Oekraïne – Чотинадцять тижні війни / Veertien weken oorlog

100 dagen oorlog, oftewel meer dan 14 weken, waarbij de laatste week de Russen uit alle macht de laatste gebieden van de Donbas, die nog onder controle van Oekraïne staan, proberen te veroveren.
De afgelopen dagen heeft het Russische leger het grootste deel (zo’n 80%) van Sjevjerodonetsk veroverd.
Van de ruim 100.000 inwoners vóór de oorlog zijn er nog maar zo’n 12.000 in de stad aanwezig.
Het Oekraïense leger loopt gevaar bij de stad omsingeld te worden.
Verder boekten de Russen terreinwinst ten westen van de stad Popasna (zie de grootste cirkel op het kaartje hieronder).

Kaart van het Donbas-front van 1 juni, met in de cirkels de plekken waar de laatste 24 uur gevechten plaatsvonden (© Institute for the Study of War)

President Zelensky van Oekraïne liet weten dat de situatie aan het front in de Donbas “echt moeilijk” is. Elke dag sneuvelen er tussen de 60 en 100 Oekraïense soldaten en raken er 500 gewond.

MLRS

Verder stonden de laatste dagen in het teken van een eventuele levering van geavanceerde Amerikaanse raketsystemen.
Het gaat dan om de MLRS (Multiple Launch Rocket System), mobiele lanceersystemen die in een hoog tempo tot wel twaalf raketten kunnen afvuren. De vraag was alleen welke versie Oekraïne geleverd zou krijgen.

Amerikaans MLRS-raketsysteem (foto: Staff Sgt. Charles Butler – South Dakota National Guard Public Affairs)

Het MLRS-systeem dat raketten met een reikwijdte van 300 km kan afschieten, zou de Oekraïeners de mogelijkheid geven doelen in Rusland te raken.
President Biden hakte de knoop door MLRS-systemen te leveren die minder ver komen, zo’n 80 km. Deze vrij accurate raketten zouden Oekraïne een voordeel over de Russen geven.
Het Russische leger beschikt over zijn eigen mobiele raketsysteem, maar dat heeft een maximaal bereik van 40 km, afhankelijk van het type.
Nadeel is natuurlijk dat Oekraïne ze nog niet ter plaatse heeft en dat er ook eerst mee geoefend zal moeten worden, voordat ze inzetbaar zijn, gerekend wordt dat ze met drie weken inzetbaar zouden moeten zijn.
Ook het Verenigd Koninkrijk laat zich op dit terrein niet onbetuigd en stuurt hetzelfde type mobiele raketsysteem naar Oekraïne.

Slachtoffers

Om de kille cijfers nog maar eens ten tonele te voeren: die lopen nog steeds gestaag op.

Voor wat het totaal aan Oekraïense burgerslachtoffers betreft: de Oekraïense regering houdt het op 11.351 tot 27.351 of meer, de Verenigde Naties houden het op 4.149 doden en 4.945 gewonden.
Oekraïense militairen: volgens de Oekraïense regering rond de 2.500 tot 3.000 gesneuvelden en 10.000 gewonden, Amerikaanse inlichtingendiensten schatten het aantal dode militairen op 5.500 tot 11.000 en 18.000 gewonden.

De getallen voor gesneuvelde Russen lopen nog steeds enorm uiteen, Rusland houdt het cijfer waarschijnlijk bewust ‘laag’: 1.351 doden, 3.825 gewonden, bovendien zijn ze sinds 25 maart niet meer aangepast, dus die cijfers moeten hoe dan ook hoger zijn.
De Amerikaanse inlichtingendiensten schatten de Russische verliezen op 10.000 of meer, het Verenigd Koninkrijk houdt het op 15.000.
De NAVO gebruikt een veel ruimere marge, maar zit wel op dezelfde golflengte met aantallen gesneuvelde Russen: 7.000 tot 15.000. Overigens zijn de NAVO-schattingen ook al weken niet meer aangepast.
Oekraïne schat het aantal op 30.000, hoewel dat getal onmogelijk te verifiëren valt.

De vlag

Vlag van Oekraïne (1992-heden)

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd  bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.

Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.

In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.

Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.

Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De tentoongestelde ‘eerste’ vlag in het parlementsmuseum van Oekraïne (© rada.gov.ua)

Symbool

Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.

Een geschonden Oekraïense vlag (met het staatswapen) opgehangen tussen twee bomen (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s