning Leopold I (1790-1865) / Rechts: Koning Filip (1960)

Sinds 1890 wordt de Nationale Feestdag op 21 juli gevierd. Vorig jaar was dat al in aangepaste vorm wegens de coronacrisis. Daar de pandemie nog steeds niet onder controle is, ondanks de vaccinatiecampagne, was eerder al besloten de Nationale Feestdag opnieuw in afgeslankte vorm te vieren.
Onverwacht kwam daar vorige week nog een crisis overheen in de vorm van de verwoestende overstromingen in het noordoosten van België, waarbij ook 31 doden te betreuren waren. Weinig reden voor een uitbundige viering en die zal er dan ook niet zijn. Gisteren was een dag van rouw in België., waarbij in het hele land de vlaggen halfstok hingen. Om 12 uur loeiden de sirenes en aansluitend werd er een minuut stilte gehouden. Om 13.00 uur werd er een toespraak van de koning uitgezonden op radio en tv.

Doorgaans vinden op de avond vóór de Nationale Feestdag al enige activiteiten plaats: gepland waren een preludeconcert in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten en het traditionele Bal National op het Vossenplein in Brussel, maar die zijn afgelast.

’s Morgens komt de koninklijke familie bijeen voor een dankdienst, het zogenaamde Te Deum in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel.
’s Middags is er vanaf 14.40 uur het traditionele militair en burgerlijk defilé voor het Koninklijk Paleis in Brussel, dat echter is ingekort van 40 naar 26 minuten.

Naar verwachting zal de halfzus van de koning, prinses Delphine van Saksen-Coburg (tot vorig jaar beter bekend als Delphine Boël) voor het eerst bij een officiële koninklijke gebeurtenis aanwezig zijn, samen met haar partner James O’Hare.

Prinses Delphine en haar partner James O’Hare op de koninklijke tribune (screenshot)

Haar biologische vader, koning Albert II had altijd ontkend dat zij z’n dochter was, maar na een jarenlange juridische strijd en een positieve DNA-test erkende de gepensioneerde Belgische vorst op 27 januari 2020 dat hij inderdaad haar vader is.
Sindsdien is prinses Delphine door zowel koning Albert als koning Filip ten paleize ontvangen en sinds 1 oktober 2020 mag ze zich Prinses van België noemen, met het predicaat Koninklijke Hoogheid.

Koningin Mathilde en Koning Filip van België (screenshot)

Nog een opvallend detail is dat kroonprinses Elisabeth mee zal defileren. Ze loopt als kadet van de Koninklijke Militaire School mee. Vorig jaar doorliep zij daar een opleiding.

Kroonprinses Elizabeth als kadet van de Koninklijke Militaire School tijdens het defilé, waarbij ze het hoofd naar de koninklijke tribune wendt (screenshot)
Twee enorme Belgische vlaggen worden al abseilend neergelaten vanaf de dakrand van het Koninklijk Paleis (screenshot)
Vlaggen van formaat! (screenshot)

De vlag

Vlag van België, ‘standaard-model’ (1831-heden)

De vlag van België had in 1830 nog horizontale banen: rood, geel en zwart. Onder invloed van de Franse ‘Tricolore’, ook een revolutionaire vlag, werden de strepen op 23 januari 1831 gekanteld, met het rood dus aan de broekingzijde.

belgie eerste vlaggen
Links: eerste Belgische vlag (1830) / Rechts: tweede, gekantelde versie, met het rood aan de broekingszijde

De laatste wijziging was later dat jaar, op 12 oktober, toen de kleurenvolgorde werd omgedraaid, dus: zwart, geel rood. Het opmerkelijke is dat deze wijziging niet in de Belgische Grondwet werd opgenomen: in Artikel 193 staat nog steeds te lezen dat de kleuren rood, geel en zwart zijn!
De kleuren zelf zijn afkomstig uit het wapen van Brabant: een zwart schild met een gouden leeuw met tong en klauwen in rood.

Wapen Brabant
Wapen van Brabant (historische versie met hertogelijke kroon)

Afmetingen

Curieus zijn de afmetingen van de Belgische vlag, die zijn 13:15 (hoewel dit niet exact zo in de Grondwet staat), maar dat is zo ongebruikelijk, dat deze maatvoering buiten officiële instanties eigenlijk niet voorkomt. In het straatbeeld zal men de officiële versie dus eigenlijk weinig zien, maar wordt de standaardmaat voor een vlag van 2:3 gebruikt.

belgie afwijkingen
Links: de officiële versie van de Belgische vlag (13:15) / Rechts: de ‘paleis’-versie (4:3)

Maar er is meer, er is nóg een maat, de koninklijke: het Koninklijk Paleis te Brussel en het Kasteel van Laeken, net buiten de hoofdstad, voeren hoog in de top vlaggen met de verhoudingen 4:3, maar dat heeft te maken met het perspectief voor de man of vrouw in de straat die ver omhoog moet kijken om de vlag te zien.

belgie paleis met vlag
De vlag op het Koninklijk Paleis in Brussel (© etcetera.plus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s