België – Nationale Feestdag / Fête Nationale / Nationalfeiertag (1890)

21 juli 1831 was de dag waarop Leopold van Saksen-Coburg-Gotha als koning van het sinds een jaar daarvoor onafhankelijke België werd geïnstalleerd. De huidige koning Filip is de 7e koning der Belgen uit dit geslacht.
Aangezien Filip op 21 juli 2013 als koning aantrad, viert hij vandaag tevens zijn 10-jarig koningschap.

Belgie 01
Links: Koning Leopold I (1790-1865) / Rechts: Koning Filip (1960)

Sinds 1890 wordt de Nationale Feestdag op 21 juli gevierd.
Doorgaans vinden op de avond vóór de Nationale Feestdag al enige activiteiten plaats, zoals een gratis concert. Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Koningin Elisabethwedstrijd, samen met het Belgian National Orchestra in de Henry Le Bœufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel (Bozar).

Op 21 juli zelf komt de koninklijke familie ’s morgens bijeen voor een dankdienst, het zogenaamde Te Deum in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel.
’s Middags is er vanaf 14.40 uur het traditionele militair en burgerlijk defilé voor het Koninklijk Paleis in Brussel, waar sinds 2021 ook de halfzus van de koning, prinses Delphine van Saksen-Coburg (voorheen beter bekend als Delphine Boël) en haar partner James O’Hare, bij aanwezig zijn.

Screenshots Nationaal Defilé

Op de koninklijke zijtribune zien we van links naar rechts: Prinses Astrid (zus van de koning) en haar man Prins Lorenz, Prins Laurent (broer van de koning) en zijn vrouw Prinses Claire, Prinses Delphine (halfzus van de koning) en haar man James O’Hare
Aankomst van de twee jongste kinderen van Koning Filip en Koningin Mathilde: Prinses Eléonore en Prins Emmanuel
Aankomst van Koningin Mathilde en Koning Filip
Militairen te paard met vlaggen
Kroonprinses Elisabeth marcheerde mee in de optocht in het uniform van de Koninklijke Militaire School
Konden we Prinses Elisabeth al eerder zien tijdens het Nationaal Defilé, voor haar broer Prins Gabriël was het zijn debuut
Prins Gabriël in het uniform van de Koninklijke Militaire School
Vanaf het hoofdpodium wordt er gesalueerd, rechts naast de koning zien we de Belgische minister van Defensie, Ludivine de Donder
Vlaggenparade
Het koninklijke hoofdpodium
Nogmaals de koninklijke zijtribune met Prinses Astrid, Prins Lorenz, Prins Laurent, Prinses Claire, Prinses Delphine en James O’Hare

Nieuw officieel portret

Voorafgaand aan het defilé werd dit officiële portret gemaakt van Koning Filip met zijn twee oudste kinderen: Prins Gabriél en Kroonprinses Elisabeth, beiden in het uniform van de Koninklijke Militaire School

De vlag

Vlag van België, ‘standaard-model’ (1831-heden)

De vlag van België had in 1830 nog horizontale banen: rood, geel en zwart. Onder invloed van de Franse ‘Tricolore’, ook een revolutionaire vlag, werden de strepen op 23 januari 1831 gekanteld, met het rood dus aan de broekingzijde.

belgie eerste vlaggen
Links: eerste Belgische vlag (1830) / Rechts: tweede, gekantelde versie, met het rood aan de broekingszijde

De laatste wijziging was later dat jaar, op 12 oktober, toen de kleurenvolgorde werd omgedraaid, dus: zwart, geel rood. Het opmerkelijke is dat deze wijziging niet in de Belgische Grondwet werd opgenomen: in Artikel 193 staat nog steeds te lezen dat de kleuren rood, geel en zwart zijn!
De kleuren zelf zijn afkomstig uit het wapen van Brabant: een zwart schild met een gouden leeuw met tong en klauwen in rood.

Wapen Brabant
Wapen van Brabant (historische versie met hertogelijke kroon)

Afmetingen

Curieus zijn de afmetingen van de Belgische vlag, die zijn 13:15 (hoewel dit niet exact zo in de Grondwet staat), maar dat is zo ongebruikelijk, dat deze maatvoering buiten officiële instanties eigenlijk niet voorkomt. In het straatbeeld zal men de officiële versie dus eigenlijk weinig zien, maar wordt de standaardmaat voor een vlag van 2:3 gebruikt.

belgie afwijkingen
Links: de officiële versie van de Belgische vlag (13:15) / Rechts: de ‘paleis’-versie (4:3)

Maar er is meer, er is nóg een maat, de koninklijke: het Koninklijk Paleis te Brussel en het Kasteel van Laeken, net buiten de hoofdstad, voeren hoog in de top vlaggen met de verhoudingen 4:3, maar dat heeft te maken met het perspectief voor de man of vrouw in de straat die ver omhoog moet kijken om de vlag te zien.

belgie paleis met vlag
De vlag op het Koninklijk Paleis in Brussel (© etcetera.plus)