Oekraïne – Два роки і дев’ять тижнів війни / Twee jaar en negen weken oorlog

Miljardensteun Verenigde Staten

Afgelopen week werd dan eindelijk het langverwachte Amerikaanse steunpakket aan Oekraïne, ter waarde van 56 miljard euro, goedgekeurd door beide kamers van het Congres.
Op vrijdag ging het Huis van Afgevaardigden overstag, met 311 stemmen vóór en 112 tegen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden net na de stemming, sommige afgevaardigden zwaaiden met Oekraïense vlaggetjes, hoewel dat protocollair verboden is (screenshot)

Op dinsdag volgde de Senaat met 79 stemmen vóór en 18 tegen. De handtekening van de Amerikaanse president Biden volgde woensdag.

De Senaat ging met een grote meerderheid akkoord met het miljardensteunpakket (screenshot)

Dit betekent dat Oekraïne zeer binnenkort voor ongeveer 7,5 miljard euro aan raketten en munitie geleverd krijgt. Een aanzienlijk deel hiervan is “in voorraad” op Amerikaanse bases in Europa.
In de loop van volgende week zou de eerste spoedlevering moeten arriveren: granaten van NAVO-houwitsers en munitie voor middellangeafstands-raketartillerie.

President Zelensky praat zijn landgenoten bij over het Amerikaanse hulppakket en maakte tevens van de gelegenheid gebruik om de Amerikanen te bedanken (screenshot)

Het Oekraïense leger moest de laatste tijd noodgedwongen munitie rantsoeneren. Dat probleem hoort zeer binnenkort tot het verleden.
Om dat in perspectief te zetten: Oekraïne vuurde “beperkt” (alles is relatief in een oorlog!) zo’n 2.000 granaten af, tegen 10.000 aan Russische kant.

Een Patriotraket afgevuurd vanaf een TEL (Transporter Erector Launcher) (Bernd vdB / publiek domein)

Waar kan Oekraïne verder op rekenen? Zeer waarschijnlijk gaan er opnieuw Patriot-luchtafweersystemen op transport, belangrijk bij het onderscheppen van Russische zweefbommen.
Voor het afschieten van langeafstandsraketten zal waarschijnlijk het Army Tactical Missile System (ATACMS) geleverd gaan worden. Hiermee kunnen tactische ballistische raketten over afstanden tot 300 km worden afgeschoten. Het staat hoog op het verlanglijstje van president Zelensky.

Een ATACMS-raket wordt afgevuurd (fotograaf onbekend / publiek domein)

Verder zou volgens Amerikaanse media het Pentagon overwegen om zestig extra militaire adviseurs naar Oekraïne te sturen om te helpen met de logistiek van de enorme leveringen die gepland staan. Tevens zouden ze kunnen assisteren bij het inzetten van de ATACMS.

Demonstratie van de lancering van een ATACMS-raket in 2017 (screenshot)

Tot op heden had Oekraïne wel de beschikking over ATACMS-raketten voor de middellange afstand, maar nog niet die voor de langeafstand. Het kernwoord hier is “had”, want deze week werd bekend dat de Amerikaanse president Biden in februari al groen licht had gegeven voor levering van een aantal langeafstands –ATACMS-raketten, zonder daar echter ruchtbaarheid aan te geven.
De levering was eerder deze maand en sindsdien zijn er al een aantal afgevuurd, waaronder met zekerheid één op het door de Russen bezette Krim-schiereiland.

F-16’s

En dan waren er nog de beloofde F 16’s gevechtsvliegtuigen.

Levering hiervan dateert van vóór de Amerikaanse goedkeuring voor het hulppakket. Zoals het er nu naar uitziet kunnen deze binnenkort in gebruik worden genomen.

Twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht (© Koninklijke Luchtmacht / publiek domein)

Oekraïense piloten en bemanningen zetten hun conversietraining naar westerse F-16-jets voort, momenteel in Roemenië.
De multifunctionele vliegtuigen bieden een sterker lucht-lucht- en lucht-grondvermogen, waardoor de Oekraïense luchtverdediging mogelijk wordt verbeterd.

Denemarken, Nederland en de Verenigde Staten verwachten binnen enkele maanden de eerste van tientallen “Vipers” aan Oekraïne te leveren.
De jets zullen geen game-changer zijn, maar wel een nieuwe belangrijke extra toevoeging voor Kiev.

Top-donoren Oekraïne

Onderstaande tabel laat zien welke landen de belangrijkste donoren van geld en materieel zijn aan Oekraïne. De cijfers zijn bijgewerkt tot en met 15 januari dit jaar.
De 56 miljard euro (61 miljard dollar) van de V.S. zit daar dus nog niet bij. Erbij opgeteld (ruim 100 miljard) laat het land nog verder uitlopen op de nummer 2, Duitsland.
Onderstaande tabel laat zien welke landen* de belangrijkste donoren van geld en materieel zijn aan Oekraïne. De cijfers zijn bijgewerkt tot en met 15 januari dit jaar.
De 56 miljard euro (61 miljard dollar) van de V.S. zit daar dus nog niet bij. Erbij opgeteld (ruim 100 miljard) laat het land nog verder uitlopen op de nummer 2, Duitsland.

De topdonoren van Oekraïne, bijgewerkt tot en met 15 januari 2024 (Bron: Kiel Institute for the World Economy)

*De EU (Europese Unie) is uiteraard geen land, maar een statenverband van 27 Europese landen

Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Plaats een reactie