
In de afgelopen dagen is de op 11 november door het Oekraïense leger bevrijde stad Cherson het doelwit geworden van steeds heviger luchtaanvallen door de Russen.

Tot een week geleden werd de stad ook al bestookt door het Russische leger, maar dat bleef beperkt tot zo’n zeven tot tien keer per dag. Momenteel is dat zeventig à tachtig keer, wat er voor zorgt dat dat velen een veilig heenkomen zoeken en de stad ontvluchten.

Enkele tienduizenden mensen bevinden zich nog in de zwaar getroffen stad, maar iedere dag vertrekken er mensen, velen per trein richting Kiev, maar ook met eigen vervoer.

Gisteren werd o.a. een kraamkliniek getroffen, waar eerder die dag nog twee kinderen waren geboren en waar in totaal vijf vrouwen verbleven. Als bij winder raakte er niemand gewond, liet Kyrylo Tymoshenko, een medewerker van president Zelensky via Telegram weten, waarbij hij ook bovenstaande foto publiceerde.
Aanval vliegbasis Engels
Net als op 5 december was er afgelopen maandagochtend vroeg een drone-aanval op de Russische vliegbasis Engels, net buiten de stad Saratov, zo’n 500 km van de grens met Oekraïne.
Volgens het Russische ministerie van Defensie werd de militaire drone uit de lucht geschoten, maar vallende brokstukken raakten drie technici op de grond, die het leven lieten.
Volgens andere, onbevestigde berichten, zou de drone echter wel degelijk materiële schade hebben aangericht op de basis.

Hoewel de Oekraïense legerleiding de aanval niet officieel toegaf, liet luchtmacht-woordvoerder Yuriy Ihnat wel weten dat de explosies op de basis het gevolg waren van wat Rusland op Oekraïens grondgebied aanrichtte,
De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
