Oekraïne – Два роки i шістнадцять тижнів війни / Twee jaar en zestien weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Aantal aanvallen op Charkov neemt af

Burgemeester Ihor Terekhov van Charkov heeft gezegd dat de situatie sinds het weekend daar rustiger is sinds Russische raketwerpers die de stad beschoten, werden getroffen door Oekraïens vuur.

Burgemeester Ihor Terekhov van Charkov tijdens de tweedaagse conferentie in Berlijn (screenshot)

Terekhov sprak op een conferentie in Duitsland (die ook bijgewoond werd door president Zelensky), die tot doel heeft Europese landen aan te moedigen Oekraïne te blijven steunen en erin te investeren.
De opmerkingen van de burgemeester kwamen twee weken nadat de V.S. en andere westerse landen Oekraïne toestemming hadden gegeven om doelen in Rusland nabij Charkov te raken.

Verdedigende luchtdoelraketten succesvol boven Kiev

Dat de onlangs hervatte militaire hulp vanuit de V.S. inmiddels deels in Oekraïne is gearriveerd bleek gisterochtend vroeg, toen Rusland een grootschalige aanval met raketten en drones op Kiev uitvoerde, waarbij Oekraïne erin slaagde dankzij de geleverde luchtdoelraketten, alle projectielen uit de lucht te schieten.

Het succesvolle resultaat van een goed werkend luchtverdedigingssysteem werd via dit staatje op Telegram gedeeld door Luitenant-Generaal Mykola Oleshchuk, de Oekraïense luchtmacht-commandant (© Командувач Повітряних Сил Микола Олещук)

Typisch voor de recente Russische aanvallen is dat verschillende soorten wapens gecombineerd worden, waaronder drones en kruisraketten, een tactiek die bedoeld is om de luchtverdediging van Oekraïne te overbelasten.

Voorbeeld van een Iraanse Shahed-drone met 36 kilo aan explosieven die door het Kremlin in Oekraïne wordt ingezet (© U.S. Army)

De kruisraketten, gelanceerd vanaf bommenwerpers die in het Russische luchtruim vlogen, waren getimed om gelijktijdig in Kiev aan te komen met een salvo van de veel door de Russen gebruikte Iraanse Shahed-drones.

Een 9K720 Iskander-raket (Vitaly V. Kuzmin / publiek domein)

Bij de gecoördineerde aanval heeft Rusland volgens de Oekraïense luchtmacht ook drie ballistische raketten afgevuurd, een Iskander middellangeafstands-raket, een vanaf de grond gelanceerde ballistische raket en twee vanuit de lucht gelanceerde Kinzhal- of Dagger-raketten, die vanuit vliegtuigen worden afgeschoten en die met een hypersonische snelheid op hun doel afgaan.
Volgens zowel Oekraïense als Westerse militaire specialisten is het Patriot-luchtverdedigingssysteem het enige dat Dagger-raketten kan onderscheppen.
Oekraïne schoot vijf van de zes raketten en alle 24 Shahed-drones neer, zei de luchtmacht in een verklaring.

Een Mikoyan MiG-31, een Russisch supersonisch onderscheppingsvliegtuig, met onderop een Kinzhal- of Daggerraket (© http://www.kremlin.ru / publiek domein )

Het onderscheppingspercentage van Oekraïne voor drones en raketten was in de eerste maanden van dit jaar gedaald vergeleken met een jaar eerder, omdat de luchtverdedigingsmunitie opraakte en Rusland zijn tactieken aanpaste om de nog bestaande verdediging te ontwijken.

Naast de leveringen door de V.S., organiseert Duitsland een West-Europese donatie van 100 Patriot draagraketten vanuit Duitse, Noorse, Deense en Nederlandse voorraden.

Zelensky in de Bondsdag

Dinsdag hield president Zelensky zijn allereerste toespraak voor de Bondsdag, het Duitse parlement, waarin hij emotionele verwijzingen maakte naar de geschiedenis van verdeeldheid in Duitsland tijdens de Koude Oorlog en opriep tot toekomstige herstelbetalingen van Rusland voor de schade die het land heeft veroorzaakt.

President Zelensky achter het spreekgestoelte van de Bondsdag, links van de tafel met de blauwgele bloemstukken zien we de Duitse president Frank-Walter Steinmeier met naast hem bondskanselier Olaf Scholz, die net zijn koptelefoon opzet (screenshot)

“We zullen deze oorlog beëindigen, in het belang van ons allemaal, van heel Europa. We zullen deze oorlog beëindigen volgens onze voorwaarden”, zei hij.
“U kunt begrijpen waarom we zo hard vechten tegen de pogingen van Rusland om ons te verdelen, om Oekraïne te verdelen. Waarom we absoluut alles doen om een ​​muur tussen delen van ons land te voorkomen”, zei hij, verwijzend naar de Berlijnse Muur.

President Zelensky tijdens zijn toespraak tot de Bondsdag (screenshot)

Hij waarschuwde ook voor het gevaar voor de Europese Unie van pro-Russische retoriek, enkele dagen nadat extreemrechtse partijen (waarvan sommige pro-Russisch), winst boekten bij de EU-verkiezingen.

Zelensky waarschuwde o.a. voor een blijvende verdeling van zijn land (screenshot)

Zelensky kreeg een staande ovatie, maar zijn toespraak werd geboycot door de extreemrechtse AfD- en de extreemlinkse BSW-partijen (die beide grote winsten boekten bij de Europese verkiezingen van zondag). De BSW heeft campagne gevoerd tegen wapenleveranties aan Oekraïne.
De AfD typeerde de boycot als een protest tegen Zelensky als ‘oorlogspresident’.

Na afloop kreeg de Oekraïense president (naast zijn Duitse collega) een staande ovatie (screenshot)
Kaart van Oekraïne (© freeworldmaps.net)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

De grootste Oekraïense vlag meet 40 x 60 meter en weegt 300 kilo, hier zijn we die vlag vóór de oorlog in Charkov (fotograaf onbekend)

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)
Nóg een groot exemplaar van de nationale vlag (foto: Angelina Shostak, Facebook)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari 2022, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Plaats een reactie