Oekraïne – Чотинадцять тижні війни / Vijftien weken oorlog

De oorlog sleept zich voort, waarbij er nog steeds hevig in Sjevjerodonetsk wordt gevochten. Was deze stad in de Donbas-rgeio vorige week nog voor 80% in handen van de Russenafgelopen weekend ging het leger van Oekraïne in de tegenaanval, waarbij uiteindelijk weer zo’n 50% van de stad in Oekraïense handen kwam.
Een reactie van Rusland bleef niet uit, door bombardementen werden de Oekraïeners deze week weer naar de buitenwijken van de stad teruggedrongen.
De Oekraïense gouverneur van Loehansk, Serhi Hajdaj, zei in een gesprek met persbureau Associated Press, dat er “om iedere centimeter wordt gevochten”.

Situatie van het front in de Donbas op 7 juni, in de gearceerde gebieden rukken de Russen verder op (© Institute for the Study of War)

Als we uitzoomen naar heel Oekraïne, dan levert dat de kaart hieronder op:

De kaart van het totale front van 7 juni, waarbij de Russen wel wat terrein hebben gewonnen, maar echt opschieten doet het niet, maar de door de gewenste corridor naar schiereiland de Krim is gerealiseerd en onder Russische controle (© Institute for the Study of War)

Christopher Steele

Een opvallende uitspraak deze week viel op te tekenen uit de mond van de voormalige Britse MI6-spion Christopher Steele.

Christopher Steele (1964) (fotograaf onbekend)

Sprekend ‘World of One’ bij BBC’s Radio 4 zei hij dat hij niet verwacht dat de Russische president Poetin over drie of zes maanden nog op zijn post zit. Zodra de Westerse sancties tegen Rusland in hun volle omvang het land gaan raken zijn “Putin’s dagen geteld”.
Als Amerikaanse en Britse bronnen het bij het rechte eind hebben waar het de gezondheid van de dictator betreft, zou Poetin tegen die tijd zijn “uitgeschakeld”.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Een geschonden Oekraïense vlag (met het staatswapen) opgehangen tussen twee bomen (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s