Oekraïne – Сорок два тижні війни / Tweeënveertig weken oorlog

Odessa

In de tweeënveertigste oorlogsweek continueerde Rusland zijn raketaanvallen op energiecentrales en -infrastructuur, met enkele treffers in Odessa, waardoor de stroom uitviel in de havenstad van zo’n één miljoen inwoners.

Het afvuren van een militaire drone ($ 20.000 per stuk) tijdens een oefening van het Iraanse leger (foto: Leger van de Islamitische Republiek Iran)

In totaal lanceerde Rusland vijftien Iraanse militaire drones op doelen in Odessa en Mikolajiv, waarvan er tien door Oekraïne uit de lucht werden geschoten.
Met de stroomuitval in Odessa werden ook de havenactiviteiten tijdelijk stilgelegd. Samen met de havensteden Chornomorsk en Yuzhny worden hier de graanschepen geladen die via een door de V.N. met de strijdende partijen afgesproken veilige vaarroute door de Zwarte Zee naar de afzetgebieden kunnen varen.
Sinds 22 juli is er 9,3 miljoen ton voedsel via de drie havens uitgevoerd (waarvan 4 ton in september).

Gebieden in de Zwarte Zee waar Rusland mijnen heeft gelegd (© NATO Shipping Centre)

President Zelensky liet weten dat het enige tijd kon duren eer de schade zover hersteld was dat de haven weer kon functioneren en burgers weer stroom hadden.

President Volodymyr Zelensky (1978) tijdens een van zijn toespraken eerder deze week (screenshot)

Sinds maandag is het stroomnet weer operabel.
Dat laat onverlet dat na de niet aflatende reeks drone-aanvallen inmiddels een miljoen Oekraïeners zonder stroom zitten, terwijl de vrieskou het land inmiddels deels in de greep heeft.

Oekraïne heeft het Westen om betere luchtafweer gevraagd, de Amerikaanse president Biden liet al weten dat het verzoek topprioriteit krijgt.

Recente kaart van het oorlogsgebied: door de Russen bezet gebied in donkerroze en de door Oekraïne heroverde gebieden in lila, verder is op deze kaart de strategische ligging van Melitopol goed te zien (© Institute for the Study of War)

Melitopol

Ondertussen zit Oekraïne na de inname van Cherson niet stil en heeft nu zijn pijlen gericht op de strategisch gelegen stad Melitopol, midden tussen Cherson en Marioepol, op een belangrijke verbindingsroute tussen de door Rusland bezette gebieden in de Donbas en schiereiland de Krim.

Melitopol in betere tijden (publiek domein)

De stad werd in maart door Rusland bezet en is een belangrijke spil in de aanvoerroute van het Russische leger.

Een door Oekraïense raketten geraakte Russische kazerne in Melitopol (screenshot)
Beeld van begin deze week van de brug over de rivier de Molotsjna, die Melitopol met Konstantinovka verbindt, waarvan een deel van de pijlers geraakt werd door een door Oekraïne afgevuurde HIMARS-raket, met als gevolg dat Russische troepen niet meer met voertuigen over de brug durven/kunnen (screenshot)

Tijdens de Oekraïense aanval zouden twee doden zijn gevallen en tien gewonden.
Mocht Oekraïne succesvol zijn (wat nog niet zo makkelijk zal zijn met de intredende winter), dan stort de hele Russische verdedigingslinie in tot aan Cherson, aldus een adviseur van president Zelensky.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekaïense troepen poseren voor een foto mét vlag na een herovering in de Donbas (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s