Verenigd Koninkrijk – Trooping the colour

De officiële viering van de verjaardag van de Britse koning of koningin, op de zaterdag voor of na 10 juni, is een traditie die teruggaat tot 1748. Het wordt de eerste Trooping the Colour onder Koning Charles III.
Vanwege de afnemende gezondheid van zijn moeder, Koningin Elizabeth II, verving Charles als Prins van Wales haar de laatste paar jaar bij deze ceremonie.

De eigenlijke verjaardag van de huidige koning is 14 november (hij wordt dan 75).
De viering bestaat uit een muzikale en militaire parade op Horse Guards Parade in Londen, afgenomen door de monarch in zijn hoedanigheid als opperbevelhebber van het leger.
Charles zal te paard van Buckingham Palace naar de Horse Guard Parade rijden.
Hij zal vergezeld worden door Koningin Camilla (kolonel van de Grenadier Guards), zijn oudste zoon William, de Prins van Wales (kolonel van de Welsh Guards) en diens vrouw Catherine, de Prinses van Wales (als kolonel van de Irish Guards).

Centraal staat één van de regimentsvaandels (the colour), ieder jaar staat één bepaald regiment in het zonnetje. De te ‘troopen colour’ is dit jaar van de Welsh Guards.
Het vaandel heeft een rood veld; de namen van de verschillende conflicten en/of oorlogen waarbij dit onderdeel van de Welsh Guards betrokken was, zijn links en rechts van de koninklijke St. Edwards’s Crown (uit 1661) op gouden banderollen afgebeeld.

Onder de kroon de draak uit het wapen van Wales (normaliter in rood, maar hier in goud afgebeeld).
Onder de draak het devies van de Welsh Guards: Cymru am Byth (Wales voor altijd).
Hoewel ‘1st Battalion’ impliceert dat er meerdere bataljons zijn, is dat niet het geval. Gedurende de 20e eeuw (de twee wereldoorlogen) waren er tot wel 6 bataljons, na de Tweede Wereldoorlog is het regiment steeds verder ingekrompen, halverwege de jaren ’90 was de laatste afslanking naar het bataljon dat nu nog bestaat.

Het vaandel van de 1st Battalion Welsh Guards

De koninklijke standaard

Koninklijke standaard UK
De koninklijke standaard van het Verenigd Koninkrijk (minus Schotland)

De Koninklijke Standaard is die van de regerend vorst of vorstin van het Verenigd Koninkrijk en is dus geen persoonlijke vlag.
De standaard is een heraldische banier, verdeeld in vier kwartieren. De kwartieren 1 en 4 laten het wapen van Engeland zien, het 2e kwartier is Schotland en het 3e Ierland.

Koninklijke standaard Schotland
De koninklijke standaard van Schotland

In Schotland wordt een andere versie van de koninklijke standaard gebruikt. In plaats van tweemaal Engeland wordt Schotland dubbel afgebeeld in het 1e en 4e kwartier. Engeland bevindt zich hier in het 2e kwartier, terwijl Ierland in het 3e kwartier blijft.

Meerdere Gemenebest-landen hadden tijdens het koningschap van Koningin Elizabeth hun eigen koninklijke standaard. Deze waren zijn alleen te zien als ze het desbetreffende gebied bezocht. Het ging om: Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Jamaica en Barbados.
Vanaf 1962 had ook Sierra Leone een dergelijke vlag, maar die werd in 1971 afgeschaft.
We zien ze hieronder afgebeeld.

trooping galerij 1
V.l.n.r.: de voormalige koninklijke standaarden van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada
trooping galerij 2
V.l.n.r.: de voormalige koninklijke standaarden van Jamaica, Barbados en Sierra Leone

Anders dan bij de binnenlandse koninklijke standaarden, waren deze gepersonaliseerd door het gekroonde monogram van de koningin.
Daar Elizabeth in 2022 overleed, zijn al deze gepersonaliseerde standaarden vervallen, aangezien Koning Charles’ naam met een C begint.
Als hij Edward had geheten (een veel gebruikte Britse koningsnaam) hadden ze wellicht stilzwijgend gecontinueerd kunnen worden.

De nieuwe koninklijke standaard van Canada

De simpelste oplossing zou zijn de gekroonde E door een gekroonde C te vervangen, maar beslissingen hierover zijn voor zover bekend nog niet genomen, op één uitzondering na: Canada.
Dat land laat het monogram voortaan weg, zodat het niet alleen door Charles, maar ook door zijn eventuele opvolger(s) kan worden gebruikt.

Koninklijke standaard van Koningin Camilla

Bij het aantreden van haar man als koning op 8 september 2022 werd hertogin Camilla koningin-gemalin en sinds hun beider kroning op 6 mei jongstleden Koningin Camilla.
Als zodanig heeft zij haar eigen koninklijke standaard, waarvan de helft van de broekingszijde (de zijde langs de vlaggenstok) wordt ingenomen door de vier kwartieren van de koninklijke standaard, zoals gevoerd door haar man (maar wat minder ‘uitgerekt’).
De andere helft, de vluchtzijde, bevat het wapen van de vader van de koningin, majoor Bruce Shand (1917-2006).

Koninklijke standaard van Koningin Camilla

De onderste tweederde van dit wapen is koningsblauw met een gegolfde scheidslijn met de kop van een zwijn in wit, het gebit in geel.
De bovenkant bevat in het midden een zwart kruis, geflankeerd door twee vijfpuntige rode sterren.

Koninklijke standaard van Koningin Camilla in Schotland

Net als bij de koninklijke standaard is er ook een Schotse versie van de vlag van Camilla, met tweemaal het wapen van Schotland.

Screenshots Trooping the colour 2023

Vertrek vanuit Buckingham Palace, Koning Charles voorop, met achter hem de drie ‘royal colonels”, v.l.n.r.: William, de Prins van Wales, Edward, de Duke of Edinburgh en Anne, de Princess Royal
Koning Charles te paard op weg naar Horse Guard’s Parade
In een open rijtuig volgen Koningin Camilla, Catherine, de Prinses van Wales en haar drie kinderen
Koningin Camilla, Catherine, de Prinses Wales en haar drie kinderen: Charlotte, Louis (net niet zichtbaar) en George
De stoet op weg naar Horse Guard’s Parade via The Mall
De stoet op The Mall vanaf de andere kant gezien, richting Admiralty Arch
De koninklijke stoet bereikt Horse Guard’s Parade
De Welsh Guards staan aangetreden met hun colour (vaandel)
De Welsh Guards paraderen met hun vaandel voor Koning Charles
De koninklijke loge met Edward, Duke of Kent (een neef van wijlen Koningin Elizabeth), Catherine, de Prinses van Wales en Koningin Camilla
Teruggekeerd bij Buckingham Palace wil de traditie dat de monarch zijn troepen groet, maar Charles’ paard bokt, waarna een rijknecht te hulp schiet
Charles’ paard blijft dwarsliggen
Waarna de koning uiteindelijk niet helemaal op de goede plek staat
Intussen trekt een menigte toeschouwers op over The Mall richting het paleis
Het publiek bereikt het paleisplein met het Victoria Memorial, vanaf het paleis wappert de koninklijke standaard
De traditionele fly-past
Met een bijzonder stukje formatievliegen verschijnen de letters CR (Charles Rex oftewel Charles Koning)
Balkonscène met v.l.n.r.: Anne, the Princess Royal, Prins George, Catherine, de Prinses van Wales met Prins Louis voor haar, William, Prins van Wales met Prinses Charlotte voor hem
Koning Charles en Koningin Camilla (die laatste in haar uniform van de Grenadier Guards)
Opvallende noot bij de hekken van Buckingham Palace: Nederlandse vlaggen!