Oekraïne – Два роки i сімнадцять тижнів війни / Twee jaar en zeventien weken oorlog

Oekraïne-top in Zwitserland

Afgelopen weekend was er een tweedaagse top in Bürgenstock, Zwitserland met als belangrijkste onderwerp om de mogelijkheden af te tasten hoe de door Rusland begonnen oorlog te beëindigen.

Hoewel er 92 landen bij de top aanwezig waren ontbrak Rusland, wat geen verbazing wekte, want het land was niet uitgenodigd. Ook China liet verstek gaan.
Bij afwezigheid van deze twee landen waren de verwachtingen van belangrijke vooruitgang in dit stadium laag.

President Zelensky’s binnenkomst bij de Oekraïne-top (screenshot)

President Zelensky zei dat Oekraïne de diplomatie een kans wil geven en wil laten zien dat gezamenlijke inspanningen oorlogen kunnen stoppen.
“Ik geloof dat we er getuige van zullen zijn dat hier op de top geschiedenis wordt geschreven. Moge er zo snel mogelijk een rechtvaardige vrede tot stand komen”, zei hij.

De Zwitserse president en gastvrouw Viola Amherd en haar Oekraïense collega Zelensky bij het begin van de top, Zelensky’s rechterhand Andrij Yermak zit aan zijn andere zijde (vol in beeld tussen de presidenten: de vlag van Andorra) (screenshot)

Zijn rechterhand Andrij Yermak veegde de afwezigheid van China terzijde en suggereerde dat wanneer een gezamenlijk plan voor vredesbesprekingen klaar is, dit aan Rusland zou kunnen worden gepresenteerd.
“Wij denken dat dit tijdens de tweede top op het niveau van de leiders kan gebeuren”, zei hij.

Overzicht van de zaal in Bürgenstock, waarbij 92 landen aanschoven (screenshot)

Vrijdag beweerde de Russische president Poetin dat hij zou instemmen met een staakt-het-vuren als Oekraïne troepen zou terugtrekken uit de vier regio’s die Rusland gedeeltelijk bezet en beweert te hebben geannexeerd middels een volksraadpleging (die frauduleus verliep).

Ook in ‘kleiner comité’ werd er vergaderd, voorafgaand aan een gesprek met de Amerikaanse delegatie poseren vice-president Kamala Harris en president Zelensky (screenshot)

De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemde het plan van de Russische president ‘propaganda’, die feitelijk suggereerde dat Oekraïne ‘zich uit Oekraïne moet terugtrekken’. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz deed het voorstel af als een ‘dictatoriale vrede’.
De Britse premier Rishi Sunak beschuldigde de Russische president ervan “een vals verhaal” te vertellen over zijn bereidheid om te onderhandelen.
Hij voegde eraan toe dat landen die Rusland helpen met wapenvoorraden “aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan”.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan het woord tijdens de top (screenshot)

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat “het bevriezen van het conflict vandaag met buitenlandse troepen die Oekraïens land bezetten geen oplossing is”.
“In feite is het een recept voor toekomstige agressieoorlogen”, voegde ze eraan toe.

President Zelensky stond de pers te woord na de top (screenshot)

Door Oekraïne werden de voorwaarden van Poetin voor een staakt-het-vuren door Oekraïne bestempeld als ‘aanstootgevend voor het gezond verstand’.

Een wel héle grote groepsfoto van de deelnemers aan de tweedaagse top (screenshot)

Van de 92 vertegenwoordigde landen ondertekenden slechts 84 het slotcommuniqué waarin de territoriale integriteit van Oekraïne en het recht van Oekraïne om niet binnengevallen te worden, werden bevestigd.
Saoedi-Arabië, India en Zuid-Afrika behoorden tot de landen die zich van stemming onthielden.

Zoektocht naar nieuwe rekruten

In de zoektocht naar verse manschappen wordt in Oekraïne inmiddels nadrukkelijk gekeken naar veroordeelde criminelen, een tactiek die Rusland al na enkele maanden oorlog hanteerde.
Vorige maand keurde het Oekraïense parlement een nieuwe wet goed, waarin geregeld wordt dat bepaalde veroordeelde criminelen zich voor het leger kunnen aanmelden.

Zjytomyr strafgevangenis No.8 in Zjytomyr (screenshot)

Het gaat hierbij om dieven, drugsdealers en fraudeurs, maar ook enkelvoudige moordenaars komen in aanmerking.
Voor wie de wet niet is bedoeld: meervoudige moordenaars, plegers van een “uitzonderlijk gruwelijke moord”, daders van seksueel geweld en personen die de veiligheidswetten hebben overtreden.

Een slaapzaal in Lychakiv Strafgevangenis No.30 in Lviv (fotograaf onbekend)

Volgens Oekraïne hebben inmiddels reeds bijna 4.700 gevangenen interesse getoond in dit programma.
Van die 4.700 zijn er inmiddels 2.750 vrijgelaten om te beginnen met militaire training.
De vrijlating gaat wel onder voorwaarden: tot het einde van de oorlog moeten ze in frontlinie-brigades dienen.
Hun vrijheid krijgen ze pas als de oorlog wordt beëindigd, het strafblad wordt echter niet gewist.
Oekraïne hoopt op deze manier minimaal 5.000 gedetineerden te kunnen rekruteren.

De beruchte Oleksiivska Strafgevangenis No. 25 in Charkov (fotograaf onbekend)

Volgens minister van Justitie Denys Maliuska is de vrijlating slechts een deel van het motief om deel te willen nemen: veel gedetineerden “willen hun land beschermen en een bladzijde omslaan”.
Wat ongetwijfeld ook meespeelt, maar waar de minister niet van repte, zijn de erbarmelijke omstandigheden in Oekraïense gevangenissen, tot martelingen aan toe.

Denys Maliuska (1981), de Oekraïense minister van Justitie (fotograaf onbekend)

Naast het “gedetineerden-programma” is Oekraïne middels speciale mobilisatie-eenheden ook actief op zoek naar mannen die de legerdienst proberen te ontlopen door zich niet te registreren.
Zo zijn er berichten over letterlijke zoektochten van deze eenheden in winkelstraten, supermarkten en treinstations.
Zelf op huwelijksfeesten komen ze in actie.
Mannen die op deze wijze worden “ontdekt” worden onmiddellijk meegenomen, in bussen gezet en naar rekruterings-centra gebracht.

Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Plaats een reactie