Oekraïne – Один рік і двадцять один тиждень війни / Een jaar en eenentwintig weken oorlog

Krimbrug

De Kertsj-brug, die het Russische vasteland met het door de Russen sinds 2014 bezette schiereiland de Krim verbindt, was in de nacht van zondag op maandag opnieuw het doelwit van een drone-aanval.

De Kertsj-brug van bovenaf gezien, hij overspant de Straat van Kertsj (de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Zee van Asov) en verbindt Rusland met het schiereiland de Krim (© Planet Labs PBC)

De 18 km lange brug was een prestigeproject van de Russische president Poetin en werd geopend in 2018.
Bij de aanval op maandag raakte een segment van het wegdek zodanig beschadigd, dat het aan één kant deels wegzakte.
Twee inzittenden van een auto kwamen bij de aanslag om het leven. Het ging om een echtpaar, hun 14-jarige dochter overleefde de explosie.

De Krimbrug ’s morgens 17 juli, waarbij de schade aan het wegdek goed te zien is (screenshot)

De brug bestaat uit twee parallelle delen: een autoweg en een spoorlijn. De spoorbrug raakte dit keer niet beschadigd, in tegenstelling tot 8 oktober vorig jaar, toen bij een aanslag op de brug zowel weg én spoor zwaar beschadigd raakten.
De brug is van groot belang voor aanvoer van militaire voertuigen en bevoorrading, waarbij de spoorverbinding het belangrijkst is.

Luchtopname van 17 juli van het beschadigde deel van de brug (© Maxar Technologies)

Het Russische Antiterrorismecomité bestempelde de aanslag als een ‘terroristische aanslag’, het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Oekraïne achter de aanslag zat, waarbij er samengewerkt zou zijn met Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten.
Dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de aanval op de brug ligt uiteraard voor de hand. Voor de link met Amerikanen en Britten werd echter geen bewijs geleverd.

Hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst (GOeR) Kirill Boedanov (1986) (screenshot)

Hoewel een officiële regeringsverklaring uitbleef, meldden Oekraïense media dat de Oekraïense veiligheidsdienst (SBOe) en marine betrokken waren bij de aanslag op de brug.
Kirill Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst (GOeR) liet na de aanslag weten dat “de Krimbrug een onnodige constructie is.”

Presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak (1972) (screenshot)

Presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak was iets expliciter: “Alle illegale constructies die worden gebruikt om Russische instrumenten voor massamoord te leveren zijn van korte duur. Ongeacht de redenen voor de vernietiging.”

Screenshot van een video die verspreid werd door de Russische vicepremier Marat Choesnoellin, waarop auto’s te zien zouden zijn die aansluiten om de Krimbrug op te rijden

Gisteren meldde de Russische vicepremier Marat Choesnoellin dat er inmiddels weer auto’s over de brug kunnen, maar alleen van Rusland naar de Krim.
Uit inspecties zou gebleken zijn dat de rijbaan richting het schiereiland veilig is voor personenauto’s.
Verkeer de andere kant op zal voorlopig met de veerboot moeten. Volgens Choesnoellin zou het beschadigde deel rond de 15e september weer in zoverre hersteld moeten zijn dat verkeer de andere kant ook weer van de brug gebruik kan maken.

Vergelding

Na de aanval op de brug vorig jaar duurde het niet lang voordat Rusland reageerde en ook gisternacht bleef een reactie niet uit.
havenstad Odessa werd met Iraanse Shahed-drones en (waarschijnlijk) ballistische raketten aangevallen.

In Odessa moest haveninfrastructuur het ontgelden door neervallende brokstukken van drones (screenshot)

Volgens Oekraïne werden alle projectielen uit de lucht geschoten, maar ontstond er even goed schade door neervallende brokstukken, onder meer in het havengebied en aan verschillende woningen, waarbij één man gewond raakte.

In Mykolajiv was ’s nachts een grote rookwolk te zien na de drone-aanval (screenshot)

Ook Mykolajiv, dat aan de monding van de rivier de Boeg gelegen is en dus ook toegang heeft tot de Zwarte Zee, kreeg de volle laag en er brak brand uit in een van de havenfaciliteiten.
Ook Kiev, Zaporizja, Donetsk en Dnipro werden met drones bestookt.

Door neervallend puin brak er brand uit in Mykolajiv (screenshot)

En ook afgelopen nacht werden verschillende Oekraïense steden weer bestookt met drones, waaronder Kiev en Odessa.

Graandeal

Rusland heeft zich teruggetrokken uit de graandeal, die het mogelijk maakte naar (voornamelijk) Afrikaanse landen te exporteren.
De deal werd mede mogelijk door bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije en zorgde ervoor dat graanschepen ongehinderd vanuit Odessa via een corridor in de Zwarte Zee naar Turkije en verder naar Afrika konden varen.

De deal is een jaar in stand gehouden, maar liep dinsdag om middernacht af.
Volgens Rusland werkte de deal niet goed en kreeg Oekraïne het niet voor elkaar voldoende graan te exporteren.
De Verenigde Naties ontkent dit echter: Oekraïne heeft het afgelopen jaar 625.000 ton voedsel via de corridor kunnen exporteren naar landen als Afghanistan, Ethiopië, Kenia, Somalië, Soedan en Jemen.

Dr. Korir Sing’Oei (screenshot)

Een ander bezwaar van Rusland is dat de export van hun eigen landbouwproducten door Westerse sancties ernstig wordt benadeeld.
Kenia liet bij monde van Korir Sing’Oei, een minister van het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, weten dat “…het besluit van Rusland om uit de Zwarte Zee-graandeal te stappen een dolksteek in de rug is voor de prijzen voor voedselzekerheid in de wereld en dat het een onevenredige impact op landen in de Hoorn van Afrika heeft, die al door droogte zijn getroffen.”

President Recep Tayyip Erdoğan (screenshot)

Maar de Turkse president Erdoğan vertelde verslaggevers dat hij geloofde dat president Poetin “de overeenkomst wil voortzetten” en dat ze de verlenging van de deal zouden bespreken wanneer ze elkaar volgende maand persoonlijk ontmoeten.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)