The 4th of July is samen met Quatorze Juillet één van de bekendere buitenlandse feestdagen. Het herdenkt de afscheiding in 1776 van de Amerikaanse koloniën van het Britse rijk.
Sinds april 1775 waren de Amerikaanse onderdanen -toen bestaande uit 13 aparte koloniën aan de oostkust- in een onafhankelijkheidsstrijd verwikkeld met de overheersers uit Groot-Brittannië. Het onrechtvaardigheidsgevoel van de Amerikanen was de jaren daarvoor tot het kookpunt opgelopen door de gigantische belastingen die uit naam van de koning werden opgelegd.
Op 28 juni 1776 werd tijdens een zitting van het Second Continental Congress in Philadelphia, bestaande uit vertegenwoordigers van de 13 opstandige gebieden, een ontwerptekst van een Declaration of Independence (Onafhankelijkheidsverklaring) voorgelegd.

Het Congres stemde er vervolgens mee in en op 4 juli werd de onafhankelijkheid uitgeroepen met het tekenen van de Declaration of Independence.

Groot-Brittannië weigerde de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid te erkennen en de strijd met de Engelsen, in 1775 begonnen, laaide verder op.
‘The Revolutionary War’ had tot gevolg dat uiteindelijk ook Spanje, Frankrijk en de Nederlanden de strijd aangingen met Groot-Brittannië. Moe gevochten staakten de Engelsen de strijd in 1783, waarna het Verdrag van Parijs werd gesloten, waarbij de Engelsen de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika erkenden.
De feestdag wordt door de Amerikanen normaliter altijd uitbundig gevierd, met parades, muziekoptredens, picknicks, barbecues en vuurwerk, maar ook hier gooit het Covid-19 roet in het eten.
Nadat het virus in eerste instantie hevig huishield in New York, zijn inmiddels andere staten brandhaarden. Eergisteren, 2 juli , werden recordcijfers van bevestigde besmettingen gemeld uit acht staten: Alaska, Arkansas, Californië, Florida, Georgia, Montana, South Carolina en Tennessee.
Landelijk was het totaal 53.000 nieuwe gevallen, omgerekend is dat een stijging van 85% vergeleken met de situatie van twee weken geleden, toen heel veel staten hun lockdowns versoepelden. Het sterftecijfer ligt nationaal inmiddels op ruim 126.000.
Amerikanen wordt door specialisten uit de gezondheidszorg opgeroepen dit feestweekend vooral thuis te blijven. Ook sommige gouverneurs roepen op tot voorzichtigheid.
Grote festiviteiten zijn sowieso afgelast, maar op veel plekken zal wel vuurwerk te zien zijn.
De vlag
De vlag van de Verenigde Staten is ongetwijfeld één van de bekendste in de wereld. Hij begon z’n leven als Britse vlag, de 13 rood-witte strepen waren in die vlag al aanwezig, maar het blauwe vlak aan de broekingszijde, waar nu de 50 sterren te zien zijn, bevatte toen de Union Flag of Union Jack.

Op 14 juni 1777 werd de vlag officieel veranderd, de Britse vlag werd uit het kanton verwijderd. Ervoor in de plaats kwamen 13 sterren, die net als de strepen voor de 13 koloniën stonden.

Toen in 1795 twee nieuwe staten zich bij de Unie voegden werd de vlag opnieuw veranderd: nu met 15 rood-witte strepen en 15 sterren.

Gortig
Het volgende ontwerp dateert van 1817: inmiddels waren nog eens vijf nieuwe staten toegetreden, maar men leek het wat te gortig te vinden nog meer strepen toe te voegen. Er werd besloten terug te keren naar de oorspronkelijke 13 strepen en alleen het aantal sterren uit te breiden naar 20. Deze vlag werd officieel ingevoerd op 4 juli 1818.

Sinds die tijd zijn met het toetreden van steeds meer staten dus alleen sterren toegevoegd in het kanton.
Hawaii was de laatste staat tot nu toe in 1959. Het huidige model met 50 sterren werd ingevoerd op 4 juli 1960.

Onder de laatste vlag staat huidige vlag 1959,
maar moet volgens mij 1960 zijn.
Gerard, je hebt helemaal gelijk! Ik pas het onmiddellijk aan. Dank voor de opmerkzaamheid! Groet, Rob