Straatsburg – Slag bij Hausbergen, 1262

Straatsburg was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad en werd geregeerd door een bisschop. Op 8 maart 1262 echter behaalden de burgers van de stad in de Slag bij Hausbergen een overwinning op de toen regerende bisschop Walter von Geroldseck. Straatsburg werd daarmee een onafhankelijke stad, een zogenaamde vrije rijksstad onder gezag van de Duitse keizer.

De vlag

Strikt genomen is de vlag die vandaag wappert niet de officiële, maar een officieuze. De officiële vlag bestaat uit een wit vlak met een rode diagonale dwarsbalk van de bovenkant van de broekingszijde naar de onderkant van de vlucht. Het wapen van Straatsburg heeft dezelfde afbeelding. Het is het wapen van de bisschop van Straatsburg (en nu dus ook dat van de stad).

Het stadswapen kent een zogenaamde ‘grote’ versie, waarbij  het schild gekroond is (voorheen was dit een gevleugelde ridderhelm) en er twee heraldische leeuwen als schildhouders aan zijn toegevoegd. Op oude afbeeldingen van het wapen was tevens de oude Romeinse naam voor Straatsburg onder het schild geplaatst: Argentoratum.

De ‘grote’ versie is op de officieuze vlag afgebeeld op een blauw vlak. Straatsburg is inmiddels al jaren Frans en de Franse naam van de vaak van nationaliteit veranderde stad staat eronder: Strasbourg.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s