Twee vlaggen vandaag. Vlag 2:

Na acht weken oorlog, waarbij hoofdstad Kiev onneembaar bleek, is het Russische leger nu zover dat het al zijn troepen heeft geconcentreerd ten oosten van de Donbas, het gebied met de zelfverklaarde (en door Rusland erkende) volksrepublieken Loegansk en Donetsk.
Donbas
Tot een paar weken terug waren er aan dit oostelijke front 65 bataljons ter plekke, nu zijn dat er 76.
Een Russisch bataljon telt gemiddeld tussen de 600 en 800 soldaten, waarvan een derde dienstplichtigen, dat zou het totaal aantal manschappen op 45.600 tot 60.800 brengen.

Het oostelijke front is 480 km lang en het landschap is ‘beter geschikt’ om oorlog te voeren dan het gebied ten noorden van Kiev met zijn bossen en moerassen. Daarbij komt dat de aanvoerlijnen vanuit Rusland korter zijn.
Strategen verwachten dan ook dat de Donbas de komende weken de grootste tankslag sinds de Tweede Wereldoorlog te wachten staat.

Volgens de Oekraïense gouverneur van Loegansk, Serhiy Haidai, heeft het Russische leger inmiddels zo’n 80% van de provincie in handen. Toen de oorlog acht weken terug begon was zo’n 30% van Loegansk onder controle van de pro-Russische separatisten.

Marioepol
Iedere week wordt de zwaarst getroffen stad Marioepol door het Russische leger verder vernietigd en in de tang genomen.

Op bovenstaande kaart van Marioepol is te zien dat het enige nog niet veroverde gebied in de stad het industrieel complex rond de Azovstal-fabriek is.
Dit enorme complex is de uitvalsbasis en hoofdkwartier van het Oekraïense Azov-bataljon. Daarnaast zouden ook zo’n 1.000 burgers zich hier schuilhouden.
Vanwege zijn wirwar aan gebouwen, tunnels en installaties van de staalfabriek is het een waar fort.

Volgens de Russen is het complex inmiddels ‘volledig’ verwoest met ‘superzware bommen’, maar daarmee is het fabrieksterrein nog niet in Russische handen. Toch lijkt het nog maar een kwestie van tijd voordat Marioepol volledig door de Russen zal zijn veroverd.

De Oekraïense commandant majoor Serhiy Volyna liet in een videoboodschap weten dat de situatie in het complex uitzichtloos is: “Dit kan ons laatste bericht zijn. We hebben misschien maar een paar dagen of zelfs maar uren te gaan. Tegenover elke Oekraïense strijder staan op dit moment tien Russen”.
Ramzan Kadyrov, de wrede en beruchte leider van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië liet afgelopen nacht in een audiobericht weten dat hij verwacht dat Russische troepen het verzet in de staalfabriek zullen breken, “voor of na lunchtijd”.

Rond 9.00 uur vanochtend meldde de Russische minister van Defensie, Segej Sjojgoe, dat Marioepol volledig in handen is van het Russische leger. Toch lijkt het terrein van de staalfabriek nog niet volledig in handen te zijn van de Russen.
De Moskva (of hoe de Russische propaganda ontspoorde)
Het verlies van het slagschip De Moskva in de Zwarte Zee (vorige week) laat een opmerkelijk Russisch propagandaprobleem zien.
Volgens het Russische ministerie van Defensie ontplofte er door onbekende oorzaak munitie op het schip tijdens stormachtig weer en brak er daarna brand uit, Oekraïne beweert dat dat kwam door een succesvolle dubbele raketaanval van hun zijde, maar een dergelijke aanval wordt door Rusland niet genoemd, waarschijnlijk om niet al teveel gezichtsverlies te leiden.

Zo ontstond de curieuze situatie bij Russische nieuwsprogramma’s die maar al te graag Oekraïne de schuld hadden willen geven, maar dat niet konden, omdat het Russische ministerie van Defensie iets anders beweerde.
Hetzelfde ministerie beweerde lange tijd dat de Moskva nog drijvende was, terwijl het schip (zoals we nu weten) al zinkende was.
Toen dat eindelijk toegegeven werd, werd er gezegd dat de hele bemanning van 485 man het schip veilig had kunnen verlaten.

Opvallend genoeg kwam er een tegengeluid van de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta Europe. De krant had de moeder van een van de opvarenden gesproken en die wist te vertellen dat er rond de 40 bemanningsleden waren omgekomen: “Hij belde mij en huilde om wat hij had gezien, het was vreselijk.” Veel gewonden zouden ledematen zijn kwijtgeraakt.

Daarna dook er een kort filmpje op van de Moskva na de aanval, waarbij het schip duidelijk slagzij maakt. Verder valt op dat de zee volkomen kalm is en er van onstuimig weer dus geen sprake is.
Familieleden van de bemanning zoeken naar informatie, maar het aantal doden, gewonden en vermisten lijkt een staatsgeheim te zijn.
“Catastrofale fout”
Een opvallend bericht gisteren tussen de talloze die dagelijks de revue passeren: tien verschillende bronnen hebben aan het Amerikaanse persbureau Bloomberg laten weten dat binnen de top van het Kremlin de juistheid van het besluit van president Poetin om Oekraïne binnen te vallen door steeds meer insiders in twijfel wordt getrokken en dat de Russische invasie een “catastrofale fout” was die het land jarenlang in de problemen zal brengen.
Overigens verwacht geen van de ‘bronnen’ dat Poetin zijn koers zal bijstellen. Sommigen sluiten niet uit dat de Russische president uiteindelijk zijn toevlucht zal nemen tot kernwapens.

G7
De G7, een groep van zeven vooraanstaande industriële landen meldde vanmorgen vroeg dat de ministers van Financiën (van Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan) overeengekomen zijn om samen voor ruim 22 miljard euro steun te geven aan Oekraïne. En dat kan nog verder oplopen mocht dat nodig zijn.

Verder lieten de zeven landen in een verklaring weten dat ze het betreuren dat Rusland deze week deel mocht nemen aan bijeenkomsten van de G20, het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en de Wereldbank. Volgens de verklaring zouden “internationale organisaties en multilaterale fora niet langer zaken met Rusland moeten doen alsof het de normale gang van zaken is.”
Slachtoffers
Het trieste wekelijkse blokje van slachtoffers:
Voor wat Oekraïense burgerslachtoffers betreft: de Oekraïense regering houdt het op 23.717* tot 23.944* of meer (waarvan zo’n 5.000 in Marioepol), de Verenigde Naties houden het op 2.104 doden en 2.862 gewonden.
Oekraïense militairen: volgens de Oekraïense regering rond de 2.500 tot 3.000 gesneuvelden, Amerikaanse inlichtingendiensten schatten het aantal dode militairen op 2.000** tot 4.000**.
*) deze cijfers zijn sinds een week terug niet meer aangepast
**) deze cijfers zijn sinds vier weken terug niet meer aangepast
De getallen voor gesneuvelde Russen lopen nog steeds enorm uiteen, Rusland houdt het cijfer waarschijnlijk bewust ‘laag’: 1.351 doden, 3.825 gewonden.
De Amerikaanse inlichtingendiensten schatten de Russische verliezen op 10.000 of meer.
De NAVO gebruikt een veel ruimere marge, maar zit wel op dezelfde golflengte met aantallen gesneuvelde Russen: 7.000 tot 15.000.
*) de cijfers in dit blokje zijn sinds twee weken niet verder bijgesteld
De vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee even brede horizontale banen van blauw en geel.
Er zijn voldoende aanwijzingen dat de kleuren blauw en geel van de vlag ver terug gaan, zelfs tot de 15e eeuw. De kleuren gaan er echter pas echt toe doen wanneer de twee keizerrijken waar Oekraïne onderdeel van uitmaakte (het Russische en het Oostenrijks-Hongaarse), ophouden te bestaan.
De West-Oekraïense Nationale Republiek gebruikt tussen 1918 en 1919 de blauw-gele vlag. De vlag wordt gecontinueerd bij het samengaan van de twee Oekraïnes tot de Oekraïense Staat.
Tot aan 1949 heeft Oekraïne als Russische sovjet-republiek verschillende variaties van egaal rode vlaggen met de letters YCCP (Ukrayinskaya Sotsialisticheskaya Sovetskaya Respublika – oftewel Socialistische Sovjet Republiek Oekraïne) erop.
In 1949 krijgen alle Russische republieken een vlag-‘make-over’, variaties op de vlag van de Sovjet-Unie met eigen accenten. Die van Oekraïne heeft een blauwe balk aan de onderkant.
Vanaf 1990, dus nog vóór de onafhankelijkheid, wordt de blauw-gele vlag her en der al aarzelend waargenomen. Met het opnieuw zelfstandig worden, wordt de vlag officieel ingevoerd. Wettelijke status krijgt de vlag op 28 januari 1992.
De eerste vlag die ooit boven het Verchovna Rada (het Oekraïnse parlement) wapperde is nu in het parlementsmuseum te zien.
Het blauw in de vlag symboliseert de hemel, het geel de uitgestrekte tarwevelden.

Symbool
Sinds het begin van de Oekraïense oorlog op 20 februari, is de nationale vlag een symbool van hoop en verzet geworden.
