Oekraïne – Один рік і вісім тижні війни / Een jaar en acht weken oorlog

Gelekte documenten (vervolg)

Kort na de post van vorige week over de gelekte Pentagon-documenten, met onder meer informatie over de oorlog in Oekraïne, werd de persoon achter de lekkages gearresteerd.

Facebook-foto van James Teixeira, de man achter het Pentagon-lek

Het gaat om de 21-jarige Jack Teixeira, die sinds 2019 als IT-specialist verbonden was aan het Massachusetts Air National Guard, de luchtdivisie van de nationale garde, op een basis op Cape Cod, Massachusetts.
Als IT’er had hij toegang tot geheime informatie, dus niet als medewerker van een inlichtingendienst, maar als systeembeheerder.

Jack Teixeira’s motto “Geen woorden maar daden” uit het 2020-jaarboek van de Dighton-Rehoboth Regional High School, lijkt achteraf bijna profetisch (in het jaarboek is zijn naam verkeerd gespeld) (publiek domein)

Het lijkt erop dat Texeira indruk wilde maken op zijn vrienden van de bij gamers populaire en besloten online chatroom Discord, in een groep met de naam Thug Shakers Central.
Het lekken begon eind vorig jaar al, maar alarmbellen begonnen pas te rinkelen toen een deel van de plusminus honderd gelekte documenten ook op Twitter, Telegram en 4chan verscheen.

De zojuist gearresteerde en gehandboeide Jack Teixeira wordt weggeleid bij zijn huis in Dighton, Massachusetts (screenshot)

Vorige week donderdag waren de inlichtingendiensten er zeker van dat Jack Teixeira de geheime documenten gelekt had, waarna hij bij zijn ouderlijk huis in Dighton, in het zuiden van Massachusetts, gearresteerd werd.
Op vrijdag werd hij in Boston voorgeleid, waar hij werd beschuldigd van het “ongeoorloofd meenemen en bezitten van geheime documenten en het ongeoorloofd meenemen en verspreiden van militaire informatie”.

Tussen de gelekte documenten is er één die problemen signaleert bij een verwacht Oekraïens tegenoffensief deze lente. Het document maakt gewag van uitdagingen bij het samenstellen van voldoende militaire eenheden en problemen bij (buitenlandse) aanvoer van uitrusting en munitie.
Oekraïne heeft echter laten weten dat het om informatie gaat die toch al bekend was en dat het lekken van de documenten in z’n algemeenheid de goede betrekkingen tussen de V.S. en Oekraïne niet zal schaden.

Oleksiy Danilov (1962), hoofd van de Oekraïense Raad voor Nationale Veiligheid en Verdediging (screenshot)

Oleksiy Danilov, hoofd van de Oekraïense Raad voor Nationale Veiligheid en Verdediging, liet weten dat het lekken geen invloed zal hebben op de militaire planning, omdat “besluiten pas op het allerlaatste moment worden genomen.”
Hij voegde eraan toe: “Speculaties aangaande het tegen-offensief zijn nergens op gebaseerd.”

Bachmoet (vervolg)

In de niet aflatende strijd om Bachmoet in de oostelijke Donbas-regio, gaan de gevechten onverminderd door, waarbij Rusland stukje bij beetje, straat voor straat, terrein wint, maar de stad nog steeds niet in handen heeft. Volgens Russische berichten zou de stad inmiddels voor 80% veroverd zijn.

Vice-minister voor Defensie Hanna Maliar (1978) (foto: Afdeling Voorlichting van het ministerie van Defensie)

Daarnaast zijn er in dezelfde regio aanvallen richting de steden Lyman, Avdiivka en Marinka. Volgens de Oekraïense vice-minister voor Defensie, Hanna Maliar, waren de Russische pogingen niet succesvol.
Tevens zou een Russisch offensief op de stad Koepjansk zijn afgeslagen.

Beeld uit de inmiddels zwaarbeschadigde stad Avdiivka (screenshot)

Presidenten op bezoek

De Russische president Poetin bracht een niet van tevoren aangekondigd bezoek aan de regio Cherson, waarvan de gelijknamige hoofdstad afgelopen najaar door Oekraïne werd heroverd.

President Zelensky was eerder deze week op bezoek in de hierboven genoemde frontstad Avdiivka, een paar kilometer van Donetsk, de grootste stad in de Donbas-regio, die al sinds 2014 in handen is van pro-Russische separatisten.
Zelensky sprak met soldaten, reikte onderscheidingen uit, stak een hart onder de riem en bracht een hommage aan de vele gesneuvelde militairen.

Screenshots van Zelensky’s bezoek aan Avdiivka

Amerikaanse kritiek op Brazilië (en vice versa)

Het Witte Huis heeft scherpe kritiek geuit op de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, die de Verenigde Staten ervan beschuldigde de oorlog in Oekraïne “aan te moedigen.”
Verder liet Lula weten dat de V.S. zouden moeten inzetten op vredes-onderhandelingen tussen de strijdende partijen.

President Lula da Silva (1945) inspecteert de erewacht op het vliegveld van Peking, naast hem zijn Chinese collega Xi Jinping (1953) (screenshot)

De opmerkingen van Lula da Silva kwamen na zijn staatsbezoek aan China, afgelopen vrijdag, waar hij met president Xi Jinping al eerder voorbereide handelsbelangen voor zijn land binnensleepte.
Overigens waren de economische betrekkingen tussen de twee landen al veelomvattend, alleen in 2022 al, ging het om 150 miljard dollar.
Dat de Braziliaanse president één lijn met China lijkt te trekken, hoeft gezien de handelsbelangen dus niet te verbazen.
Brazilië weigert tot nu toe ook om sancties aan Rusland op te leggen of Oekraïne op welke wijze dan ook militair te steunen.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva met de Chinese president Xi Jinping in Peking (screenshot)

Eenmaal weer terug in Brazilië kreeg Lula prompt bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, die de president bedankte voor “zijn inspanningen.”
Tevens liet hij weten dat hij “onze Braziliaanse vrienden” dankbaar was voor hun begrip voor de ontstane situatie.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov (1950) arriveert bij het Braziliaans ministerie van Buitenlandse Zaken in hoofdstad Brasilia, op de achtergrond wapperen de vlaggen van de Braziliaanse deelstaten (screenshot)

De Amerikaanse reactie op de woorden van Lula da Silva liet niet lang op zich wachten: woordvoerder John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad beschuldigde Lula van het “napraten van Russische en Chinese propaganda.”

John Kirby (1963), oud schout-bij-nacht en momenteel Coördinator Strategische Communicatie van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (screenshot)

Kirby vervolgde door te zeggen dat Lula’s opmerkingen “gewoon misleidend” waren en hun doel misten, door “te suggereren dat de Verenigde Staten en Europa op de een of andere manier niet geïnteresseerd zouden zijn in vrede, of dat we de verantwoordelijkheid voor de oorlog delen.”

Mauro Vieira (1951), de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken (screenshot)

Daarop liet de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, weten: “Ik heb geen idee hoe of waarom hij (Kirby) tot deze conclusie is gekomen, maar ik ben het er niet mee eens.”

Geheime Russische operaties in de Oostzee en Noordzee

In een gezamenlijk onderzoek van de publieke omroepen van Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland is naar voren gekomen dat Rusland een middels een geheim programma windparken op de Oostzee en Noordzee nauwkeurig in kaart brengt, net als de vele ondergrondse kabels.
In een serie onderzoeksprogramma’s met de titel “Poetin’s Schaduwoorlog”, waarvan gisteravond het eerste deel werd uitgezonden door de DR (Denemarken), NRK (Noorwegen), SVT (Zweden) en Yle (Finland), wordt uit de doeken gedaan hoe Rusland met een vloot van zogenaamde vistrawlers en onderzoeksschepen alle infrastructuur boven en onder water nauwkeurig in kaart brengt met sabotage als mogelijk doel, mocht het conflict tussen het Westen en Rusland verder escaleren.

De Admiral Vladimirsky (screenshot)

Er werd specifiek ingezoomd op de Admiral Vladimirsky, officieel een oceanografisch expeditieschip. De zender van dit schip (en bij andere schepen is dit niet anders) is de zender uitgezet, zodat het moeilijk te volgen is.

Een woud aan antennes op de Admiral Vladimirsky (screenshot)

Het schip heeft een ongewoon aantal antennes aan boord.
In de documentaire komt een Britse expert van de Royal Navy aan het woord, die het schip tijdens één missie wist te traceren bij zeven verschillende windparken voor de kusten van het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De curieuze route van de Admiral Vladimirsky

Het schip minderde vaart zodra het in de buurt van een van de windparken kwam. Gedurende een maand voer het rond zonder de zender aan te zetten.

Een niet alledaagse verschijning op een onderzoeksschip (screenshot)

Toen een Deense journalist in een klein bootje op het Kattegat de Admiral Vladimirsky naderde, verscheen er een gewapende bewaker met een bivakmuts bij de reling, die het bootje nauwkeurig in de gaten hield.
Wordt vervolgd?

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s