Saint-Pierre et Miquelon – Revendiqué pour la Couronne Française / Geclaimd voor de Franse Kroon (1536)

Twee vlaggen vandaag. Vlag 2:

Saint-Pierre et Miquelon is de verzamelnaam voor een groep van acht eilanden voor de kust van het Canadese Newfoundland. Het is een Frans overzees gebiedsdeel, het enige wat rest van de ooit omvangrijke bezittingen van Frankrijk in Noord-Amerika.

Locatie van Saint=Pierre et Miquelon voor de kust van Newfoundland (Canada) (© tresordesregions.mgm.fr)

Het grootste eiland is Miquelon, wat met een landengte is verbonden met het onbewoonde Langlade. Miquelon had in 2017* 641 inwoners. Saint-Pierre hoewel kleiner, is het hoofdeiland met de gelijknamige hoofdstad, 5.633 inwoners in hetzelfde jaar.
*dit zijn nog steeds de laatst beschikbare cijfers

Kaart van Saint-Pierre et Miquelon (© tresordesregions.mgm.fr)

De eilanden werden ‘ontdekt’ op 21 oktober 1520 door de Portugese zeevaarder João Álvares Fagundes. Zestien jaar later, op 15 juni 1536 claimt de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier, zeilend op de Grande Hermine, de eilanden voor de Franse koning François I.

ontdekkingsreizigers
V.l.n.r.: João Álvares Fagundes (ca.1460-1522), standbeeld in Viano do Castelo, Portugal (© minube.pt) / Jacques Cartier (1491-1557), fantasieportret / De Grande Hermine op een Franse postzegel uit 2008

Vanaf 1604 vestigen zich vissers uit Normandië, Bretagne en Baskenland op de eilanden. In 1713 lijft het Verenigd Koninkrijk de eilanden in en voegt ze bij Nova Scotia, maar na het einde van de Zevenjarige Oorlog, in 1763, worden de eilanden opnieuw Frans.

Hoofdstad Saint-Pierre (fotograaf onbekend)

Heden ten dage vormt de visserij nog steeds de belangrijkste vorm van inkomsten voor deze kleine gemeenschap.

De vlag

Vlag van Saint-Pierre et Miquelon (1982-heden)

De vlag stamt uit 1982, maar is nooit officieel vastgesteld en strikt genomen is de Franse vlag de officiële vlag.

Vlag van Frankrijk (de tricolore)

Dat weerhield de eilandbewoners er natuurlijk niet van een eigen vlag te ontwerpen.

De indeling is interessant, want de vlag vertoont drie kantons aan de vluchtzijde, onder elkaar. De kantons bestaan uit drie vlaggen. Het zijn van boven naar beneden de vlaggen van Baskenland, Bretagne (in de versie van 1532) en Normandië.

baskenland naast elkaar
Links: Vlag van Baskenland (‘Ikurrina’) / Rechts: Vlag van Normandië (‘Les P’tits Cats’)
bretagne naast elkaar.jpg
Links: Oude versie van de vlag van Bretagne uit 1532 / Rechts: De oude vlag vormt nu het kanton in de tegenwoordige vlag van Bretagne (‘Gwenn-ha-du’)

Het grootste gedeelte van de vlag wordt ingenomen door een schip in geel (of goud) op een blauw veld (de kleur blauw varieert nogal van licht naar donker!), varend richting de mastzijde, met golven eronder. Dit schip is de Grande Hermine, het schip van Jacques Cartier.

De vlag is gebaseerd op het wapen van de eilanden, waarbij de drie kantons bóven de voorstelling met het schip geplaatst zijn en dat rond 1933 ingevoerd is.

Wapen van Saint-Pierre et Miquelon

Officieel wordt de vlag doorgaans in combinatie met de Franse vlag gebruikt, zoals op de het screenshot hieronder te zien is.

Screenshot van een toespraak van de Franse minister van Overzeese Gebieden, Annick Girardin (1964) in Saint-Pierre, op 19 oktober 2017. De vlag van Saint-Pierre et Miquelon is hier tussen die van de EU en Frankrijk geplaatst.

Oekraïne – Один рік і шістнадцять тижнів війни / Een jaar en zestien weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Damdoorbraak

Na de vernietiging van de Kachovka-stuwdam is zo’n driekwart van het stuwmeer weggestroomd, via de rivier de Dnjepr naar de Zwarte Zee. Nu, een week later, is het water op de meeste plaatsen aanzienlijk gezakt, zo rond de 16e of 17e juni zou de enorme watermassa ‘verwerkt’ moeten zijn.

Het boven water gekomen besturingsmechanisme van een Russische S-300 raket (screenshot)

Doordat het waterniveau in het stuwmeer nu aanzienlijk lager staat, komt er van alles boven water, zoals het besturingsmechanisme van een Russische S-300 raket, maar ook een scheepswrak van lang geleden.

In het deels leegelopen stuwmeer kwam een scheepswrak tevoorschijn (screenshot)

Met de enorme watermassa kan van alles en nog wat de Dnjepr zijn ingestroomd, zoals nog niet geëxplodeerde mijnen en/of munitie, olie, landbouw-pesticiden, enzovoort.

Beelden van de overstroomde Dnjepr, afgelopen week (screenshots)

Afgelopen week heeft Rusland een tweede, veel kleinere dam over de rivier Mokri Yaly opgeblazen, waarschijnlijk om het Oekraïense tegenoffensief in de regio Donetsk te frustreren.

De dam over de rivier de Mokri Yaly (Google Maps)

Tegenoffensief

Het langverwachte tegenoffensief is volgens president Zelensky inmiddels begonnen, maar grote aanvalsgolven hebben we nog niet gezien.
Even goed slaagde het Oekraïense leger erin vier dorpen in de oblast Donetsk op de Russen te veroveren. Het gaat om Neskuchne, Strorozheve, Blahodatne en Makarivka.

Op deze kaart geeft het omkaderde vak net onder Velyka Novosilka de locatie weer van het door Oekraïne bevrijde gebied waar de vier dorpen gelegen zijn (© Institute for the Study of War)
Op sociale media werd een filmpje gedeeld van twee Oekraïense soldaten die een vlag plaatsen in het zojuist bevrijde dorp Neskuchne (screenshot)

Hoax of echt?

Sinds eind vorige week circuleren er enkele filmpjes op pro-Russische sociale media, waarop te zien zou zijn dat enige Leopard-2A4-tanks en Bradley-gevechtsvoertuigen door Russische aanvallen vernietigd zouden zijn bij Novopokrovka, in de regio van Zaporizja.

Screenshot uit een van de eerste Russische filmpjes die op sociale media verschenen

Of het echt zo is valt moeilijk te controleren, temeer daar Rusland bekend staat om het manipuleren van bewegend beeld.
John Adams-Graf, een Amerikaanse specialist op het gebied van militaire voertuigen heeft de beelden van het eerst gepubliceerde filmpje meermaals bekeken.
Volgens hem lijkt het om twee verschillende gebeurtenissen te gaan, die aan elkaar zijn gemonteerd.
Of het inderdaad om een Leopard-tank gaat kon hij niet bevestigen.

Screenshot uit het tweede filmpje op sociale media, verspreid door het Russische ministerie van Defensie

Een tweede filmpje lijkt een iets duidelijker beeld te geven van een aantal Leopards bij elkaar, waarbij er één in brand lijkt te staan, maar of de andere ook uitgeschakeld zijn is moeilijk te zien.
Oekraïne wilde er weinig over kwijt, alleen dat het in de regio Zaporizja actief was geweest.

Verwarring

Die verwarring over wat Rusland en Oekraïne bekendmaken is natuurlijk niet nieuw, maar met de oplopende strijd zal dat waarschijnlijk nog verder toenemen.
President Poetin had gisteren pro-Russische oorlogsbloggers en journalisten uitgenodigd voor een gesprek, waarbij ook vragen gesteld mochten worden.
Volgens de president zijn de verliezen bij het Oekraïense tegenoffensief tienmaal zo groot (“catastrofaal”) dan aan Russische zijde en heeft Oekraïne nergens succes geboekt.

De Oekraïense opperbevelhebber der strijdkrachten, generaal Valery Zaluzhny (1973) (screenshot)

Zijn claim kan niet worden geverifieerd, maar de Oekraïense president Zelensky ontkent dat het tegenoffensief een mislukking is. “Er zit beweging in”, zo zei hij in een videoboodschap.
Opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valery Zaluzhny, liet weten dat er enkele successen waren geweest: “we voeren onze plannen uit en boeken vooruitgang”.
Het ministerie van Defensie liet gisteren weten dat de Russische verliezen “gedurende het laatste etmaal” aanzienlijk waren: 680 gesneuvelde soldaten, acht tanks en een luchtverdedigingssysteem.
Maar ook hiervoor geldt hetzelfde: de cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Raketaanvallen

Oekraïne is ze wel “gewend”: Russische raketaanvallen en ook de afgelopen week was het weer raak.
Zo werd er een appartementengebouw van vijf verdiepingen in Kryvy Rih getroffen, de geboortestad van president Zelensky, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Beelden van de aanval op Kryvy Rih verschenen ’s nachts nog op sociale media (screenshots)

Gisteren werd de havenstad Odessa onder vuur genomen vanaf de Zwarte Zee: twee van de vier kruisraketten konden onderschept worden, een derde trof doel, terwijl het onduidelijk is waar de vierde terechtkwam.

Het deels uitgebrande appartementencomplex en McDonald’s restaurant in Odessa (screenshot)

De kruisraket die raak was en in een pakhuis insloeg, zorgde ook voor grote schade aan andere gebouwen, waarschijnlijk door rondvliegende brokstukken, waaronder een McDonald’s restaurant dat in vlammen opging, een school, winkels en een appartementencomplex raakten beschadigd.
Drie mensen kwamen om het leven en er vielen dertien gewonden.

Het zwaar beschadigde appartementencomplex (screenshot)


De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)