Oekraïne – Один рік і дев’ять тижні війни / Een jaar en negen weken oorlog

Tegenoffensief?

Terwijl gevechten in en rond Bachmoet en Mariinka onophoudelijk doorgaan, komen er berichten dat Oekraïense troepen de rivier de Dnjepr zouden zijn overgestoken ter hoogte van de in november op de Russen terugveroverde regio-hoofdstad Cherson.
Het zou dan gaan om het gebied ten noordwesten van Oleshky (tot 2016 Tsiurupynsk genaamd).

Op de kaart zien we de Dnjepr diagonaal door het gebied lopen, net links van het midden ligt Cherson, de regio-hoofdstad, aan de andere kant van de rivier ligt Ohlesky (tot 2016 Tsiurupynsk), in het gebied tussen deze stad en de rivier zouden Oekraïense troepen geland zijn (© Google Maps)

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Amerikaanse denktank Institute for the Study of War zouden Russische bloggers de oversteek/opmars in verschillende berichten bevestigd hebben, het Kremlin ontkent de berichten, Oekraïne zelf laat zich er niet over uit.

De door de Russen vernielde Antonivskyi-brug over de Dnjepr, ter hoogte van Cherson (screenshot)

Militaire bronnen van de BBC maakten gewag van “een zekere beweging aan de overkant van de Dnjepr” ter hoogte van Cherson.
In theorie zou dit het begin kunnen zijn van een tegenoffensief en -mits succesvol-, zou het doel kunnen zijn om de Russische verbindingsroute tussen de Donbas en het Krim-schiereiland.

De Dnjepr is een rivier met veel uiterwaarden, zij-armen en -kanalen (© wownature.in.ua)

Defensie-specialisten wijzen er echter op dat het stroomgebied van de Dnjepr militair gezien geen makkelijk terrein is, vanwege de uitgestrekte uiterwaarden, irrigatiekanalen en andere waterweg-obstakels.

Russisch chips-tekort?

In een rapport uitgebracht door het Britse onderzoeksteam Conflict Armament Research (CAR) lijkt er een kantelpunt in de oorlog bereikt, doordat voor het eerst chips in Russische killerdrones zijn gevonden, die na het begin van de oorlog zijn vervaardigd, ze werden aangetroffen in de ZALA Lancet Loitering, een drone die met zware explosieven kan worden uitgerust.
Tot voor kort stamden dergelijke chips uit de periode vóór de Russische invasie.

Een ZALA Lancet Loitering-drone (© Nickel nitride / publiek domein)

Volgens adjunct-directeur operaties Damien Spleeters van CAR zijn de halfgeleiders van Amerikaanse makelij en zoekt het Russische leger blijkbaar naar “alternatieven voor de eigen voorraad, die nu op lijkt te raken.”
Hij voegt eraan toe: ” We gaan de komende tijd zien of de sancties daadwerkelijk effect hebben.”

Damien Spleeters (1986), adjunct-directeur operaties bij Conflict Armament Research (screenshot)

Koepjansk

Tijdens Russische beschietingen met S300 raketten op de Oost-Oekraïense stad Koepjansk werd gisteren een museum vol geraakt, waarna het gebouw instortte.

Het Russische S300 raketsysteem (publiek domein)

Eén persoon, een medewerker van het museum, kwam om het leven en er vielen tien gewonden.

Beelden van het verwoeste museum in Koepjansk (screenshots)

President Zelensky liet weten: “Onze geschiedenis, onze cultuur, onze mensen: Oekraïners worden op barbaarse wijze gedood.”
Door hulpverleners werd in de restanten van het gebouw naar slachtoffers gezocht, waarbij een vrouw levend onder het puin tevoorschijn kon worden gehaald.

De onder het puin bedolven vrouw (rechtsonder) kon gered worden (screenshot)

Guterres uit kritiek op Rusland

António Guterres liet zich maandag in de VN-Veiligheidsraad in New York kritisch uit over Rusland, dat momenteel de gehele maand april voorzitter is van de Raad.

Sergei Lavrov (1950), de Russische minister van Buitenlandse Zaken als voorzitter van de V.N. Veiligheidsraad, 24 april (screenshot)

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zat de bewuste vergadering (over internationale samenwerking) voor.
Guterres hield Lavrov voor dat de Russische invasie in Oekraïne “veel lijden en verwoesting veroorzaakt” en leidt de inval wereldwijd tot economische ontwrichting.

Secretaris-generaal van de V.N. António Guterres (1949) had de nodige kritische noten te kraken (screenshot)

Hij voegde eraan toe dat door de spanningen tussen de grootmachten historisch groot is en dat daarmee het risico op conflicten die per ongeluk of door een fout ontstaan navenant toeneemt.

Leopards

Zes Leopard-2-tanks zijn onderweg vanuit de Spaanse havenstad Santander naar Oekraïne. De Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles, liet weten dat naast de tanks ook twintig voertuigen voor zwaar transport waren ingescheept.
Vier Leopard-tanks volgen later.

De Duitse Leopard-2-tank (screenshot)

Nog niet onderweg, maar wel toegezegd, zijn veertien Leopard-2-tanks, die gezamenlijk door Denemarken en Nederland worden gekocht en vermoedelijk volgend jaar aan Oekraïne worden geleverd.
De tanks komen uit Duitse voorraad, maar moeten eerst nog gemoderniseerd worden. Er is zo’n 165 miljoen euro mee gemoeid en beide landen delen de kosten.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s