Japan – Kenkoku Kinen no Hi (Nationale Stichtingsdag)

Deze dag herdenkt de stichting van het Japanse Keizerrijk door de eerste keizer, Jimmu, op 11 februari 660 voor Christus.

De dag stond voor de Tweede Wereldoorlog bekend als Kigensetsu (De Dag van het Rijk) en was sterk gelinkt aan verering van de keizer.
Na de Tweede Wereldoorlog, toen de keizer zijn goddelijke status had verloren, veranderde de dag in de moderne versie van vandaag.

Gebleven is de expressie van de liefde voor het vaderland, waarbij altijd scherp in de gaten wordt gehouden dat het niet neigt naar pattriotisme.
In de praktijk uit zich dat door het op grote schaal hijsen van de vlag en bespiegelingen over wat het betekent een goed Japans staatsburger te zijn.

De vlag
Japan was tot het midden van de 19e eeuw zo geïsoleerd naar de buitenwereld, dat het geen vlag had.
Toen het echter zachtjesaan relaties aanknoopte met de buitenwereld werd de tijd hiervoor rijp geacht.

De Japanse vlag begon zijn leven als zeevlag op 5 augustus 1854 en vanaf 27 februari 1870 ook als nationale vlag. Offcieel heet de vlag Nisshōki (Zonnesymbool-vlag), maar officieus is hij beter bekend onde de naam Hinomaru (Zonnecirkel).
De vlag is wit met een rode cirkel in het midden. Het wit staat voor zuiverheid en eerlijkheid, terwijl de rode kleur passie, openheid en enthousiasme symboliseert. Een verdere symboolwaarde heeft de rode cirkel ook voor Japan’s bijnaam Land van de rijzende zon.

IMG_9069

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s