Oekraïne – Тридцять шість тижнів війни / Zesendertig weken oorlog

Afgelopen zaterdag vroeg in de ochtend waren er explosies in en rond de haven van Sebastopol, de belangrijkste marinehaven van de Russen op het door hen sinds 2014 bezetten schiereiland de Krim.

Kaart van het Krim-schiereiland met de locatie van havenstad Sebastopol (Sevastopol) (© Institute for the Study of War)

Admiraal Makarov

Wat er precies gebeurde is niet geheel duidelijk. Volgens het Russische ministerie van Defensie viel de schade mee: er zou slechts lichte schade aan een mijnenveger zijn.

De Admiraal Makarov (publiek domein)

Volgens militaire analisten en onderzoekers van OSINT (Open Source Intelligence) zit het anders: middels lucht- en maritieme drones zou er een fregat geraakt zijn en wel de Admiraal Makarov, het nieuwe vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot.
De Admiraal Makarov is de laatste tijd veelvuldig gebruikt om kruisraketten op Oekraïense infrastructuur (en soms ook burgerdoelen) af te vuren.

Screenshot uit het filmpje wat op sociale media circuleert (© twitter GeoConfirmed)

Het fregat uit de Admiraal Gringorovich-klasse kwam in 2017 in de vaart en nam de rol van vlaggenschip over nadat de Moskva op 14 april door Oekraïne tot zinken was gebracht.
Op sociale media zijn infraroodbeelden te zien, gemaakt door een maritieme drone (een onbemand bootje met explosieven), terwijl het een marineschip nadert. Het filmpje stopt op het moment dat het het schip raakt.
H.I Sutton, een onafhankelijke militaire analist bij Covert Shores, liet na bestudering van de beelden weten, dat het om een schip uit de Admiraal Gringorovich-klasse gaat en aangezien alleen de tot die klasse behorende Admiraal Makarov tot de Zwarte Zeevloot behoort, gaat hij ervan uit dat het vlaggenschip inderdaad geraakt is.

Rusland liet na de aanval weten dat die was uitgevoerd door Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel een militaire operatie door Oekraïne logischerwijs voor de hand ligt, werd er door het ministerie van Defensie niets bevestigd of ontkend, wat volledig binnen hun mediastilte valt, om Rusland niet wijzer te maken.
Het Britse ministerie van Defensie liet echter weten niets met de aanval te maken te hebben.

Infrastructuur

Zowel vóór als na de aanval in de haven van Sebastopol werden er door Rusland veelvuldige raketaanvallen uitgevoerd om infrastructuur te vernielen, zoals elektriciteitscentrales en waterleiding. Met de naderende winter is dat slecht nieuws, het betekent dat veel Oekraïners de komende tijd in de kou zullen zitten of van water verstookt zijn.

Inwoners van Kiev staan in de rij voor water (screenshot)

De watertoevoer is grotendeels hersteld, maar dat geldt maar ten dele voor de elektriciteit.
Hoofdstad Kiev streeft er naar duizend warmtestations op te tuigen. Middels generatoren zouden de inwoners zichzelf dan kunnen opwarmen, warme dranken krijgen en hun telefoons opladen.

Volgens president Zelensky is 40% van het energienet zwaar beschadigd door de Russische aanvallen.
Gisteren sprak hij met de EU-commisaris voor Energie, Kadri Simson.
De Unie zegde toe te helpen bij herstel. De komende dagen moet er een campagne gestart worden om steun te krijgen van de particuliere sector.

President Volodymyr Zelensky ontvangt Kadri Simson, de EU-commissaris voor Energie (screenshot)

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Beschadigde Oekraïense vlag (fotograaf onbekend)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s