Oekraïne – Тридцять один тижнів війни / Eenendertig weken oorlog

De eenendertigste week van de oorlog in Oekraïne levert een beeld op van een chaotische verlopende gedeeltelijke mobilisatie in Rusland.
De bedoeling was om 300.000 reservisten op te roepen voor de oorlog, die in Rusland nog steeds een speciale militaire operatie wordt genoemd. Enkel reservisten met militaire ervaring zouden worden opgeroepen, maar in de praktijk zijn inmiddels veel reservisten zonder die ervaring opgeroepen, net als mensen die te oud zijn of gehandicapt.
Het Kremlin moest deze week toegeven dat het niet loopt zoals het had moeten lopen.

Nachtelijke file richting de Georgische grens (screenshot)

Veel Russische mannen hebben inmiddels het land verlaten om de oproepplicht te ontlopen. Voor de grens met buurland Georgië staan lange files, richting Mongolië is het al niet anders.
De gedeeltelijke mobilisatie riep ook veel protest op, waar de autoriteiten korte metten mee maakten: 2.000 mensen werden inmiddels opgepakt.

De kaart van de afgelopen week met de verschillende frontlijnen, waarbij de paarse kleur de gebieden aangeeft die door Oekraïne op Rusland zijn veroverd (© Institute for the Study of War)

Schijnreferendum

De afgelopen dagen werd het schijnreferendum (waarvan de uitslag bij voorbaat vast staat) gehouden om de gedeeltelijk bezette Donbas-gebieden Loegansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson “officieel” bij Rusland in te lijven.
Volgens het Britse ministerie van Defensie zal president Poetin morgen een toespraak in het Russische parlement houden, waarbij mogelijk de annexatie van van deze gebieden zal aankondigen.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Beschadigde Oekraïense vlag (fotograaf onbekend)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s