Oekraïne – Один рік і дванадцять тижнів війни / Een jaar en twaalf weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 1:

Na bezoeken aan Polen, Finland en Nederland is president Zelensky van Oekraïne afgelopen week aan een nieuwe reeks visites aan Europese landen begonnen.
De tournee begon in Rome en Vaticaanstad, vervolgens ging het naar Berlijn en Aken (waar hij de prestigieuze Karelsprijs ontving), Parijs en eindigde eergisteren in Londen.
De vele bezoeken dienen uiteraard een doel: de aandacht van de Europese bondgenoten vasthouden vanwege het verwachte Oekraïense tegenoffensief, waarbij het land de nodige militaire middelen zal moeten inzetten, waarvan een deel nog geleverd moet worden door de Westerse bondgenoten.

De Brits/Franse Storm Shadow/SCALP EG-kruisraket (© Rept0n1x / publiek domein)

Het Verenigd Koninkrijk liet vorige week weten dat het de Storm Shadow (een kruisraket) zou leveren, bij Zelensky’s bezoek aan de Britse premier Sunak, werd duidelijk dat het V.K. naast de Storm Shadow ook luchtverdedigingsraketten en militaire drones naar Oekraïne zal sturen.

Screenshots van Zelensky’s Europese tournee

Zelensky wordt begroet door de Italiaans premier Giorgia Meloni
President Zelensky en president Giorgio Mattarella van Italië luisteren naar het Oekraïense volkslied
Paus Franciscus ontvangt de president in Vaticaanstad
Verder gaat het naar Duitsland, waar bondskanselier Olaf Scholz hem in Berlijn verwelkomt
Gevolgd door een beleefdheidsbezoekje aan president Frank-Walter Steinmeier in Schloss Bellevue
Zelensky vliegt door naar Aken, waar hij de Karlspreis krijgt uitgereikt, links zien we voorzitter van de raad van bestuur van de Karlspreis zu Aachen, doctor Jürgen Linden, rechts burgemeester Sibylle Keupen
Een korte vlucht brengt Zelensky van Aken naar Parijs, waar hij bij het Élysée-paleis hartelijk ontvangen wordt door president Macron
Laatste in de rij is het Verenigd Koninkrijk, waar hij bij Chequers, (het buitenverblijf van Britse premiers) ontvangen wordt door minister-president Rishi Sunak

Opnieuw Kinzhals neergehaald

Opmerkelijk nieuws een week geleden, toen het het Oekraïense leger lukte om een onkwetsbaar geachte Russische Kinzhal-raket boven Kiev uit de lucht te schieten. De Verenigde Staten bevestigden het bericht kort daarna.

De hypersonische Kh-47M2 Kinzhal-raket (publiek domein)

Afgelopen dinsdag werd Kiev opnieuw onder vuur genomen, door middel van achttien Russische raketten, waaronder zes hypersonische Kinzhal-raketten.
Volgens de Oekraïense generaal Valerii Zaluzhnyi werden alle achttien raketten uit de lucht geschoten. Tevens zouden er militaire drones van Iraanse makelij zijn neergehaald.

De Oekraïense generaal Valerii Zaluzhnyi (1973) (screenshot)

Het door verschillende Westerse bondgenoten geleverde Patriot-systeem lijkt met veel succes en precisie door de Oekraïeners te worden ingezet.
Dat is mooi meegenomen, want iedere PAC3-raket die met het systeem kan worden afgevuurd kost tussen de drie en vier miljoen euro.

Voormalig luitenant-kolonel der Luchtmacht Patrick Bolder, momenteel defensie-expert bij de The Hague Centre for Strategic Studies (screenshot)

Hoewel de Oekraïense claims nog niet onafhankelijk zijn geverifieerd, noemt defensie-expert Patrick Bolder van militaire denktank The Hague Centre for Strategic Studies, het aannemelijk dat het inderdaad zo gegaan is.
Volgens Bolder lijken de Oekraïeners de Patriots en ook andere wapensystemen “goed te kunnen combineren tegen een scala van aanvalsmiddelen”.
Rusland ontkent dat de Kinzhals werden neergehaald en claimt dat één Patriotsysteem werd vernietigd.

Bachmoet

Verklaringen van Russen en Oekraïners over de situatie in en rond frontstad Bachmoet spreken elkaar tegen (zoals wel vaker).
Volgens onderminister van Defensie, Hanna Maliar, zouden Oekraïense troepen plusminus twintig vierkante kilometer in de noordelijke en zuidelijke voorsteden hebben heroverd.

Onderminister voor Defensie Hanna Maliar (1978) (foto: Afdeling Voorlichting van het Ministerie van Defensie)

Russen zouden dan weer bezig zijn die delen van de stad die zij in handen hebben te verwoesten, hoewel het moeilijk is dit soort berichten geverifieerd te krijgen.

Volgens de Oekraïense legerleiding vluchtende Russische soldaten bij Bachmoet (screenshot)

Op beelden die het Oekraïense leger dinsdag deelde, zou te zien zijn hoe Russische militairen in de buurt van Bachmoet zich uit de voeten maken, een bericht wat eerder al naar buiten werd gebracht door Yevgeny Prigozhin, leider van de Wagner-groep het pro-Russische huurlingenleger.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s