
Cherson
De afgelopen week trokken de in Cherson gelegerde Russische troepen zich geleidelijk aan uit de stad, nu het Oekraïense leger dicht genaderd is.
Tegelijkertijd signaleerden de Oekraïeners dat zo rond de duizend pas gerecruteerde Russische soldaten, gekleed in burgerkleding, de stad juist introkken en zich inmiddels in verlaten huizen hebben verschanst.
Dus de mededeling gisteren van de Russische minister van Defensie, Sjojgoe, dat het Russische leger zich terugtrekt, werd in Oekraïne met enige scepsis ontvangen. Nu de bezetters in de laatste weken steeds verder in het nauw zijn komen zitten, kan het ook een valstrik zijn.
Daar een groot deel van de bevolking gedwongen de stad heeft verlaten (volgens Oekraïne zijn ze gedeporteerd), lijkt het erop dat het Russische leger middels een soort van guerilla-oorlog Cherson van huis tot huis wil verdedigen, daarmee het Oekraìense leger uitputtend.
Of het zo zal gaan zullen we moeten afwachten, volgens militaire analisten zou Oekraïne ook de stad kunnen omsingelen en de Russische aanvoerroutes afsnijden.

Vooralsnog lijkt het erop dat het Oekraïense leger eerst de ten noorden van Cherson gelegen stad Beryslav wil heroveren. Deze stad ligt eveneens aan de rivier de Dnjepr, dicht bij de strategisch belangrijke Kakhovka-dam met zijn waterkrachtcentrale.

President Zelensky meldde op 20 oktober dat de Russen een groot aantal mijnen bij de dam hebben geplaatst, zodat ze de dam kunnen laten springen.
Ni dat geval zouden honderdduizenden mensen in het stroomgebied van de Dnjepr met overstromingen te maken krijgen.
Tegelijkertijd zou het gevolgen kunnen hebben voor de waterhuishouding (koelwater) van de kerncentrale van Zaporizja.

Plunderingen
Het lijkt erop dat terugtrekkende Russen in Cherson massaal huizen hebben geplunderd, inboedels, contant geld en ook het Oleksiy Shovkunenko Kunstmuseum moest eraan geloven, hoewel de Russen het “veilig stellen van cultureel belangrijke voorwerpen” noemen.
Van 1 tot 3 november werden door mannen in burgerkleding met machinegeweren drie trucks en een schoolbus volgeladen met, waaronder schilderijen, slechts in doeken gewikkeld.
Voor zover bekend zijn de kostbare ladingen richting het Krim-schiereiland vervoerd.
Een eerdere Russische kunstplundering van zo’n 2.000 voorwerpen vond in juli plaats in Marioepol bij drie verschillende musea.

Alles van waarde is weerloos
Een veel geciteerde regel uit het gedicht “De zeer oude zingt” uit 1974 van Lucebert, zegt het kort maar krachtig: “Alles van waarde is weerloos” en dat geldt ook in deze zinloze oorlog.
Naast alle slachtoffers is ook het cultureel bezit in Oekraïne de dupe, zoals we hier boven al zagen.

UNESCO, een van de gespecialiseerde organisaties van de V.N., houdt een lijst bij van verwoeste en beschadigde gebouwen en cultureel erfgoed.
De lijst wordt steeds langer: de laatst gepubliceerde telling is van 8 november. Het gaat inmiddels over 92 kerken, 16 musea, 77 historische gebouwen, 18 monumenten en 10 bibliotheken.
Stremousov
Gisteren werd ook bekend dat de vice-gouverneur van de door de Russen bezette regio Cherson, Kirill Stremousov, bij een auto-ongeluk om het leven zou zijn gekomen, hoewel dit niet onafhankelijk geverifieerd kon worden. Het ongeluk zou op de route tussen Cherson en Armjansk (in het uiterste noorden van de Krim) hebben plaatsgevonden.
Kirill, een pro-Russische Oekraïner, werd twee maanden terug door de Russen tot vice-gouverneur benoemd. Hij werd door de Oekraïense politie gezocht wegens landverraad.
Russische verliezen
Het onderstaande overzicht verscheen op het Twitter-account @MFA_Ukraine, wat staat voor Ministry of Foreign Affairs (Ministerie van Buitenlandse Zaken).
Het laat de verliezen van het Russische leger in cijfers zien per 5 november jl.

We zien dat het volgens Oekraïne gaat om plusminus 75.440 gesneuvelde soldaten, 277 vliegtuigen, 260 helicopters, 2.758 tanks, 1.462 drones (UAV = Unmanned Aerial Vehicle), 155 stuks speciaal materieel, 16 schepen, 5.601 pantserinfanterievoertuigen, 1.776 artillerie-systemen, 391 stuks ‘multiple launch rocket systems’ (MLRS), 4.184 voertuigen en brandstoftanks, 202 stuks luchtafweergeschut en 399 kruisvluchtwapens.
De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
