Nederland – Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei vindt zoals ieder jaar de Nationale Dodenherdenking plaats. Tot 1961 was dit om de doden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen waren, te herdenken, maar vanaf dat jaar werd het breder getrokken en worden ook de gevallenen van andere militaire conflicten en vredesmissies herdacht.

Dit jaar zal vanwege de corona-crisis uiteraard totaal anders dan anders verlopen. Het opvallendste is natuurlijke de nationale viering op de Dam in Amsterdam om 20.00 uur. Normaliter staat het daar zwart van de mensen, maar vandaag wordt iedereen opgeroepen thuis te blijven en de herdenking via tv of online te volgen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen een krans leggen, in aanwezigheid van premier Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het  Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Na de kranslegging draagt de 16-jarige Eva Pronk uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voor.
De koning zal tevens een toespraak houden, iets wat hij normaliter nooit doet op 4 mei.

dam 01.png

dam 02.png
Nationale Dodenherdenking op een lege Dam (screenshots)

Voorafgaand aan de kranslegging zal Arnon Grunberg in de publieksloze Nieuwe Kerk de 4-mei voordracht uitspreken en Simone Kleinsma zal een lied zingen, begeleid door een aantal leden van het Metropole Orkest. Het vijf vrouwen sterke a cappella-koor Wishful Singing zal het Indisch Onze Vader zingen.

Wat het thuis herdenken betreft: het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zich aangesloten bij de oproep van de Oranjevereniging in Etten-Leur, waarbij blazers in heel Nederland wordt opgeroepen om vanaf 19.58,30 het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. Verder wordt eenieder na de twee minuten stilte opgeroepen thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Vlag 4 mei
De vlag op de toren van het Koninklijk Paleis (screenshot)

Vlagprotocol (gewijzigd!)

Normaliter: het vlagprotocol voor de 4e mei is verankerd in de officiële vlaghijsinstructie van de Rijksoverheid. Dat houdt in dat de vlag om 18.00 uur gehesen wordt. Bij het hijsen dient de vlag eerst tot bovenin de top te komen, om daarna zover te zakken tot er een ruimte ontstaat, waar theoretisch nog een vlag zou passen (de symbolische en onzichtbare vlag van de dood). Daarmee hangt de vlag halfstok.

Maar nu: eenmalig (waarschijnlijk!) is het vlagprotocol voor de Dodenherdenking van dit jaar aangepast. Dat houdt in dat iedereen die in het bezit is van een Nederlandse vlag, opgeroepen wordt die de HELE DAG, vanaf zonsopkomst, uit te hangen.

De vlag dient weer gestreken te worden tegen zonsondergang, waarbij de vlag opnieuw eerst weer in top gaat en daarna pas naar beneden.

NB: Voor de geschiedenis van de Nederlandse vlag: zie de post van morgen (Bevrijdingsdag)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s