Vlissingen 700 jaar (nog 1 week aftellen)

vlissingenwolken

Nog één week, en dan is het zover. Vlissingen viert dan dat de stad 700 jaar geleden stadsrechten kreeg. Daarom vandaag: zoek de overeenkomsten.

vlissingen rood

vlissingen 700

De ene (rode) afbeelding is de bekende Vlissingse vlag met de fles. Hij behoort tot de oudere stadsvlaggen. Op schilderijen van omstreeks 1600 is de vlag al te zien al wapperend op schepen. 

De vlag wordt voor het eerst beschreven in een Napolitaans vlaggenboek uit 1667, als een witte gekroonde fles op het midden van een rood-wit-blauwe vlag. Desondanks werd de vlag in de praktijk nooit als rood-wit-blauw waargenomen, maar als rood. 

Deze kleur komt waarschijnlijk voort uit de gelegaliseerde kaapvaart. Piraten uit die tijd voerden een zwarte vlag; kapers een rode. Vlissingse kapers beeldden daarbij het Vlissingse stadswapen af: de fles. De andere afbeelding (witte achtergrond) is de feestvlag met de fles in moderne stijl. Zie voor informatie de post van vorige week

Een versie gemaakt van Legoblokjes is momenteel te zien in de centrale hal van het stadhuis. De afbeelding is in elkaar gezet door Lego-expositie Blokje bij Blokje, dat in het Fonteynecomplex huist.

Het feestlogo van Vlissingen, in Legoblokjes.
Het feestlogo van Vlissingen, in Legoblokjes.
vlissingen lego 2
Close-up van het Legopaneel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s