Canada Day

De 1e juli is Canada Day en herinnert aan 1 juli 1867 toen de Britse kolonies in Noord-Amerika, Nova Scotia en New Brunswick en de provincie Canada werden samengevoegd in de Constitution Act. Het nieuwe land kreeg de naam Canada, waarbij het tevens zelfbestuur kreeg, hoewel het Britse parlement ook nog enige zeggenschap hield. Canada werd in feite een separaat koninkrijk, waarvan de officiële naam Dominion of Canada luidde. De 1e juli werd als feestdag dan ook eerst onder de naam Dominion Day gevierd, tot 1982 toen de zogenaamde Canada Act het laatste beetje zeggenschap dat het Verenigd Koninkrijk in Canada had, beëindigde. De dag werd vanaf dat jaar Canada Day genoemd. Wat bleef was het lidmaatschap van het Gemenebest, waardoor ook nu nog koningin Elizabeth II officieel staatshoofd is van Canada.

De vlag

De huidige vlag werd ingesteld op 15 februari 1965. Tot die tijd voerde Canada een zogenaamde Britse red ensign met daarop het staatswapen, waarop onder andere drie rode esdoornbladeren zijn afgebeeld. Vanaf 1963 maakte de Canadese minister-president  Lester Bowles Pearson zich sterk voor een nieuwe vlag. Uit ruim 4000 ontwerpen kwam de huidige vlag uit de bus rollen, die na debatten in het parlement, die 33 dagen duurden, werd aangenomen.

De vlag is een verticale driekleur in de verhoudingen 1:2:1, in de kleuren rood, wit, rood, met in het midden een esdoornblad in dezelfde rode kleur als de banen.

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s