Oekraïne – Тридцять тижнів війни / Dertig weken oorlog

In een toespraak in de dertigste week van de oorlog in Oekraïene, kondigde de Russische presiden Poetin aan dat hij een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan. Het gaat in dit geval om zo’n 300.000 reservisten. Dat is slechts een fractie van de 25 miljoen reservisten die Rusland telt, waar de militaire dienstplicht geldt.

Het komt eigenlijk niet onverwacht, na de schijnbaar onstuitbare opmars van Oekraïenser troepen in de oostelijke Donbasregio.

Recente kaart met in paars de door Oekraïne heroverde gebieden (© Institute for the Study of War)

De Russische mobilisatie, de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog, zal waarschijnlijk tot een verdere escalatie leiden. Poetin had in zijn rede ook een aantal waarschuwingen aan het Westen, dat hij beschuldigde van “nucleaire chantage” en dat hij niet zal schuwen “om alle beschikbare middelen” in te zetten als het Kremlin dat nodig acht. Hij voegde er nog aan toe dat hij niet blufte.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Vlaggen in hoofdstad Kiev (fotograaf onbekend)

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Beschadigde Oekraïense vlag (fotograaf onbekend)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s