Verenigd Koninkrijk – Trooping the colour

Twee vlaggen vandaag. Vlag 2:

De officiële viering van de verjaardag van de Britse koning of koningin, op de zaterdag voor of na 10 juni, is een traditie die teruggaat tot 1748. Het wordt de tweede Trooping the Colour onder Koning Charles III.


Op 5 februari dit jaar maakte Buckingham Palace bekend (na een geslaagde prostaatoperatie bij de koning) dat er tijdens het onderzoek een vorm van kanker was vastgesteld en dat de vorst een behandelingstraject zou ingaan, waardoor vrijwel alle publieke taken uit zijn agenda geschrapt werden.
Afgelopen week gaf hij echter acte de présence bij de D-Day-herdenkingen in Frankrijk en ook vandaag zal hij zijn opwachting maken.

De eigenlijke verjaardag van de huidige koning is 14 november (hij wordt dan 76).
De viering bestaat uit een muzikale en militaire parade op Horse Guards Parade in Londen, afgenomen door de monarch in zijn hoedanigheid als opperbevelhebber van het leger.
Charles zal in de Scottish State Coach de rit van Buckingham Palace naar het paradeterrein maken, vergezeld door door Koningin Camilla (kolonel van de Grenadier Guards).
Achter de koets volgen traditiegetrouw de royal colonels: dit jaar zijn dat Charles’ oudste zoon William, de Prins van Wales (kolonel van de Welsh Guards), Charles’ broer Prins Edward, de Hertog van Edinburgh (kolonel van de Scots Guards) en Prinses Anne, the Princess Royal (kolonel van The Blues and Royals).

Buckingham Palace op de dag van de parade met de Koninklijke Standaard in top

Catherine, de Prinses van Wales (William’s vrouw en kolonel van de Irish Guards) zal voor het eerst sinds januari weer in het openbaar te zien zijn. Net als bij haar schoonvader werd er na een ‘buikoperatie’ een vorm van kanker bij haar ontdekt en ook zij begon aan een behandeling.
Zij zal de rit van het paleis naar Horse Guards Parade per koets maken, samen met haar drie kinderen, Prins George, Prinses Charlotte en Prins Louis.

Centraal staat één van de regimentsvaandels (the colour), ieder jaar staat één bepaald regiment in het zonnetje. De te ‘troopen colour’ is dit jaar van de de Irish Guards, vandaag gepresenteerd door de Number 9 Company van dit legeronderdeel.
Het vaandel heeft een rood veld; de namen van de verschillende conflicten en/of oorlogen waarbij dit onderdeel van de Irish Guards betrokken was, zijn links en rechts van de koninklijke St. Edwards’s Crown (uit 1661) op gouden banderollen afgebeeld.

Screenshots

Het koninklijk paar verlaat per Scottish State Coach het paleis
De drie Royal Colonels: Prins Edward, Prins William en Prinses Anne
De koets komt aan op Horse Guards Parade
Koning Charles en Koningin Camilla op het podium, links twee van de drie Royal Colonels te paard
Horse Guards Parade tijdens de ceremonie
Het regimentsvaandel (‘the colour’) van de Irish Guards is dit jaar de ‘te troopen colour’
Het vaandel ‘neigt’ zich als het aan de koning voorbijtrekt, de zogenaamde ‘flourish’
De koning groet het vaandel
‘The flourish’ bij het passeren van de koning, waarna het vaandel weer omhoog gaat, de zogenaamde ‘recover’
Eenmaal terug in Buckingham Palace vertoont de koninklijke familie zich op het balkon, v.l.n.r.: Prins George, William, de Prins van Wales met voor hem Prins Louis, Catherine, de Prinses van Wales met voor haar Prinses Charlotte, Koning Charles III, Koningin Camilla, Sophie, de Hertogin van Edinburgh, Edward, de Hertog van Edinburgh en Lady Louise Windsor

De koninklijke standaard

Koninklijke standaard UK
De koninklijke standaard van het Verenigd Koninkrijk (minus Schotland)

De Koninklijke Standaard is die van de regerend vorst of vorstin van het Verenigd Koninkrijk en is dus geen persoonlijke vlag.
De standaard is een heraldische banier, verdeeld in vier kwartieren. De kwartieren 1 en 4 laten het wapen van Engeland zien, het 2e kwartier is Schotland en het 3e Ierland.

Koninklijke standaard Schotland
De koninklijke standaard van Schotland

In Schotland wordt een andere versie van de koninklijke standaard gebruikt. In plaats van tweemaal Engeland wordt Schotland dubbel afgebeeld in het 1e en 4e kwartier. Engeland bevindt zich hier in het 2e kwartier, terwijl Ierland in het 3e kwartier blijft.

Meerdere Gemenebest-landen hadden tijdens het koningschap van Koningin Elizabeth hun eigen koninklijke standaard. Deze waren zijn alleen te zien als ze het desbetreffende gebied bezocht. Het ging om: Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Jamaica en Barbados.
Vanaf 1962 had ook Sierra Leone een dergelijke vlag, maar die werd in 1971 afgeschaft.
We zien ze hieronder afgebeeld.

trooping galerij 1
V.l.n.r.: de voormalige koninklijke standaarden van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada
trooping galerij 2
V.l.n.r.: de voormalige koninklijke standaarden van Jamaica, Barbados en Sierra Leone

Anders dan bij de binnenlandse koninklijke standaarden, waren deze gepersonaliseerd door het gekroonde monogram van de koningin.
Daar Elizabeth in 2022 overleed, zijn al deze gepersonaliseerde standaarden vervallen, aangezien Koning Charles’ naam met een C begint.
Als hij Edward had geheten (een veel gebruikte Britse koningsnaam) hadden ze wellicht stilzwijgend gecontinueerd kunnen worden.

De nieuwe koninklijke standaard van Canada

De simpelste oplossing zou zijn de gekroonde E door een gekroonde C te vervangen, maar beslissingen hierover zijn voor zover bekend nog niet genomen, op één uitzondering na: Canada.
Dat land laat het monogram voortaan weg, zodat het niet alleen door Charles, maar ook door zijn eventuele opvolger(s) kan worden gebruikt.

Koninklijke standaard van Koningin Camilla

Bij het aantreden van haar man als koning op 8 september 2022 werd hertogin Camilla koningin-gemalin en sinds hun beider kroning op 6 mei jongstleden Koningin Camilla.
Als zodanig heeft zij haar eigen koninklijke standaard, waarvan de helft van de broekingszijde (de zijde langs de vlaggenstok) wordt ingenomen door de vier kwartieren van de koninklijke standaard, zoals gevoerd door haar man (maar wat minder ‘uitgerekt’).
De andere helft, de vluchtzijde, bevat het wapen van de vader van de koningin, majoor Bruce Shand (1917-2006).

Koninklijke standaard van Koningin Camilla

De onderste tweederde van dit wapen is koningsblauw met een gegolfde scheidslijn met de kop van een zwijn in wit, het gebit in geel.
De bovenkant bevat in het midden een zwart kruis, geflankeerd door twee vijfpuntige rode sterren.

Koninklijke standaard van Koningin Camilla in Schotland

Net als bij de koninklijke standaard is er ook een Schotse versie van de vlag van Camilla, met tweemaal het wapen van Schotland.

Saint-Pierre et Miquelon – Revendiqué pour la Couronne Française / Geclaimd voor de Franse Kroon (1536)

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Saint-Pierre et Miquelon is de verzamelnaam voor een groep van acht eilanden voor de kust van het Canadese Newfoundland. Het is een Frans overzees gebiedsdeel, het enige wat rest van de ooit omvangrijke bezittingen van Frankrijk in Noord-Amerika.

Locatie van Saint=Pierre et Miquelon voor de kust van Newfoundland (Canada) (© tresordesregions.mgm.fr)

Het grootste eiland is Miquelon, wat met een landengte is verbonden met het onbewoonde Langlade. Miquelon had in 2017* 641 inwoners. Saint-Pierre hoewel kleiner, is het hoofdeiland met de gelijknamige hoofdstad, 5.633 inwoners in hetzelfde jaar.
*dit zijn nog steeds de laatst beschikbare cijfers

Kaart van Saint-Pierre et Miquelon (© tresordesregions.mgm.fr)

De eilanden werden ‘ontdekt’ op 21 oktober 1520 door de Portugese zeevaarder João Álvares Fagundes. Zestien jaar later, op 15 juni 1536 claimt de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier, zeilend op de Grande Hermine, de eilanden voor de Franse koning François I.

ontdekkingsreizigers
V.l.n.r.: João Álvares Fagundes (ca.1460-1522), standbeeld in Viano do Castelo, Portugal (© minube.pt) / Jacques Cartier (1491-1557), fantasieportret / De Grande Hermine op een Franse postzegel uit 2008

Vanaf 1604 vestigen zich vissers uit Normandië, Bretagne en Baskenland op de eilanden. In 1713 lijft het Verenigd Koninkrijk de eilanden in en voegt ze bij Nova Scotia, maar na het einde van de Zevenjarige Oorlog, in 1763, worden de eilanden opnieuw Frans.

Hoofdstad Saint-Pierre (fotograaf onbekend)

Heden ten dage vormt de visserij nog steeds de belangrijkste vorm van inkomsten voor deze kleine gemeenschap.

De vlag

Vlag van Saint-Pierre et Miquelon (1982-heden)

De vlag stamt uit 1982, maar is nooit officieel vastgesteld en strikt genomen is de Franse vlag de officiële vlag.

Vlag van Frankrijk (de tricolore)

Dat weerhield de eilandbewoners er natuurlijk niet van een eigen vlag te ontwerpen.

De indeling is interessant, want de vlag vertoont drie kantons aan de vluchtzijde, onder elkaar. De kantons bestaan uit drie vlaggen. Het zijn van boven naar beneden de vlaggen van Baskenland, Bretagne (in de versie van 1532) en Normandië.

baskenland naast elkaar
Links: Vlag van Baskenland (‘Ikurrina’) / Rechts: Vlag van Normandië (‘Les P’tits Cats’)
bretagne naast elkaar.jpg
Links: Oude versie van de vlag van Bretagne uit 1532 / Rechts: De oude vlag vormt nu het kanton in de tegenwoordige vlag van Bretagne (‘Gwenn-ha-du’)

Het grootste gedeelte van de vlag wordt ingenomen door een schip in geel (of goud) op een blauw veld (de kleur blauw varieert nogal van licht naar donker!), varend richting de mastzijde, met golven eronder. Dit schip is de Grande Hermine, het schip van Jacques Cartier.

De vlag is gebaseerd op het wapen van de eilanden, waarbij de drie kantons bóven de voorstelling met het schip geplaatst zijn en dat rond 1933 ingevoerd is.

Wapen van Saint-Pierre et Miquelon

Officieel wordt de vlag doorgaans in combinatie met de Franse vlag gebruikt, zoals op de het screenshot hieronder te zien is.

Screenshot van een toespraak van de Franse minister van Overzeese Gebieden, Annick Girardin (1964) in Saint-Pierre, op 19 oktober 2017. De vlag van Saint-Pierre et Miquelon is hier tussen die van de EU en Frankrijk geplaatst.