Zeeland, Michigan – Arrival Van de Luyster Group / Aankomst Van de Luyster-groep (1847)

Twee vlaggen vandaag. Vlag 2:

Het lijkt op de vlag van Zeeland, maar toch niet helemaal. Dat klopt, het is de vlag van het Amerikaanse stadje Zeeland in de staat Michigan.
In 1847 zeilden 457 mensen vanuit Zeeland via Antwerpen en Rotterdam in drie schepen naar de Verenigde Staten onder leiding van hereboer Jannes van de Luyster uit Borssele. Hij financierde de hele onderneming.

Waarom vertrokken ze? De hoofdreden was religieuze vrijheid. Hoewel die vrijheid er in Nederland in theorie ook was, waren daar nog wel wat kanttekeningen bij te maken, zeker voor een groepering als de Afgescheidenen, die de invloed van de staatskerk wilde ontvluchten.
Maar in de jaren daarna waren er ook nog andere redenen: de economische toestand, alsook de moeite die deze streng gereformeerde groep had met de vooruitgang op wetenschappelijk en sociaal gebied.

Zeeland 01
Er bestaat geen portret van Jannes van de Luyster (1789-1862), links is zijn graf, rechts het later toegevoegde monument, waarop ook zijn vrouw Dina Naaije wordt vermeld

De eerste groep die aankwam op de plek waar nu Zeeland ligt, was de groep onder Van de Luyster, op 27 juni 1847.
De groep o.l.v. aannemer Jan Steketee arriveerde op 4 juli en de hekkesluiters kwamen op 1 augustus o.l.v. dominee van der Meulen.

Geïllustreerde kaart van Michigan uit 1946 door Jacques Lizou, met net rechts naast de cartouche een dame in klederdracht met een tulp in de hand bij de plaats Holland

Het eerste gebouw dat verrees, was niet geheel verrassend, een kerk. Binnen 25 jaar was Zeeland een gezond groeiend dorp en in 1907 werd het een stad. De plaats is inmiddels gegroeid tot ruim 5.500 inwoners, waarvan er velen nog steeds Nederlandse achternamen hebben.

Kaart uit 1911 van Ottawa County met Zeeland in het zuiden, net noordelijk van Holland (© Rand McNally)

De grootste stad in de buurt is Holland, met zo’n 33.000 inwoners, maar ook vinden we er plaatsjes met namen als Vriesland, Overisel, Drenthe, Graafschap, Zutphen en Noordeloos.

Als we nog wat verder inzoomen zien we Zeeland net ten noordoosten van Holland liggen (publiek domein)

De vlag

Zeeland 03
Vlag van Zeeland, Michigan

Zeeland heeft toestemming gekregen de vlag van de Nederlandse provincie Zeeland te gebruiken en heeft er wat eigen inbreng aan toegevoegd: de verticale strepen aan de broekingszijde en de tekst City of Zeeland, Michigan boven het wapen, plus Zeeland’s wapenspreuk Luctor et emergo eronder.

Zeeland 04
Links: Ter vergelijking, de vlag van de provincie Zeeland / Rechts: Stadslogo van Zeeland, Michigan, FEEL THE ZEEL

Zeeland, Michigan heeft ook een stadslogo: een donkerrode cirkel met een kapitale letter Z in het wit, die links op twee plekken de cirkelrand raakt, gevolgd door een (eveneens wit) uitroepteken. Eronder het motto FEEL THE ZEEL, waarbij de eerste twee woorden grijs zijn en het derde donkerrood.
Rechts naast de cirkel ZEELAND in grijze kapitalen.

Welcome to Zeeland! (publiek domein)

Lewes, Delaware

Vlag Lewes
Vlag van Lewes, Delaware

Naast Zeeland, Michigan is er overigens nóg een plaats in de V.S. die zijn vlag gebaseerd heeft op de Zeeuwse: Lewes, Delaware. De link met de provincie Zeeland is op z’n zachtst gezegd dunnetjes, maar dat heeft de ontwerper niet kunnen weerhouden.

1280px-Delaware_Bay_Vinckeboons_14.jpg
Kaart uit 1639 van Johannes Vingbooms (1616/1617-1670) van het deel van Nieuw-Nederland gelegen in het tegenwoordige Delaware; op de linkeroever de (toen inmiddels verwoeste) nederzetting Swanendael

Bekend zijn de Nederlandse WIC-vestigingen uit de 17e eeuw in de tegenwoordige staat New York, maar ook zuidelijker, in wat nu de staat Delaware is, hebben de Nederlanders (net als de Zweden) hun sporen nagelaten.

Op 3 juni 1631 werd hier Swa(a)nendael (ook wel Zwa(a)nendael) gesticht door kolonisten uit Hoorn. Vóór de grote oversteek zeilde men eerst van Hoorn naar Veere (Zeeland dus), waar extra proviand werd ingeladen.
De overtocht met het schip De Walvis verliep goed, maar Swa(a)nendael als kolonie was geen lang leven beschoren, want reeds in 1632 werden de Hollanders door de lokale Lenape-Indianen aangevallen en vermoord. Slechts twee jongens, de broers Pierre en Hendrick Wiltsee, wisten te ontsnappen.

Hoewel de WIC het gebied officieel niet opgaf, werden er ook geen serieuze pogingen meer ondernomen om het te herkoloniseren.
In 1662 werd door Engelsen op de plek van het voormalige Swa(a)nendael Lewes gesticht, vernoemd naar de gelijknamige plaats in East Sussex.

Zeeland 02
Links: Alan Keffer (1943), ontwerper van de vlag van Lewes, Delaware (© capegazette.com) / Rechts; Wapperend exemplaar van de vlag (© capepoleandflag.com)

En daarmee komen we bij de vlag van Lewes, Delaware. Hij werd in 1991 ontworpen door Alan Keffer. Op 13 september 2004 werd de stadsvlag officieel ingevoerd. Het is een samenvoeging van de wit-blauwe golven van de Zeeuwse vlag met daaroverheen het (ietwat uitgerekte) wapen van de Engelse stad Lewes.
Verder twee gele banderollen: één boven het wapen met het stichtingsjaar 1631 (Swa(a)nendael dus) en één eronder met in kapitalen de naam van de stad LEWES, DELAWARE.

Hoewel de link met Zeeland er nogal bijgesleept lijkt, was de gedachte van Alan Keffer dat vanwege de naam Zeeland (zee en land) dit te verdedigen was, bij een kustplaats als Lewes. Plus dat de golven hem bevielen,

Oekraïne – Два роки i вісімнадцять тижнів війни / Twee jaar en achttien weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Drones over en weer

De afgelopen week was er weer volop drone-activiteit van zowel Russische als Oekraïense zijde.
Zo was er op zaterdagavond een Russische raket- en drone-aanval op Kiev, waarbij twee mensen gewond raakten en tientallen woongebouwen werden beschadigd.

Ruslan Kravchenko (1990), hoofd van het regionale bestuur van (oblast) Kiev (foto: Mateusz Gieryga / publiek domein )

Ruslan Kravchenko, hoofd van het regionale bestuur van Kiev, zei dat de mensen gewond raakten door vallend puin van uit de lucht geschoten projectielen en voegde eraan toe dat zes torenflats, twintig particuliere woningen en verschillende winkels beschadigd raakten tijdens de aanval.

Een gewonde wordt afgevoerd na de aanval op Kiev (screenshot)

De aanval volgde op een voltreffer van Oekraïne in de zuidelijke regio Krasnodar, die aan de Zee van Asov grenst.
Een bij een vliegveld gelegen opslagplaats voor drones werd vol geraakt en volledig vernietigd, een tweede gebouw raakte zwaar beschadigd.

Op een door Planet Labs gemaakte (en door de Oelraïense marine gedeelde) satellietfoto is duidelijk de vernietigde opslagplaats voor drones te zien (© Planet Labs)

Volgens Oekraïne was het vernietigde gebouw een opslagplaats van Iraanse Shahed-drones.
Marinefunctionarissen in Kiev zeiden dat een aantal trainingsinstructeurs en cadetten die leerden omgaan met de Iraanse drones, werden gedood door bij aanval.

Rusland maakte geen melding van de aanval maar liet vrijdag wel weten dat het 114 drones had neergeschoten tijdens een Oekraïense aanval op olieraffinaderijen en militaire doelen in het zuiden van het land. Ambtenaren zeiden dat één persoon werd gedood door vallend puin.

Een medewerker van een Oekraïense drone-fabriek test een drone (screenshot)

Hoewel Oekraïne de laatste maanden een tekort aan allerlei wapens en munitie had (inmiddels is de levering vanuit het Westen weer op peil), is er aan drones nooit een gebrek geweest.
Oekraïne heeft zijn eigen drones ontwikkeld en ze hebben minstens acht drone-fabrieken.
Door heel veel drones tegelijk af te schieten kan de luchtverdediging zo overvoerd raken dat het bijna onmogelijk is alles uit de lucht te schieten.

De Krim

In een andere ontwikkeling heeft Rusland gezegd dat het de Verenigde Staten verantwoordelijk houdt, nadat een door Oekraïne afgevuurde raket op zondag ten minste vijf mensen op de bezette Krim heeft gedood, waaronder twee kinderen.

Het regent brokstukken in zee (en even later ook op strand) te Uchkuyevka op het door Rusland bezette Krim-schiereiland (screenshot)

Lokale Russische functionarissen zeiden dat meer dan 140 anderen medische behandeling nodig hadden voor shock en granaatscherfwonden, toen raketfragmenten een druk strand bij Uchkuyevka, nabij de stad Sebastopol, raakten.

Een ATACMS-raket, hier gelanceerd vanaf een M270 MLRS (© https://sill-www.army.mil/)

Het Russische ministerie van Defensie zei dat vier van de vijf projectielen waren vernietigd door de luchtverdediging, maar dat het puin van de onderscheppingen op de kustgebieden terechtkwam. Ambtenaren zeiden dat bij de aanval gebruik werd gemaakt van door de V.S. geleverde ATACMS-raketten en dat Amerikaanse specialisten de coördinaten voor de aanval hadden ingesteld.

Zelensky feliciteert Rutte met benoeming

President Zelensky heeft demissionair premier Mark Rutte, gefeliciteerd met het besluit van de NAVO-bondgenoten om hem te benoemen tot de volgende secretaris-generaal van het bondgenootschap.

Demissionair premier en aankomend secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte en president Zelensky tijdens een bezoek van Rutte aan Kiev, februari 2023 (screenshot)

Zelensky zei dat wanneer Rutte in oktober het stokje overneemt van Jens Stoltenberg, “we verwachten dat met ons gezamenlijke werk de bescherming van mensen en vrijheid in onze hele Euro-Atlantische gemeenschap gewaarborgd blijft.”
“Ik ken Mark Rutte als een principiële en sterke leider, die zijn daadkracht en visie de afgelopen jaren bij vele gelegenheden heeft getoond”, aldus Zelensky.

Ook dankte hij de zittende secretaris-generaal Jens Stoltenberg voor “zijn belangrijke bijdrage aan de versterking van de NAVO tijdens zijn ambtstermijn gedurende de afgelopen tien jaar, en voor zijn niet-aflatende steun aan de strijd voor vrijheid van Oekraïne”.

Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)