Laos – ວັນກໍາລັງປະກອບອາວຸດ (Dag van het leger)

Een dag met twee vlaggen. Vlag 2 van vandaag: Laos

Ruim 60 landen hebben een ‘dag van het leger’, en Laos is er één van. In dit geval wordt herdacht dat op 20 januari 1949 het land een onafhankelijk leger kreeg.
Laos, lang een Franse kolonie, werd in de Tweede Wereldoorlog bezet door Japan. Na de bevrijding kwamen de Fransen in eerste instantie terug, maar in 1949 werd het een monarchie. In 1953 werd de onafhankelijkheid officieel erkend.
Helaas brak er een langdurige burgeroorlog uit. Uiteindelijk kwam daar in 1975 een einde aan toen de communistische partij Pathet Lao aan de macht kwam en de monarchie werd afgeschaft. Sinds die tijd heet het land officieel Democratische Volksrepubliek Laos.

De vlag

Tot 1975 had Laos een rode vlag met in wit een driekoppige olifant, die de god Erawan voorstelt (ook bekend onder de naam Airaavatha), staand op een voetstuk van vijf treden onder een parasol van negen lagen. De drie koppen staan ook voor de drie oude koninkrijken waaruit Laos ontstond: Vientiane, Luang Prabang en Champassak.

laos oud
De oude vlag van Laos

De huidige vlag van Laos werd ingevoerd op 2 december 1975, maar hij bestond toen al 30 jaar. Hij werd ontworpen in 1945 door Maha Sila Viravong, een Laotiaanse nationalist en werd kortstondig door het land gebruikt gedurende het machtsvacuüm tussen het einde van de Japanse bezetting in 1945 en de terugkeer van de Franse overheersers in 1946.

De vlag ging daarna min of meer ondergronds en werd uiteindelijk als symbool geadopteerd door de communisten van Pathet Lao. Het was dan ook geen verrassing toen de partij in 1975 aan de macht kwam, dat dit de nationale vlag werd.

laos nieuw
Huidige vlag van Laos

De vlag is een horizontale driekleur in rood, blauw, rood, waarbij de blauwe baan breder is dan de twee rode banen. In het midden van de blauwe baan bevindt zich een witte cirkel.
De rode kleur staat symbool voor de revolutionaire beweging en het bloed van de bevolking in de strijd tegen overheersers. Het blauw staat voor de welstand en bloei van Laos. Het wit van de cirkel staat voor het verlangen naar een stralende toekomst en tevens voor de eenheid van het volk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s