Oekraïne – Один рік і двадцять тижнів війни / Een jaar en twintig weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

NAVO-top – dag 1

In de week dat de oorlog de grens van 500 dagen is overschreden, werd de jaarlijkse NAVO-top, dit jaar in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
De tweedaagse top op 11 en 12 juli, had als speciale gast president Zelensky van Oekraïne.

Logo’s van de NAVO en van de NAVO-top in Vilnius, Litouwen

Voorafgaand aan zijn komst naar Vilnius op dinsdagavond had Zelensky zijn ongenoegen geuit dat er op de top nog geen duidelijkheid was geschapen over de termijn hoelang Oekraïne moet wachten om een volwaardige lidstaat te worden van de NAVO.
Al in 2008 had Oekraïne aangegeven lid te willen worden van de verdragsorganisatie.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg met demissionair premier Rutte (screenshot)

Eerder op de dag had secretaris-generaal Stoltenberg herbevestigd dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO en dat er afgesproken was om het vereiste actieplan daarvoor te schrappen.
De NAVO-partners zijn van mening dat zolang de oorlog duurt een toetreding van Oekraïne niet aan de orde is, omdat dan het beroemde Artikel 5 van kracht zou worden: een aanval op één lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.*

*Overigens is het niet zo dat wanneer een NAVO-lid wordt aangevallen het artikel automatisch in werking treedt, het aangevallen land kan kiezen voor een bilaterale oplossing, niets doen of een beroep doen op Artikel 5.
Als dat laatste gebeurt, komt de NAVO in een spoedzitting bijeen. De lidstaten bepalen dan óf en hoe ze te hulp schieten: met een militaire actie, of juist met een politieke actie.

De jaarlijkse groepsfoto tijdens de NAVO-top mocht natuurlijk niet ontbreken en haalde alle nieuwszenders, zoals Global News (screenshot)

De vlag uit Bachmoet

Samen met president Nausėda van Litouwen sprak Zelensky een grote menigte toe in het centrum van Vilnius. Onder grote instemming van het publiek zei hij onder meer: “De NAVO zal Oekraïne veiligheid bieden, Oekraïne zal de NAVO sterker maken”

President Zelensky tijdens zijn rede in Vilnius, links zijn vrouw Olena Zelenska, rechts president Gitanas Nausėda van Litouwen en zijn vrouw Diana Nausėdienė (screenshot)
President Zelensky en president Nausėda tonen de ‘oorlogsvlag’ uit Bachmoet (screenshot)
Terwijl er luid applaus klinkt na Zelensky’s rede geeft president Nausėda een stevige knuffel (screenshot)

Tevens presenteerde hij er een Oekraïense vlag uit de vrijwel volkomen verwoeste stad Bachmoet, waar zo’n driekwart jaar lang strijd was geleverd.
De danig door de oorlog beschadigde vlag werd onder luid applaus aan een hoge vlaggenmast gehesen.

Het echtpaar Zelensky kijkt toe terwijl de vlag gehesen wordt (screenshot)
De vlag tijdens het hijsen (screenshot)
Vele duizenden waren in het centrum van Vilnius verzameld om president Zelensky te horen spreken (screenshot)

NAVO-top – dag 2

Leek de sfeer tussen de Oekraïense president en de NAVO-bondgenoten op dinsdag wat stroef, gisteren leken de veren gladgestreken en boterde het aanmerkelijk beter tussen Zelensky en de NAVO-afgevaardigden, nadat de president liet weten dat hij begrip had voor de behoedzaamheid van de NAVO-landen op het moment dat Oekraïne nog in oorlog is.

President Zelensky van Oekraïne met secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO op woensdag 12 juni (foto; Twitter @jensstoltenberg)

Zo twitterde NAVO secretaris-generaal Stoltenberg: “Een eer om president Zelensky te verwelkomen bij onze NAVO-top voor de eerste bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne Raad.
Ons driedelig ondersteuningspakket onderstreept dat Oekraïne dichter bij het NAVO-lidmaatschap is dan ooit tevoren.
We treffen elkaar vandaag als gelijken. Ik kijk uit naar de dag dat we elkaar als bondgenoten ontmoeten.”

Tevens liet Stoltenberg weten dat er voor Oekraïne op de lange termijn veiligheidsgaranties komen, hoewel die niet zonder risico zijn, gaf de secretaris-generaal toe.
Maar, zo vervolgde hij: “Een overwinning van Rusland is het grootste risico van de oorlog. We kunnen Moskou niet laten bepalen wie er wel of geen lid wordt van de NAVO.”

Wapenleveranties hebben momenteel de hoogste prioriteit. Zelensky zei daar het volgende over: “Natuurlijk zijn garanties, documenten en een raadsvergadering belangrijk, maar de urgentste taak nu is om ervoor te zorgen dat er genoeg wapens voor het Oekraïense leger zijn.”

Bondskanselier Scholz van Duitsland en president Zelensky tijdens de NAVO-top gisteren (foto: Twitter ZelenskyyUa)

Zo zegde Duitsland bij monde van bondskanselier Scholz toe, raketten voor de Patriot-luchtverdedigingssystemen te leveren.
Premier Sunak van het Verenigd Koninkrijk liet weten dat zijn land Oekraïne munitie en voertuigen levert plus een budget voor de reparatie van materieel.
Dat gaat dan om meer dan zeventig gevechts- en logistieke voertuigen en duizenden patronen munitie voor Challenger 2-tanks.
Daarnaast komt er een ondersteuningspakket van £950 miljoen waarmee de reparatie van kapotte apparatuur kan worden gefinancierd.

Premier Sunak van het Verenigd Koninkrijk met president Zelensky (screenshot)

Wat de al eerder aangekondigde “straaljagercoalitie” betreft: die begon als een samenwerking tussen Denemarken en Nederland, waarna Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zich erbij aansloten.
Inmiddels zijn daar nog acht landen bijgekomen: België, Canada, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië en Zweden.

Ministers van Defensie van de landen die meedoen aan de ‘straaljagerscoalitie’ tijdens de NAVO-top in Vilnius, in het midden zien we de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov, net achter hem demissionair minister Kajsa Ollongren (foto: Twitter Ludvine Dedonder – @DedonderLudivin)

Het trainen van Oekraïense piloten met F-16 straaljagers begint in augustus in Denemarken, daarna in Roemenië, daar komt ook een speciaal trainingscentrum.

Een Scalp-EG/Storm Shadow-langeafstandsraket (© Rept0n1x)

En ook Frankrijk laat zich niet onbetuigd: dat land gaat de Frans-/Engelse Scalp-EG-raketten (ook wel bekend als Storm Shadow) leveren: dit zijn langeafstandsraketten die zo’n 250 km kunnen overbruggen.

De Amerikaanse president Biden met zijn collega Zelensky op de NAVO-top gisteren (screenshot)

Ook met het belangrijkste NAVO-land, de Verenigde Staten, werd gesproken.
President Biden liet weten dat hij snapte hoe frustrerend het voor Oekraïne is nog niet tot de NAVO te kunnen toetreden, maar hij voegde eraan toe dat de V.S. zullen doen wat ze kunnen en ervoor zullen zorgen “dat je krijgt wat je nodig hebt.”

Zweden NAVO-lid

Dan was er ook eindelijk ‘witte rook’ voor Zweden’s toetreding tot het NAVO-bondgenootschap.
Turkije, dat samen met Hongarije de toetreding blokkeerde, was tot aan de top tegen die toetreding niet te vermurwen.
De Turkse president Erdoğan beschuldigde Zweden van het onderdak bieden aan terroristen, meer specifiek sympathisanten van de Koerdische PKK.

President Recep Erdoğan van Turkije, secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en premier Ulf Kristersson van Zweden na hun succesvolle besprekingen (foto: Twitter @jensstoltenberg)

Maar na overleg tussen president Erdoğan, NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg en de Zweedse premier Kristersson, ging Turkije alsnog akkoord.
Volgens Stoltenberg zal president Erdoğan het toetredingsverdrag voor Zweden “zo snel mogelijk” aan het parlement voorleggen. Maar aangezien het Turkse parlement reeds met zomerreces is, kan dat waarschijnlijk niet vóór oktober.
Tegelijkertijd liet Stoltenberg weten dat hij verwachtte dat ook Hongarije zich nu niet langer zal verzetten.
Volgens “diplomatieke bronnen” wil Hongarije niet als laatste land overblijven met het verzet tegen toetreding van Zweden.

Daarmee heeft de Russische president Poetin het aan zichzelf te wijten dat wat hij beslist niet wilde, toch is gebeurd: zowel Finland (in april dit jaar) én Zweden zullen nu deel uitmaken van het bondgenootschap.

Drone-aanvallen op Kiev

Terug naar het oorlogstoneel: voor de derde dag op rij werd hoofdstad Kiev opnieuw bestookt met drones.
Hoewel doorgaans het merendeel van de drones door luchtafweer uit de lucht wordt geschoten, kunnen ook neervallende brokstukken voor gevaarlijke situaties zorgen, mensen kunnen getroffen worden, maar ook gebouwen, met als gevolg rondvliegend puin of brand.

Een Russische drone van Iraanse makelij scheert boven de daken van de hoofdstad Kiev (screenshot)

Dat laatste was vannacht het geval in de noordelijke wijk Poldilsky. Bij het blussen van een brand, vond de brandweer een lichaam.
Ook raakten er vier mensen gewond, waarvan twee naar het ziekenhuis moesten.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Plaats een reactie