Oekraïne – Один рік і шість тижні війни / Een jaar en zes weken oorlog

Bachmoet

Om maar gelijk met de niet aflatende strijd rond Bachmoet te beginnen: de claim van Jevgeni Prigozjin van de pro-Russische Wagnergroep (huurlingenleger) dat Bachmoet nu ‘juridisch’ op Oekraïne is veroverd, lijkt nogal prematuur.
De term ‘juridisch’ zal ongetwijfeld slaan op een door hem op 2 april op Telegram geplaatst filmpje waarin hij zegt dat hij de Russische vlag op het stadhuis van Bachmoet zal plaatsen.
Of dat zo is, valt moeilijk te zeggen, daar het filmpje midden in de nacht is gemaakt met een infrarood camera, waardoor het totaal onduidelijk is wat we nu eigenlijk zien.
Veelzeggend is dat het Russische ministerie van Defensie de claim van Prigozjin niet heeft bevestigd.

Serhiy Cherevatiy, woordvoerder van de Oekraïense oostelijke militaire leiding (publiek domein)

Van Oekraïense zijde klinken andere geluiden: volgens Serhiy Cherevatiy, woordvoerder voor de oostelijke militaire leiding, is Bachmoet Oekraïens en hebben ze (de Russen) nog niets veroverd en zijn ze ver verwijderd van dat doel.

Kaart van het front op 31 maart, Bachmoet Iniet met naam op de kaart vermeld) ligt iets te noorden van Donetsk (© Institute for the Study of War)

Ook volgens John Kirby, woordvoerder voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, is de strijd rond Bachmoet nog steeds gaande en zijn de Oekraïeners nog steeds ter plekke, zo zei hij maandag.

Blogger gedood

Opvallend nieuws kwam er zondag uit Sint Petersburg, waar in Street Food Bar No.1 de pro-Russische oorlogsblogger Vladlen Tatarsky (werkelijke naam Maxim Fomin) werd opgeblazen.
De blogger had 500.000 volgers op zijn Telegram-kanaal en hoewel hij 100% achter de oorlog stond, hadden hij en sommige andere militaire bloggers, ook kritiek op het beleid en het verloop van de strijd in Oekraïne. Hij was van mening dat de Russen veel harder dienden op te treden.

Vladlen Tatarsky (rechts) staat klaar om het beeldje in ontvangst te nemen, korte tijd later gaat het beeld op zwart (© Ren-TV?Vkontakte)

Wat de aanslag betreft: niet alle details zijn helemaal duidelijk, maar kennelijk was Tatarsky een gastspreker op een bijeenkomst georganiseerd door het Cyber Front Z, in het etablissment waar Jevgeni Prigozjin (van de Wagnergroep) ooit eigenaar van was. Volgens Russische staatsmedia kreeg hij een beeldje gepresenteerd dat uit een doos werd gehaald en aan hem werd uitgereikt. waarna er een explosie was, die Tatarsky fataal werd.
Vierentwintig aanwezigen raakten gewond, waarvan zes ernstig.

De complete pui van Food Bar No.1 werd naar buiten geblazen (screenshot)

De Russische overheid ziet de gebeurtenis als een terreuraanslag georganiseerd vanuit Oekraïne, in samenwerking met medestanders van de gevangengenomen oppositieleider Alexei Navalny, hoewel daar tot nu toe geen bewijs voor is geleverd.
Inmiddels is een 26-jarige vrouw aangehouden, Darya Trepova, die volgens Russische autoriteiten heeft toegegeven de doos met het beeldje naar binnen te hebben gebracht. Op de vraag van wie zij het beeldje had gekregen antwoordde ze: “Mag ik dat later vertellen?”

Darya Trepova, screenshot uit de ondervragingsvideo (© Russisch Ministerie van Binnenlandse Zaken)

Een korte video van haar ondervraging werd door de autoriteiten vrijgegeven, maar niet duidelijk is of Trepova onder dwang antwoorden gaf, ze komt op de beelden gestresst over.

Mykhailo Podolyak (1972), presidentieel adviseur (fotograaf onbekend)

Mykhailo Podolyak, adviseur van de Oekraïense president Zelensky, liet per Twitter weten dat de ontploffing onderdeel was van “Russische onderlinge gevechten” en dat “de spinnen in de pot elkaar opeten.”

Rusland voorzitter van de V.N. Veiligheidsraad

Sinds 1 april is Rusland voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Raad heeft vijftien leden, waarvan ieder land om beurt het voorzitterschap op zich neemt voor een maand.
De Raad heeft vijf permanente leden: De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China en Rusland.
De laatste keer dat Rusland het presidentschap vervulde was de maand dat ze Oekraïne binnenvielen, februari 2022.

De zaal van de V.N. Veiligheidsraad in New York (publiek domein)

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba, noemde het de “slechtste 1-aprilgrap ooit” en hoewel de V.S. sympathiseerde met het officiële protest van Oekraïne, liet het land weten Rusland als permanent lid niet te kunnen blokkeren.
Zo is de merkwaardige situatie ontstaan dat de Veiligheidsraad geleid wordt door een land waarvoor een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd voor zijn president wegens oorlogsmisdaden.

Finland NAVO-lid

Wat Rusland nooit wilde dat gebeurde, gebeurde gisteren: de NAVO breidde uit met een land. En niet zomaar één: Finland, een buurland van Rusland, waar het een 1.340 km lange grens mee deelt.
En dit alles zou zeker niet gebeurd zijn als Rusland Oekraïne niet was binnengevallen.
De NAVO telt nu 31 leden.

De Finse vlag wordt gehesen bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel (screenshot)

Pekka Haavisto, de Finse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren bij de officiële toetredingsplechtigheid in Brussel, dat hij hoopte dat buurland Zweden snel zou volgen. Hij liet weten dat een Fins lidmaatschap niet compleet is zonder Zweden erbij: “Aangezien we nu lid zijn van de NAVO hebben we de belangrijke taak om onze goedkeuring aan een Zweeds lidmaatschap te geven. Dat is onze eerste daad als lidstaat.”
Het lidmaatschap van Zweden is echter nog geen gelopen race: ieder NAVO-land dient zijn goedkeuring te geven. Momenteel liggen Hongarije en Turkije nog dwars.

Het Kremlin liet weten dat het het lidmaatschap van Finland als “een inbreuk” op de Russische veiligheid ziet en dat de NAVO zich vijandig opstelt tegenover Rusland.
Moskou kondigde aan tactische en strategische tegenmaatregelen te nemen en de militaire capaciteit aan de noordwestgrens te vergroten.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.

Ook in 1918/1919 lag Oekraïne (toen de West-Oekraïense Nationale Republiek) onder vuur, zoals op deze prent wordt weergegeven: een Russische bolsjewiek in het noorden, een Rus van het Witte Leger (anti-sovjet) in het oosten met de Russische vlag met dubbelkoppige adelaar, een Poolse soldaat (liggend) naast een Hongaarse (in het rood) in het westen en twee Roemeense soldaten in het zuiden; we zien in het midden een vroege afbeelding van de Oekraïense vlag, de tekst onderin luidt “Wereldvrede in Oekraïne” (publiek domein)

De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekraïense troepen met de nationale vlag (© mil.gov.ua)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s