Oekraïne – Два роки i дванадцять тижнів війни / Twee jaar en twaalf weken oorlog

Rusland opent nieuw front in het noorden

Waarschijnlijk als gevolg van de achterlopende leveringen aan Oekraïne van wapens uit het Westen, vielen Russische troepen afgelopen vrijdag de noordelijke regio bij Charkov binnen, waarbij negen dorpen werden overrompeld, waarna er een vluchtelingenstroom van enkele duizenden mensen richting Charkov op gang kwam.
De vluchtelingen worden opgevangen bij een hulpcentrum in de stad, waar ze ook te eten krijgen en er wordt onderdak voor hen gezocht.

Kaart van het noordoosten van Oekraïne met de locaties van Charkov (Kharkiv) en Vovchansk, Russisch grondgebied in donkerrood en een deel van het door Rusland veroverde gebied in Oekraïne in lichtrood (screenshot)

Gisteren meldde het Russische leger dat het de noordoostkant van de stad Vovchansk (ruim 17.000 inwoners) was binnengedrongen, 74 km ten oosten van Charkov. De stad lag zwaar onder vuur, met grote schade als gevolg.
Het Oekraïense leger liet weten dat het de vijand teruggedrongen had vanuit de noordelijke buitenwijken van de stad en voegde eraan toe dat het “tactische successen” had geboekt in verschillende gebieden.
De grote vraag is natuurlijk of het Kremlin een poging wil wagen het iets westelijker gelegen Charkov, de tweede stad van het land, aan te vallen en/of te veroveren.

De politie hielp met het evacueren van inwoners van Vovchansk, zoals een oudere blinde vrouw (screenshot)

Oekraïne liet weten dat Rusland “significante troepen” (tot wel vijf bataljons) heeft ingezet in zijn laatste offensief en erkende dat de Russen enig “tactisch succes” hebben gehad.

Inwoners verlaten halsoverkop hun huizen waarbij ze weinig spullen kunnen meenemen (screenshot)

In een verklaring gisteravond zei het Oekraïense leger dat Rusland sinds het begin van de dag meer dan honderd soldaten had verloren, eraan toevoegend dat de strijdkrachten oude posities aan het herstellen waren en dat reservetroepen naar de regio Charkov werden verplaatst om de verdediging te versterken.

Screenshot uit een door het Russische leger geschoten video tijdens hun inval in het noorden


In twaalf gebieden zouden momenteel gevechten gaande zijn en zou het zwaartepunt zich hebben verplaatst naar Staritsa, een dorp ten westen van Vovchansk.

Een Russische tank lost een schot bij het oprukken in Noord-Oekraïne (screenshot / Российский Добровольческий Корпус / Russisch Vrijwilligerskorps)

Hoewel het onwaarschijnlijk wordt geacht dat deze Russische grensoverschrijding zal leiden tot de verovering van Charkov, vergroot de Russische aanpak van deze nieuwe, noordoostelijke frontlijn alleen maar de angst voor de bewoners.

President Zelensky gedurende zijn recentste videoboodschap, waarin de inval in het noorden uiteraard aan bod kwam (screenshot)

Belgorod

De Russische inval in Noord-Oekraïne kan zeker ook verband houden met de frequente Oekraïense beschietingen op de vlakbij de grens liggende Russische stad Belgorod.

Terwijl reddingswerkers al ter plaatse waren stortte de middensectie van het flatgebouw nog verder in, waardoor de aanwezigen het op een lopen moesten zetten (screenshot)

Tijdens een Oekraïense raketaanval afgelopen zondag, werd door de Russische luchtafweer een raket uit de lucht geschoten, waarna de brokstukken een flatgebouw raakten. Een sectie van het tien verdiepingen tellende gebouw stortte vervolgens in.
Dertien mensen kwamen hierbij om het leven en zeker twintig raakten er gewond.

Reddingswerkers bij de deels ingestorte flat in Belgorod (TACC/TASS / screenshot)

Nieuwe Russische defensieminister

Na de frauduleuze herverkiezing van Vladimir Poetin als president van Rusland in maart en zijn beëdiging vorige week dinsdag, vond de Russische leider het tijd voor een wissel op het ministerie van Defensie.

Sergej Sjojgoe (1955) (screenshot)

De 68-jarige minister van Defensie Sergej Sjojgoe wordt vervangen door de 65-jarige Andrei Belousov.
Sjojgoe, een persoonlijke vriend van Poetin, is benoemd tot secretaris van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie.
Omdat de Russische president wil dat “het ministerie van Defensie openstaat voor innovatie en nieuwe ideeën”, koos hij voor de econoom Andrei Belousov.

Andrei Belousov (1959), de nieuwe Russische minister van Defensie (screenshot)

In de vorige regering was hij eerste vice-premier en had hij verschillende functies op economisch gebied, waarbij hij ook Poetin’s adviseur voor economische zaken was.

Blinken

In Oekraïne ondertussen, was er dinsdag een ontmoeting tussen president Zelensky en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken.

President Zelensky met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, tijdens zijn bezoek op 14 mei (screenshot)

Tijdens een toespraak in de Polytechnische Universiteit van Kiev zei hij dat de Russische president Poetin moet betalen voor de wederopbouw van wat hij in Oekraïne heeft vernietigd.
Hij voegde eraan toe dat Washington de macht heeft om Russische bezittingen in de V.S. in beslag te nemen en deze zal gebruiken om Oekraïne te helpen herbouwen en dat het land “dichter bij de NAVO” komt.
Aan president Zelensky kon Blinken nog eens beloven dat de broodnodige militaire hulp “nu onderweg is”.

Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)