Oekraïne – Тридцять дев’ять тижнів війни / Negenendertig weken oorlog

Twee vlaggen vandaag. Vlag 2:

De Russische aanvallen op energievoorzieningen in Oekraïne blijven aanhouden, waardoor zelfs de westelijk gelegen stad Lviv zonder stroom zit. En ook in hoofdstad Kiev werden opnieuw doelen geraakt, waarbij tevens drie doden vielen en zit de stad zondeer water en voor 70% zonder stroom.
Hoewel zelf niet direct geraakt, zit een deel van de grensregio van buurland Moldavië ook zonder stroom.

Een winkel in Lviv verlicht door kaarslicht (screenshot)

De Russische aanvallen van gisteren werden uitgevoerd door ruim 70 kruisraketten, waarvan er 51 door Oekraïne onderschept werden en 5 drones.

Generatoren zijn niet aan te slepen, zoals hier in Lviv (screenshot)

Half Oekraïne zit nu inmiddels zonder stroom, volgens staatsenergiebedrijf Energoatom zijn er ook drie kerncentrales uitgevallen, die hopelijk vanavond weer opgestart kunnen worden.

De verwoeste kraamkliniek in Zaporizja (screenshot)

In Vilnjansk in de regio Zaporizja, werd op dinsdagavond een kraamkliniek door een Russische raket geraakt en liet een twee dagen oude baby het leven. De moeder en een arts, de enige andere personen op dat moment aanwezig, konden uit de puinhopen gered worden.

President Zelensky spreekt de V.N. Veiligheidsraad toe via een videoverbinding (screenshot)

Tijdens een spoedzitting van de V.N. Veiligheidsraad gisteravond laat beschuldigde president Zelensky via een videoverbinding Rusland van terreurdaden. Hij meldde dat naast essentiële infrastructuur ook woonwijken, scholen en ziekenhuizen waren getroffen.
Hij vroeg de Raad zich hierover uit te spreken middels een “stevige reactie”.
Aangezien Rusland als permanent lid van de Veiligheidsraad vetorecht heeft, is het zeer onwaarschijnlijk dat er een officiële veroordeling van het geweld komt.

Barrièretroepen

Volgens de inlichtingendienst van het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland vanwege het voortdurende lage moreel van zijn troepen zogeheten ‘barrièretroepen’ of ‘blokkeereenheden’ ingezet, die soldaten die zich terugtrekken of weigeren in de aanval te gaan, neer te schieten.
Rusland zet o.a. speciaal voor deze oorlog vrijgelaten gevangenen in, die door het leger in de frontlinie worden geplaatst, waardoor ze dus eigenlijk van de regen in de drup komen. Ze zijn doorgaans slecht getraind en hebben weinig of geen discipline, noch motivatie om te vechten.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Oekaïense troepen poseren voor een foto mét vlag na een herovering in de Donbas (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s