Oekraïne – Один рік і сімнадцять тижнів війни / Een jaar en zeventien weken oorlog

Tegenoffensief

In een videoboodschap liet de Oekraïense president Zelensky weten dat met het nu begonnen tegenoffensief “de vijand heel actief aan het vernietigen om Oekraïne vrij te maken”, maar voegde daar gisteren aan toe dat de opmars “langzamer was dan gewenst”.

Oekraïense soldaten poseren met hun regimentsvlaggen in het zojuist bevrijde dorp P’yatykhatky, het vaandel van het overwonnen Russische Storm Ossetia-bataljon (waarvan zo’n 300 soldaten sneuvelden) ligt op de grond (screenshot)

Dat laat onverlet dat er maar stukje bij beetje terreinwinst wordt geboekt. De Oekraïense vice-minister van Defensie, Hanna Maliar, liet zich eveneens voorzichtig uit. Volgens haar boeken de strijdkrachten in het zuiden “vol vertrouwen vooruitgang met kleine stapjes”. Inmiddels zou 113 km² zijn heroverd, waaronder het dorp P’yatykhatky.

Kaart van het front, gepubliceerd door de Britse militaire inlichtingendienst, waarbij de groene pijlen aangeven waar Oekraïne momenteel terrein probeert te winnen (© Defense Intelligence)

Die vooruitgang is in de regio’s Zaporizja en Donetsk. Volgens de legertop zouden de Russen gisteren meer dan vijf compagnieën militairen hebben verloren, waarbij de grootte kan variëren van 30 tot 150 manschappen.
Tevens zouden er 46 militaire voertuigen zijn vernietig, waaronder 13 tanks, 4 houwitsers en een Buk-luchtafweerinstallatie.
Overigens zijn deze uitspraken niet onafhankelijk geverifieerd en zwijgt het leger over eigen verliezen, maar er zijn (opnieuw niet te checken) berichten dat de verliezen aan Oekraïense kant eveneens hoog zijn.

De Amerikaanse militaire denktank Institute for the Study of War meldt naar aanleiding van berichten van Russische militaire bloggers dat Oekraïne aanvallen uitvoert ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten van de Bachmoet.

Kachovka-stuwdam

Op onderstaande foto’s is goed te zien hoe dramatisch het landschap is verandert door het opblazen van de Kachovka-stuwdam op 6 juni.

Satellietfoto van 5 juni het Kachovka-stuwmeer
Het grotendeels leeggelopen meer op een satellietfoto van 18 juni

De gevolgen na de verwoesting van de dam zijn velerlei: economisch, agrarisch en ecologisch, illustratief zijn de beelden van de enorme hoeveelheden dode vissen die met het leeglopen van het meer nergens meer heen konden.

Dode vissen als gevolg van het opblazen van de Kachovka-stuwdam (screenshots)

Hoewel het waterpeil van de Dnjepr stroomafwaarts is gezakt, kampen sommige laaggelegen delen langs de rivier met wateroverlast.

Een truck rijdt over een ondergelopen weg ten zuiden van Charkov (screenshot)

Rusland waarschuwt voor aanval op de Krim

Bij monde van de Russische minister van Defensie, Sergei Sjojgoe, is Oekraïne van plan het schiereiland de Krim aan te vallen met behulp van wapens uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
De Krim werd in 2014 illegaal geannexeerd door Rusland.

Sergei Sjojgoe (1955), de Russische minister van Defensie (screenshot)

Sjojgoe sprak tijdens een bijeenkomst van militaire leiders in Moskou. Hoe hij aan zijn informatie kwam vertelde hij niet.
De verklaring van Sjojgoe: “Volgens onze informatie is de defensietop van de Oekraïene strijdkrachten van plan om het grondgebied van de Russische Federatie, inclusief de Krim, aan te vallen met Himars en Storm Shadow-raketten.
Het gebruik van deze raketten buiten de zone van de speciale militaire operatie betekent de volledige betrokkenheid van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bij het conflict en zal leiden tot onmiddellijke aanvallen op besluitvormingscentra op het grondgebied van Oekraïne.”

Kaart van het sinds 2014 door Rusland bezette schiereiland De Krim (© Chumwa)

Russische drone-aanval

Dinsdagochtend vroeg was er weer een grote Russische drone-aanval, gericht op Kiev, Lviv en Zaporizja. Van de in totaal 35 drones werden er 33 uit de lucht geschoten.
In Lviv trof een drone “een kritiek belangrijk doel”. volgens Maksym Kozytskyi, hoofd van de regionale autoriteit. Er vielen geen slachtoffers.
Kiev was het doelwit van 20 drones, afgeschoten vanuit Rusland en vanaf de Zee van Azov.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)