Oekraïne – Двадцять три тиждень війни / Drieëntwintig weken oorlog

Afgelopen maandag vertrok dan eindelijk het eerste graanschip vanuit de haven van Odessa. Het ging om de Razoni, die onder de vlag van Sierra Leone vaart. Aan boord 26.000 ton graan, met als bestemming Tripoli (Libanon).

De Razoni op een foto verspreid door het Oekraïense ministerie van Infrastructuur (publiek domein)

De Razoni diende langs in de Zwarte Zee gelegen mijnenvelden geloodst te worden. Volgens afspraak werd het bij Istanboel (Turkije) door de Russen gecontroleerd op wapens.
Volgens Oekraïne liggen er momenteel nog 16 schepen in de regio Odessa te wachten op vertrek.

Ondanks het akkoord blijven aanvallen van het Russische leger op Oekraïense havens doorgaan.
Zo werd afgelopen zondag de havenstad Mykolajiv door een bombardement getroffen, waarbij de rijke graanhandelaar Oleksi Vadatoersky om het leven kwam.

Verwoestingen in Mikolajiv (screenshot)

Tevens werden twee schoolgebouwen, een ziekenhuis, een hotel, sportcomplex en meerdere woningen geraakt.
De voortdurende aanvallen worden internationaal gezien als pogingen van de Russen de graanexport alsnog te saboteren.
Het gevolg is dat verzekeraars terughoudend zijn met het verzekeren van handelsschepen die naar Oekraïne varen.

Front

Ondanks het kwetsbare graanakkoord gingen de gevechten op de verschillende fronten door.
Zo meldde het Russische ministerie van Defensie dat er in de buurt van de noordoostelijke stad Charkov, twee Amerikaanse Himars waren uitgeschakeld.
Deze recent geleverde raketsystemen kunnen over langere afstanden doelen raken en zijn makkelijk verplaatsbaar.

Kaart van de regio rond Cherson (Kherson) en Mikolajev (Mykolaiv), met in paars de gebieden die Oekraïne terug heeft veroverd (© Institute for the Study of War)

Dankzij deze langeafstandswapens hebben Oekraïense troepen eerder deze week 46 dorpen heroverd op de Russen. De meeste daarvan liggen in het noordelijk deel van de regio Cherson, de overige dicht bij de Zwarte Zee en de regio Mikolajev.
Overigens zijn sommige van deze dorpen “voor 90 procent verwoest”, verklaarde Dmytro Butrii, waarnemend hoofd van de militaire administratie van de regio Cherson.

Dmytri Butrii, waarnemend hoofd van de militaire administratie van de regio Cherson (publiek domein)

Volgens Westerse inlichtingendiensten is Oekraïne bezig met de voorbereiding van een groot tegenoffensief om de Russen te verdrijven uit de regio Cherson, een economisch en strategisch belangrijk gebied.
Dit offensief zou uiterlijk in september moeten beginnen, zodat er vóór de winter een flinke terreinwinst geboekt zou moeten zijn.
Het Russische leger is in Cherson relatief kwetsbaar, zo meldden Britse defensiewaarnemers. De stad ligt op de noordelijke oever van de brede Dnjepr.

De zwaar beschadigde Antonivka-brug over de rivier de Dnjepr (© Ukrinform)

De Antonivka-brug die die de stad met de zuidelijke oever verbindt, is zwaar beschadigd, waardoor de Russen nu zijn aangewezen op pontonbruggen of boten.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Een door oorlogsgeweld geschonden Oekraïense vlag (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s