Oekraïne – Два роки i вісімнадцять тижнів війни / Twee jaar en achttien weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Drones over en weer

De afgelopen week was er weer volop drone-activiteit van zowel Russische als Oekraïense zijde.
Zo was er op zaterdagavond een Russische raket- en drone-aanval op Kiev, waarbij twee mensen gewond raakten en tientallen woongebouwen werden beschadigd.

Ruslan Kravchenko (1990), hoofd van het regionale bestuur van (oblast) Kiev (foto: Mateusz Gieryga / publiek domein )

Ruslan Kravchenko, hoofd van het regionale bestuur van Kiev, zei dat de mensen gewond raakten door vallend puin van uit de lucht geschoten projectielen en voegde eraan toe dat zes torenflats, twintig particuliere woningen en verschillende winkels beschadigd raakten tijdens de aanval.

Een gewonde wordt afgevoerd na de aanval op Kiev (screenshot)

De aanval volgde op een voltreffer van Oekraïne in de zuidelijke regio Krasnodar, die aan de Zee van Asov grenst.
Een bij een vliegveld gelegen opslagplaats voor drones werd vol geraakt en volledig vernietigd, een tweede gebouw raakte zwaar beschadigd.

Op een door Planet Labs gemaakte (en door de Oelraïense marine gedeelde) satellietfoto is duidelijk de vernietigde opslagplaats voor drones te zien (© Planet Labs)

Volgens Oekraïne was het vernietigde gebouw een opslagplaats van Iraanse Shahed-drones.
Marinefunctionarissen in Kiev zeiden dat een aantal trainingsinstructeurs en cadetten die leerden omgaan met de Iraanse drones, werden gedood door bij aanval.

Rusland maakte geen melding van de aanval maar liet vrijdag wel weten dat het 114 drones had neergeschoten tijdens een Oekraïense aanval op olieraffinaderijen en militaire doelen in het zuiden van het land. Ambtenaren zeiden dat één persoon werd gedood door vallend puin.

Een medewerker van een Oekraïense drone-fabriek test een drone (screenshot)

Hoewel Oekraïne de laatste maanden een tekort aan allerlei wapens en munitie had (inmiddels is de levering vanuit het Westen weer op peil), is er aan drones nooit een gebrek geweest.
Oekraïne heeft zijn eigen drones ontwikkeld en ze hebben minstens acht drone-fabrieken.
Door heel veel drones tegelijk af te schieten kan de luchtverdediging zo overvoerd raken dat het bijna onmogelijk is alles uit de lucht te schieten.

De Krim

In een andere ontwikkeling heeft Rusland gezegd dat het de Verenigde Staten verantwoordelijk houdt, nadat een door Oekraïne afgevuurde raket op zondag ten minste vijf mensen op de bezette Krim heeft gedood, waaronder twee kinderen.

Het regent brokstukken in zee (en even later ook op strand) te Uchkuyevka op het door Rusland bezette Krim-schiereiland (screenshot)

Lokale Russische functionarissen zeiden dat meer dan 140 anderen medische behandeling nodig hadden voor shock en granaatscherfwonden, toen raketfragmenten een druk strand bij Uchkuyevka, nabij de stad Sebastopol, raakten.

Een ATACMS-raket, hier gelanceerd vanaf een M270 MLRS (© https://sill-www.army.mil/)

Het Russische ministerie van Defensie zei dat vier van de vijf projectielen waren vernietigd door de luchtverdediging, maar dat het puin van de onderscheppingen op de kustgebieden terechtkwam. Ambtenaren zeiden dat bij de aanval gebruik werd gemaakt van door de V.S. geleverde ATACMS-raketten en dat Amerikaanse specialisten de coördinaten voor de aanval hadden ingesteld.

Zelensky feliciteert Rutte met benoeming

President Zelensky heeft demissionair premier Mark Rutte, gefeliciteerd met het besluit van de NAVO-bondgenoten om hem te benoemen tot de volgende secretaris-generaal van het bondgenootschap.

Demissionair premier en aankomend secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte en president Zelensky tijdens een bezoek van Rutte aan Kiev, februari 2023 (screenshot)

Zelensky zei dat wanneer Rutte in oktober het stokje overneemt van Jens Stoltenberg, “we verwachten dat met ons gezamenlijke werk de bescherming van mensen en vrijheid in onze hele Euro-Atlantische gemeenschap gewaarborgd blijft.”
“Ik ken Mark Rutte als een principiële en sterke leider, die zijn daadkracht en visie de afgelopen jaren bij vele gelegenheden heeft getoond”, aldus Zelensky.

Ook dankte hij de zittende secretaris-generaal Jens Stoltenberg voor “zijn belangrijke bijdrage aan de versterking van de NAVO tijdens zijn ambtstermijn gedurende de afgelopen tien jaar, en voor zijn niet-aflatende steun aan de strijd voor vrijheid van Oekraïne”.

Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Plaats een reactie