Oekraïne – Сорок три тижні війни / Drieënveertig weken oorlog

Bezoek Zelensky aan de Verenigde Staten

Ongetwijfeld het opvallendste nieuws in de 43e week van de oorlog is het bliksembezoek dat president Zelensky aan de Verenigde Staten brengt. Het markeert niet alleen de 300e oorlogsdag, maar dient tevens als dank voor de hulp van de V.S.
Zo kondigde president Biden een nieuw defensie-hulppakket aan ter waarde van twee miljard dollar. Zo zullen er Patriot-raketsystemen worden geleverd, waarvoor Oekraïense troepen in een niet nader genoemd “derde land” getraind zullen worden.

Via Twitter bevestigde Zelensky gistermorgen om 6.00 uur (Nederlandse tijd) het nieuws uit Amerika, dat hij voor een kort bezoek over zou komen.

Tweet van president Zelensky van gisterochtend: “Onderweg naar de V.S. voor een versterking van de Oekraïense veerkracht en defensiemogelijkheden. Meer specifiek zullen POTUS (= president Biden) en ik de samenwerking tussen Oekraïne en de V.S. bespreken. Ik zal tevens een toespraak tot het Congres houden, evenals een aantal bilaterale ontmoetingen hebben.” (@ZelenskyyUa)

Op het programma stond naast een ontmoeting tussen de presidenten Biden en Zelensky, een gezamenlijke persconferentie en een toespraak van de Oekraïense president tot het Amerikaanse Congres.

Screenshots van het bezoek

Aankomst van Zelensky op Joint Base Andrews, net buiten Washington, D.C., hier werd hij o.a. begroet door de Oekraïense ambassadrice in de V.S., Oksana Markarova
Vertrek per auto vanaf het vliegveld
Aankomst van president Zelensky bij het Witte Huis
De gepantserde auto was voorzien van de Amerikaanse en Oekraïense vlaggen
Begroeting door de Bidens
Poseren voor de pers op het bordes
Met president Biden en zijn vrouw Jill op het bordes
Na aankomst met het echtpaar Biden
Aankomst van Biden en Zelensky in The Oval Office
Een vrolijk moment tussen de twee leiders
Overzichtsfoto bij het gesprek in The Oval Office ten overstaan van de pers
Uiteraard was de ontvangst in The Oval Office ‘Breaking News’ bij nieuwszender CNN
President Biden complimenteert de Oekraïeners met hun moed
President Zelensky aan het woord
Overhandiging van een medaille, eergisteren toegekend aan Kapitein Pavlov in Bachmoet, die hem graag als geschenk aan president Biden wilde laten aanbieden
Aankomst van Zelensky in het Amerikaanse Congres, waar hij eerst het presidium begroet
Zelensky tijdens zijn rede tot het Congres, met achter hem vice-president Kamala Harris en voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi
Kamala Harris en Nancy Pelosi met een Oekraïense vlag die ze zojuist uitgereikt hebben gekregen door president Zelensky, die haar had meegenomen van de frontstad Bachmoet, waaraan hij een bezoek bracht net voor zijn reis naar de V.S.
Zowel bij aankomst als na afloop kreeg de Oekraïense president een staande ovatie van het Congres

President Zelensky is inmiddels alweer op de terugweg naar huis.

Kosten van de hulp aan Oekraïne

Het Duitse Institut für Weltwirtschaft publiceerde een overzicht van de financiële hulp door het Westen, waarbij onmiddellijk opvalt dat de Verenigde Staten met kop en schouders boven iedereen uitsteken. Bij de Europese landen staat Duitsland bovenaan, met Frankrijk op nummer drie.
Nederland zit met zijn negende plaats nog net in de top tien.

Een recent staatje van het Duitse Institut für Weltwirtschaft laat de top 15 van 40 donorlanden zien die Oekraïne financieel steunen in miljarden euro’s. Bij de EU-landen zien we de steun opgesplitst in nationale steun (blauw) en het percentage EU-steun van hetzelfde land (rood) (© Institut für Weltwirtschaft)

Als we de EU-landen als blok bij elkaar optellen, krijgen we een staatje waarin we zien dat dit statenverband de V.S. financieel voorbijstreeft. De overige donorlanden blijven daar ver bij achter.

Overzicht van de financiële steun aan Oekraïne door de EU, de V.S. en de “overige donorlanden” in miljarden euro’s, vertaling van de tekst onderin: Andere donorlanden zijn de Angelsaksische landen (behalve de V.S.), China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Turkije, Noorwegen, Zwitserland en India (© Institut für Weltwirtschaft)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekaïense troepen poseren voor een foto mét vlag na een herovering in de Donbas (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s