Nederland – Koningsdag – Koninklijke Standaard


Vorig jaar in Vlagblog het traditionele vlagvertoon behorend bij Koningsdag (en vroeger bij Koninginnedag): de Nederlandse vlag met oranje wimpel. Voor de broodnodige variatie vandaag een andere vlag en wel de Nederlandse Koninklijke Standaard.

De Koninklijke Standaard is een persoonlijke vlag van de vorst of vorstin en wappert alleen daar waar hij of zij op dat moment is, zoals bijvoorbeeld ten paleize. Maar ook zien we de Koninklijke Standaard in miniatuurvorm op het vervoersmiddel waar de monarch mee reist. Strikt genomen is het wapperen van deze persoonsgebonden vlag aan de vlaggestok van Vlagblog dus illegaal, tenzij de koning op het adres van Vlagblog op bezoek zou zijn (wat hij niet is).

Het ontwerp van de huidige standaard stamt uit 1908 en werd dus voor het eerst gevoerd door koningin Wilhelmina. Daarvoor bestonden er ook koninklijke vlaggen, dat waren variaties op de Nederlandse driekleur, met het koninklijk wapen in de witte baan. De standaard van 1908 werd, zoals meerdere buitenlandse koninklijke vlaggen, vierkant van vorm.

Beschrijving

Zoals gezegd, de standaard is vierkant van vorm, oranje van kleur met een breed blauw kruis in het midden. Om de officiële beschrijving te citeren: in het midden het Rijkswapen, gedekt met de koninklijke kroon en omgeven met de versierselen van de Militaire Willemsorde; in de vier kwartieren de jachthoorn uit het wapen van Oranje.

Omdat er sinds de invoering in 1908 tot aan 30 april 2013 alleen maar koninginnen waren, bleef de standaard ongewijzigd. Sinds het aantreden van Willem Alexander als koning op die dag is de ‘mannelijke’ versie van de Koninklijke Standaard ingevoerd, hoewel de verschillen zo miniem zijn, dat ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. De rozet in het lint van de Militaire Willemsorde is vervangen door een strik en de jachthoorns van het prinsdom Orange hebben aan de onderkant mini-kwastjes gekregen.

2 gedachten over “Nederland – Koningsdag – Koninklijke Standaard”

    1. Beste Matthias, het korte antwoord is: de Nederlandse Koninklijke Standaard is (voor zover ik weet) nergens te koop. De enige manier om er aan te geraken, is hem bij een vlaggenproducent (daarvan zijn er vele) te laten vervaardigen. Belangrijk is dan wel een afbeelding van de vlag op hoge resolutie aan te bieden. Wikipedia is hiervoor heel bruikbaar bijvoorbeeld. Het enige vervelende is, dat vlaggenfabrikanten normaliter alleen vlaggen in de verhouding 2:3 produceren (100 x 150 cm bijvoorbeeld). Aangezien de Koninklijke Standaard vierkant is, is het noodzakelijk éénderde van de uitwaaiende zijde in dezelfde kleuren te laten doorlopen, óf dit gedeelte blanco te laten. Na aflevering is het dan dus zaak de vlag in te korten tot een vierkant. Ieder naai-atelier kan dit klusje klaren. Je zult begrijpen dat er al met al dus een prijskaartje aan hangt…! Overigens zijn enkele koninklijke vlaggen wél gewoon te koop op internet, zoals de Britse en de Spaanse. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord! Hartelijke groet, Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s