
Bezoek Zelensky aan de Verenigde Staten
Ongetwijfeld het opvallendste nieuws in de 43e week van de oorlog is het bliksembezoek dat president Zelensky aan de Verenigde Staten brengt. Het markeert niet alleen de 300e oorlogsdag, maar dient tevens als dank voor de hulp van de V.S.
Zo kondigde president Biden een nieuw defensie-hulppakket aan ter waarde van twee miljard dollar. Zo zullen er Patriot-raketsystemen worden geleverd, waarvoor Oekraïense troepen in een niet nader genoemd “derde land” getraind zullen worden.
Via Twitter bevestigde Zelensky gistermorgen om 6.00 uur (Nederlandse tijd) het nieuws uit Amerika, dat hij voor een kort bezoek over zou komen.

Op het programma stond naast een ontmoeting tussen de presidenten Biden en Zelensky, een gezamenlijke persconferentie en een toespraak van de Oekraïense president tot het Amerikaanse Congres.
Screenshots van het bezoek



















President Zelensky is inmiddels alweer op de terugweg naar huis.
Kosten van de hulp aan Oekraïne
Het Duitse Institut für Weltwirtschaft publiceerde een overzicht van de financiële hulp door het Westen, waarbij onmiddellijk opvalt dat de Verenigde Staten met kop en schouders boven iedereen uitsteken. Bij de Europese landen staat Duitsland bovenaan, met Frankrijk op nummer drie.
Nederland zit met zijn negende plaats nog net in de top tien.

Als we de EU-landen als blok bij elkaar optellen, krijgen we een staatje waarin we zien dat dit statenverband de V.S. financieel voorbijstreeft. De overige donorlanden blijven daar ver bij achter.

De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
