Drie vlaggen vandaag. Vlag 3:

Het opvallendste nieuws in deze achtentwintigste week van de oorlog is wellicht het bericht waar de New York Times mee kwam: Rusland zou voor miljoenen dollars aan kogelhulzen en raketten kopen van buurman Noord-Korea.
De Amerikaanse krant baseert dat op een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat werd vrijgegeven.

Hetzelfde nieuws werd bevestigd door een bron binnen de Amerikaanse overheid in de Britse krant The Guardian.
De ongebruikelijke stap zou het gevolg zijn van de onderbroken aanvoerlijnen voor militair materieel van het Russische leger.
Tevens lijkt het een teken te zijn dat het Kremlin de effecten voelt van de Westerse beperkingen op de export van goederen naar Rusland.

Mason Clark, teamleider bij het Institute for the Study of War, zei hierover: “Het Kremlin mag best bezorgd zijn dat het zich tot Noord-Korea moet richten voor die aankoop.”
Het zou tevens een duidelijke schending zijn van de resolutie van de Verenigde Naties die de export en import van wapens uit Noord-Korea verbiedt. Maar Rusland onder Poetin trekt zich sowieso weinig of niets aan van dat soort internationale afspraken.

Drones
Noord-Korea is niet het enige autoritaire regime waar Rusland militaire zaken hoopt te doen. Eerder al kocht Rusland honderden UAV-drones in Iran.
De Amerikaanse brigadier-generaal Pat Ryder zei er het volgende over: “Onze informatie lijkt erop te wijzen dat de bewuste UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) van deze deal vaak mankementen vertonen.”
Volgens de generaal gaat het om UAV’s van het type Mohajer-6 en Shahed.

De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
