Frans Guyana – L’abolition de l’esclavage (1848)

Vorig jaar op deze dag wapperde bij Vlagblog de vlag van Guadeloupe. De vlagdag had dezelfde aanleiding als die van vandaag, namelijk de afschaffing van de slavernij.

Het gebied, wat nu Frans Guyana is, werd al duizenden jaren lang bewoond door indianen. De Fransen arriveerden in 1604 en een aantal jaren later, in 1637, werd Cayenne gesticht, nu de hoofdstad. Het gebied wisselde in de 17e eeuw een paar keer tussen de Franse en Nederlandse kolonisators.

Hoewel het gebied o.a. ook gebruikt werd als strafkolonie, kwam het tot een echte economische bloei dankzij de plantages, die werden bewerkt door slaven. Het is mede aan de inspanningen van de Fransman Victor Schœlcher te danken dat er een draagvlak kwam voor afschaffing van de slavernij.

Politicus
Hoewel erfgenaam (en later eigenaar) van een grote porseleinfabriek, was Schœlcher vooral journalist. In 1834 richtte hij een vereniging op tot afschaffing van de slavernij en publiceerde om de haverklap artikelen over het onderwerp tussen 1833 en 1847. In plaats van slavernij moesten er grote centrale fabrieken in de Franse kolonies in de Cariben komen, met werknemers. Zijn werk werd zodanig politiek, dat hij uiteindelijk ook politicus werd: in 1848 werd hij staatssecretaris van de marine.

Onder zijn invloed (en na jarenlang lobbyen) nam de Franse regering in datzelfde jaar, op 27 april, de beslissing om de slavernij in de kolonies definitief af te schaffen. Het decreet werd door Schœlcher zelf geschreven. De implementatie was uiteindelijk één maand later, op 27 mei 1848.

De vlag

De officiële vlag van Frans Guyana is de Franse tricolore, aangezien het een Frans overzees departement betreft. Het is zelfs de grootste EU-landmassa buiten Europa. De vlag die echter in eerste instantie onofficieel geadopteerd werd als de landsvlag is die van de Union des Travailleurs Guyanais (de Guyanese Arbeiders Vakbond). De vlag stamt uit 1967.

De vlag wordt diagonaal in tweeën gedeeld van de top van de mastzijde naar de onderkant van de vluchtzijde. Links geel, rechts groen, in het midden over de scheiding van de twee kleuren heen een rode ster met vijf punten.

Op 29 januari 2010 werd deze vlag aangenomen door de Algemene Raad van Frans Guyana, maar mag bij officiële gelegenheden alleen worden gehesen met de vlaggen van Frankrijk en die van de EU. De kleuren hebben inmiddels ook een symbolische waarde gekregen: het groen staat voor de bossen van het land, het geel voor de vele delfstoffen, waaronder goud en de rode ster staat voor de socialistische oriëntatie van het departement.

2 gedachten over “Frans Guyana – L’abolition de l’esclavage (1848)”

  1. Waarom hoort dat land bij Frankrijk? Het ligt toch in Zuid-Amerika, dan hoort het ook bij Zuid-Amerika. Ik heb wel een 30 minuten moeten zoeken naar de vlag!!!!

    1. Haha, ja, je hebt helemaal gelijk. Welkom in de (grotendeels) achter ons liggende wereld van het kolonialisme. De Fransen kwamen in de 17e eeuw en richtten plantages in. Er waren tot aan 1676 schermutselingen met de Nederlanders, Engelsen en Portugezen, die de kolonie voor korte of langere tijd bezetten. De Portugezen vanuit hun kolonie Brazilië, de Nederlanders vanuit Nederlands Guyana (Suriname)en de Engelsen vanuit Brits Guyana (het huidige Guyana).
      Hoe dan ook, vanaf 1946 is Frans Guyana een overzees departement van Frankrijk en is daarmee ook lid van de EU, net als de eilanden Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Réunion. Een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die administratief Nederlandse gemeentes zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s