Kiribati – Independence Day


De Republiek Kiribati, gelegen ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan, bestaat uit 33 eilanden: 32 atollen en 1 koraaleiland. De 32 atollen zijn te verdelen in drie groepen van eilanden: de Gilbert Islands, de Line Islands en de Phoenix Islands. Het koraaleiland Banaba is gelegen ten westen van de Gilbert Islands. Het grondgebied (voor het grootste deel oceaan) beslaat een oppervlakte van 3,5 miljoen vierkante kilometer.

Samen met de tegenwoordige Republiek Tuvalu (9 eilanden en eilandjes) vormden de hiervoor genoemde eilanden tot 1 januari 1976 de Gilbert and Ellice Islands, een Brits protectoraat. Vanaf die datum werden de eilandengroepen administratief gescheiden in twee aparte gebieden als voorbereiding op hun onafhankelijkheid. Tuvalu ging als eerste zijn eigen weg op 1 oktober 1978, Kiribati volgde op 12 juli 1979.

Vandaag viert Kiribati dus zijn 37e verjaardag. De festiviteiten worden over meerdere dagen uitgesmeerd, onder de noemer Independence Day Week. Enkele andere officiële feestdagen worden namelijk ook in deze week gevierd: Gospel Day, Senior Citizen’s Day en National Culture Day. De grootste bijeenkomst wordt gehouden in Bairiki National Stadium in de hoofdstad South Tarawa. Er is een speech van de president (sinds 11 maart dit jaar is dat Taneti Mamau) en er zijn traditionele dansen. Verder bestaat de feestweek uit vliegerwedstrijden, kanoraces en vele andere vriendschappelijke competities.

De vlag

De vlag van Kiribati is een van de weinige die die het staatswapen hierop integraal heeft overgenomen. Dat wapen werd op 1 mei 1937 aangenomen, toen nog onder de noemer van de Gilbert and Ellice Islands. Het wapen was op de toenmalige vlag, een Britse blue ensign, te zien in het uitwaaiende gedeelte. De rest van de vlag was blauw met in het kanton de Britse Union Flag of Union Jack.

De nieuwe vlag is ingesteld op 12 juli 1979, de dag van de onafhankelijkheid. De vlag (en dus ook het wapen) is horizontaal in tweeën gedeeld. Het onderste gedeelte laat zes golvende lijnen zien in wit-blauw-wit-blauw-wit-blauw. Het bovenste gedeelte is helderrood. In het midden, is een gele zon met zestien stralen,  opkomend (of ondergaand) boven de golvende lijnen. Boven de zon is een vliegende fregatvogel afgebeeld, in dezelfde kleur geel als de zon.

De golvende lijnen stellen uiteraard de Grote Oceaan voor. De zon refereert aan de geografische positie van Kiribati bij de evenaar. De fregatvogel is de nationale vogel van Kiribati, maar symboliseert ook de beheersing van de zee en de vrijheid.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s