Oekraïne – Два роки i чотирнадцять тижнів війни / Twee jaar en veertien weken oorlog

Aanval op supermarkt Charkov

Afgelopen zaterdag, 25 mei, lieten twaalf mensen het leven, terwijl drieënveertig anderen gewond raakten, nadat Russische troepen een supermarkt in de Noord-Oekraïense stad Charkov met twee glijbommen aanvielen.

Beeld van de enorme brand die uitbrak nadat twee Russische glijbommen supermarkt Epicentr K in Charkov raakten (screenshot)

Er was een grote brand te zien in de bouwwinkel Epicentr K aan de noordelijke rand van de stad.

Locatie van supermarkt Epicentr K in het noordoosten van Charkov, op de kaart is ook het nieuwe noordelijke front aangegeven (© Institute for the Study of War)

President Zelensky zei dat er meer dan 200 mensen in de supermarkt hadden kunnen zijn toen deze werd aangevallen.
Hij voegde eraanaan toe: “Deze aanval op Charkov is een nieuwe manifestatie van Russische waanzin. Alleen gekken als [de Russische president] Poetin zijn in staat mensen op deze manier te doden en te terroriseren.”

De supermarkt tijdens de bluswerkzaamheden (screenshot)

Charkov ligt sinds de opening van het nieuwe noordelijke front vrijwel dagelijks onder vuur.
In de nacht van woensdag op donderdag bijvoorbeeld werden er 51 militaire drones en raketten op de stad afgestuurd. Van de drones werden er 32 onderschept, van de raketten 7.
Dat betekent dat er alsnog 12 drones en/of raketten hun doel bereikten.

Burgemeester Ihor Terechov van Charkov omringd door stadsgenoten (screenshot)

Volgens burgemeester Ihor Terechov van Charkov raakten er vier mensen gewond en werd er kritieke infrastructuur beschadigd.

Amfibische vaartuigen vernietigd op de Krim

De Oekraïense inlichtingendienst DIU heeft de vernietiging bevestigd van twee Russische snelle amfibische vaartuigen aan de noordwestkust gelegen Baai van Vuzka, bij de stad Chornomorskoe. In een persbericht liet de DIU weten:

“De speciale eenheid Groep 13 van de DIU heeft op 30 mei 2024, met behulp van Oekraïense Magura V5-marinedrones, opnieuw effectief de vloot van de Russische agressorstaat in de tijdelijk bezette Krim aangevallen.”

Nachtelijk beeld van een KS-701 vlak voordat het door een Oekraïense drone geraakt wordt (screenshot)

Het zou gaan om twee amfibische hogesnelheids-transportschepen, de zogenaamde KS-701 Tunets (Tonijn).

Een enorme ontploffing verlicht de nachtelijke hemel boven de Baai van Vuzka op de Krim, nadat een van de KS-701’s geraakt wordt (screenshot)

Nieuwe hulp uit Zweden

Zweden heeft zijn zestiende militaire hulppakket aan Oekraïne aangekondigd, het grootste voor het land tot nu toe: het gaat om 13,3 miljard SEK (ongeveer 1,16 miljard euro).
De Zweedse regering liet weten dat het pakket Oekraïne in staat zal stellen zijn luchtverdediging te versterken.

Een ASC-890 Airborne Surveillance and Control-vliegtuig (screenshot)

Als onderdeel van dit pakket zal Zweden ASC-890 Airborne Surveillance and Control-vliegtuigen overdragen.
Deze vliegtuigen zullen Oekraïne voorzien van “een volledig nieuw vermogen tegen zowel luchtlandings- als maritieme doelen” en zijn vermogen om doelen te raken, versterken.

Een RB 99-AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile)-raket (fotograaf onbekend)

Zweden zal ook de volledige voorraad van 302 gepantserde personeelsvoertuigen aan Oekraïne ter beschikking stellen, om de ontwikkeling van nieuwe brigades te ondersteunen.
Het pakket omvat ook RB 99-AMRAAM-raketten, die kunnen worden gebruikt in vliegtuigen en in luchtverdedigingssystemen op de grond, artillerie-munitie en middelen voor het onderhoud van eerder geleverde apparatuur.

Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)